![](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/food-1081707_1920-medium.jpg)
V rámci spracovania je potrebné rozlišovať mechanické a chemické spracovanie. Vyhýbať by si sa mala predovšetkým vysoko spracovaným potravinám. Patria sem všetky potraviny, ktoré sú chemicky spracované, prípadne dokonca vyrobené iba z rafinovaných surovín a umelých látok. Tieto potraviny sú mimoriadne nezdravé, nie zrovna priateľské k štíhlej línii a ich nadmerná konzumácia spôsobuje mnohé ochorenia. No i napriek tomu ich mnoho ľudí konzumuje denne. Sú totiž plné cukru a rôznych chemikálií, a tým pádom si človek na nich veľmi jednoducho vypestuje doslova závislosť.
![nebezpečné polotovary](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/food-1081707_1920.jpg)
![pizza polotovary](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/pizza-1442945_1920.jpg)
8 tipov ako obmedziť spracované potraviny
![fitshaker-blog-spracovane-potraviny3](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/fitshaker-blog-spracovane-potraviny3.jpg)
![fitshaker-blog-polotovary2](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/fitshaker-blog-spracovane-potraviny2.jpg)
4. Pozor na nízkotučné potraviny - Nejedz potravinárske výrobky, ktoré sú označené ako "s nízkym obsahom tuku", "light", "so zníženým obsahom tuku" alebo "nízkotučné". Potraviny zbavené tuku nemajú práve najlepšiu chuť a preto do nich výrobcovia pridávajú umelé dochucovadlá, sladidlá a veľké množstvo cukru, ktorého konzumácia je omnoho nebezpečnejšia ako konzumácia tukov.
5. Žiadne rafinované sladidlá – Nepoužívaj (alebo aspoň obmedz) rafinované a umelé sladidlá ako biely cukor, hnedý cukor, surový cukor, kukuričný sirup či fruktózový sirup. Ak chceš sladiť, vyber si niektorú zo zdravších alternatív (napr. med, kokosový cukor, javorový sirup...)
![fitshaker-blog-polotovary med](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/fitshaker-blog-spracovane-potraviny1.jpg)
7. Žiadne rafinované oleje – Vyhni sa rafinovaným alebo hydrogenovaným olejom. Reč je o slnečnicovom oleji, sójovom oleji, kukuričnom oleji a margaríne. Používaj radšej olivový alebo kokosový olej a pravé maslo.
8. Zdravé mäso – Obmedz konzumáciu priemyselne spracovaného mäsa. Čiže takého, ktoré prešlo procesom spracovania či už údením, sušením, solením alebo pridaním rôznych chemických konzervačných látok. Ide o šunku, klobásky, párky, salámu... Ak už týmto dobrotám nevieš odolať, určite sleduj zloženie a daj prednosť tým, ktoré majú čo najvyšší podiel mäsa.
![po fitshaker blog polotovary](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/fitshaker-blog-spracovane-potraviny4.jpg)
Prečítaj si aj ďalšie zaujímavé články:
Ktoré potraviny ti škodia? Zistíš s týmto testom za pár minút!
Chceš schudnúť už navždy? Maj v chladničke len tieto potraviny!
7 x najlepšie zdroje antioxidantov z prírody
Som trénerka a inštruktorka skupinových cvičení. Okrem toho milovníčka dobrého a zdravého jedla. Rada ľudí motivujem k tomu, aby sa viac hýbali a aby sa zaujímali o to, čo skončí v ich žalúdku. Kombinácia pohybu a vyváženej stravy môže každému zabezpečiť nielen krásnu postavu, ale predovšetkým pevné zdravie, dostatok energie a vitality.