Slaný polentový koláč s cibuľovým čatní

Poznáš polentu? Je to kukuričná kaša, ktorú pripravovali už naše babičky. I keď bola vnímaná ako jedlo chudobných, rozhodne je bohatá na zdraviu prospešné látky. Kukurica obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Neobsahuje lepok, a preto je vhodná aj pre celiatikov. Tento koláčik môžeš použiť ako prílohu, napríklad k rybe, ale tiež ako samostatné jedlo. Odporúčam podávať s čerstvou zeleninkou a bylinkami. Mňaam :-).

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na slaný koláč:

  • 250 g kukuričnej krupice
  • 1 plátok masla
  • soľ
  • 1 l vody
  • olivový olej na opekanie

Na cibuľové čatní:

  • 4 červené cibule
  • 1 dcl kvalitného červeného vína
  • 3 PL trstinového cukru
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • šťavu z polovice citrónu

Ako budeme postupovať?

1. V hrnci privedieme vodu do varu, pridáme soľ a kukuričnú krupicu, ktorú miešame, aby nám nevznikli hrudky. Keď sme krupicu vsypali do hrnca, pridáme maslo a miešame, kým kaša úplne nezhustne.

2. Keď je kaša uvarená, vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a dáme vychladnúť. (Ja som použila zapekaciu misu s rozmermi 27 x 21 cm. Ak použiješ väčší plech, polenta bude tenšia. Kým nám polenta vychladne, pripravíme si cibuľové čatní.

3. Cibuľu nakrájame na plátky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú posypeme trstinovým cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme červené víno a na miernej teplote cibuľu dusíme, kým nám z vína nevznikne sirupová konzistencia. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.

4. Vychladnutú polentu nakrájame, opečieme z oboch strán na olivovom oleji a preložíme na tanier. Na takto pripravenú polentu navrstvíme cibuľové čatní, posypeme bylinkami a môžeme podávať.

fitshaker-blog-polenta1

fitshaker-blog-polenta3

fitshaker-blog-polenta5

fitshaker-blog-polenta7

fitshaker-blog-polenta8

Dobrú chuť prajem :-).

 

Výživové hodnoty 1 porcie:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1 650 kj

395 kcal

9 g 64 g 6 g

 

nová-kniha-blog-text2

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 02/06/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre