Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Špaldové kapustníky na zdravý spôsob

Tento recept prešiel v našej rodine už mnohými generáciami, a stále patrí medzi naše obľúbené. Avšak typické kapustníky z bielej múky pre nás veľmi nie sú... ale čo tak ich vyskúšať zdravšie? Skvelá chuť ostane a zbytočné výčitky zmiznú :-). Recept zvládne aj úplný začiatočník, takže sa vôbec nie je čoho báť. Prečo si dopriať kapustu? Obsahuje napríklad množstvo železa, vlákniny, ktorá podporuje trávenie, a taktiež vitamín C, ktorý je dôležitý pre našu imunitu. Dopraj si ju v týchto kapustníkoch!
Čas prípravy: 70 minút

Čo budeme potrebovať na 6 ks?


  • 300 ml kvalitného mlieka

  • ½ bio droždia

  • 1 lyžičku kokosového cukru (príp. trstinového)

  • 400 g špaldovej hladkej múky

  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 cibuľu

  • 400 g kapusty

  • mleté čierne korenie

  • mletú rascu

  • 200 ml vody

  • kúsok masla na potretie


Ako budeme postupovať?

1. Mlieko dáme zohriať a keď bude pomerne teplé, nadrobíme doň droždie a pridáme cukor. Odstavíme z ohňa a čakáme, kým nám vznikne kvások (cca 10 minút).
2. Kvások poriadne zmiešame s múkou, pridáme soľ a dobre vymiesime.
3. Kým nám bude cesto na teplom mieste kysnúť (asi 30 minút), nasekáme nadrobno cibuľu a nakrájame kapustu. Cibuľu restujeme a pridáme kapustu.
4. Okoreníme, osolíme a pridáme rascu, vodu a Ddsíme domäkka, kým nie je hotová (cca 15 min.).
5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 milimetra a nakrájame na väčšie kocky.
6. Do každej kocky dáme približne dve lyžice kapusty a zlepíme.
7. Kapustníky dáme na suchú panvicu opiecť z každej strany. Na záver odporúčam potrieť roztopeným maslom.
fitshaker-blog-kapustniky1
 
fitshaker-blog-kapustniky2
 
fitshaker-blog-kapustniky3
 
fitshaker-blog-kapustniky4
Prajem výbornú chuť :-).
Ďalšie recepty (nielen) na tradičné jedlá v zdravom šate nájdeš v našich kuchárkach:
 
 
S kapustou môžeš skúsiť pripraviť aj tieto recepty:
Bleskový kapustový šalát s mrkvou, zelerom a pórom plný vitamínu C
Tip na zdravú večeru: zeleninový šalát s kapustou a tarhoňou
Dusená červená kapusta s grilovaným tofu: tip na zdravý nedeľný obed aj pre vegánov
Hustá šošovicová polievka s kapustou – tip na výživný obed
Nela Juričová
Redaktor vo Fitshaker

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.