Doba prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 1 chlebík?
- 1 a ½ hrnčeka hladkej celozrnnej múky
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov
- ½ šálky orechov (mandle, vlašské, kešu, lieskové)
- 4 marhule
- 250 gramov horkej čokolády s podielom kakaa aspoň 70%
- 2 vajíčka
- 3 lyžice domáceho medu
- šťava a kôra z 1 bio citróna
Ako budeme postupovať?
2. Zmiešame múku, prášok do pečiva, orechy (ja som použila vlašské), na kocky nakrájané čerstvé marhule a horkú čokoládu.
3. Pridáme vajíčka, med, citrónovú šťavu a kôru. Všetko spolu poriadne premiešame. Cesto má byť husté. Ak je zmes riedka, neboj sa pridať viac múky.
4. Pekáč vystelieme papierom na pečenie a zmes si vytvarujeme do tvaru chlebíka.
5. Pečieme 20-30 minút (samozrejme záleží podľa rúry, takže si koláčik stráž).
6. Po upečení necháme chlebík chvíľku vychladnúť a potom môžeme podávať. Malo by ti z neho vyjsť zhruba 15 kúskov.
TIP: Sladký chlebík je vhodný ako bašta na raňajky k čajíku, voňavej káve, ovocnej šťave, či rýchli olovrant. Chutný, sýty a jednoduchý.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 60 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
217 kcal 913 kJ | 11 g | 6 g | 23 g | 2 g |
Toto by si mala o marhuliach vedieť!
Marhule sú vlastne chutný, malý nízkokalorický balík živín v prekrásnom žltom balení. Posilňujú vlasy, nechty aj pokožku, sú výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a draslíka, takže zabraňujú chudokrvnosti aj únave. Obsahujú tiež vysoké množstvo betakaroténu, ktorý bráni negatívnym vplyvom voľných radikálov na náš organizmus a posilňuje imunitný systém a priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca. Neobsahuje skoro žiadny tuk, preto sú vhodné pri redukcii váhy. Marhule tiež znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšovať astmu a znižujú pocit únavy a stresu.
Ďalšie inšpirácie na domáce pečivo načerpaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Recepty na sladké pečivo si pozri aj tu:
Sladký vegánsky banánový chlieb
Domáca špaldová vianočka
Jablkovo-mrkvový raňajkový chlieb bez lepku
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz