Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slaný polentový koláč s cibuľovým čatní

Poznáš polentu? Je to kukuričná kaša, ktorú pripravovali už naše babičky. I keď bola vnímaná ako jedlo chudobných, rozhodne je bohatá na zdraviu prospešné látky. Kukurica obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Neobsahuje lepok, a preto je vhodná aj pre celiatikov. Tento koláčik môžeš použiť ako prílohu, napríklad k rybe, ale tiež ako samostatné jedlo. Odporúčam podávať s čerstvou zeleninkou a bylinkami. Mňaam :-).
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
Na slaný koláč:

  • 250 g kukuričnej krupice

  • 1 plátok masla

  • soľ

  • 1 l vody

  • olivový olej na opekanie


Na cibuľové čatní:

  • 4 červené cibule

  • 1 dcl kvalitného červeného vína

  • 3 PL trstinového cukru

  • olivový olej

  • soľ

  • čierne korenie

  • šťavu z polovice citrónu


Ako budeme postupovať?
1. V hrnci privedieme vodu do varu, pridáme soľ a kukuričnú krupicu, ktorú miešame, aby nám nevznikli hrudky. Keď sme krupicu vsypali do hrnca, pridáme maslo a miešame, kým kaša úplne nezhustne.
2. Keď je kaša uvarená, vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a dáme vychladnúť. (Ja som použila zapekaciu misu s rozmermi 27 x 21 cm. Ak použiješ väčší plech, polenta bude tenšia. Kým nám polenta vychladne, pripravíme si cibuľové čatní.
3. Cibuľu nakrájame na plátky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú posypeme trstinovým cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme červené víno a na miernej teplote cibuľu dusíme, kým nám z vína nevznikne sirupová konzistencia. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
4. Vychladnutú polentu nakrájame, opečieme z oboch strán na olivovom oleji a preložíme na tanier. Na takto pripravenú polentu navrstvíme cibuľové čatní, posypeme bylinkami a môžeme podávať.
fitshaker-blog-polenta1
 
fitshaker-blog-polenta3
 
fitshaker-blog-polenta5
 
fitshaker-blog-polenta7
 
fitshaker-blog-polenta8
Dobrú chuť prajem :-).
Výživové hodnoty 1 porcie:















Kalorická hodnotaTuky Sacharidy Bielkoviny
1 650 kj
395 kcal
9 g64 g6 g
 
nová-kniha-blog-text2
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.