V recepte som použila olej z podzemnice olejnej (tzv. arašidový olej), ktorý je jeden z najzdravších olejov vôbec, má úžasnú a jedinečnú vlastnosť- neabsorbuje chute rôznych druhov potravín ale nechá vyniknúť chuť všetkých zložiek jedla, čo v tomto prípade nám zvýrazní sladko-slanú kombináciu. Okrem toho obsahuje veľa antioxidantov, vitamínu E a len máličko nasýtených a nenasýtených tukov, s ktorými sa až tak „nekamošíme“.
Tekvicové semienka v kombinácií s čiernym korením majú zoštíhľovací efekt a v tekvicových semenách nájdeme tiež veľmi hodnotné tuky, esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6, celú škálu aminokyselín a asi štvrtinu obsahu tvoria proteíny. Aminokyselina tryptofán, ktorá je v semienkach obsiahnutá ešte navyše ovplyvňuje hladinu serotonínu, preto pri papaní toho šalátu budete ešte aj šťastné a vysmiate :).
Pzn. Arašídový olej, himalájsku soľ, príp. bezláktozový Minus L strúhaný ementál zoženiete v každom dobrom bioobchode.
Recept je vhodný aj pre celiatikov
- 2 menšie hrušky
- 2 PL šťavy z citróna
- 2 PL arašidového oleja
- 2 väčšie hrste rukoly
- 2 menšie hlavičky čakanky
- 3 ČL sezamu
- 2 PL tekvicových semienok
- Štipka čierneho korenia
- ½ ČL himalájskej soli
- 2 PL nastrúhaného údeného ovčieho syra ( pre jeho slanú chuť lepší ako ten neúdený) alebo ementálu ( ja som použila bezlaktózový MINUS L nastrúhaný ementál)
Postup:
Hrušky nakrájame na drobnejšie kúsky do misky, zalejeme ich citrónovou šťavou, aby medzičasom nezhnedli, keďže si budeme ešte pripravovať šalát a dolejeme na hrušky arašidový olej.
V miske zmiešame rukolu a čakanku nakrájanú resp. natrhanú, primiešame hrušky v citrónovej šťave a arašidovom oleji, sezam, tekvicové semienka. Nakoniec osolíme, okoreníme a všetko premiešame. Na záver posypeme buď ovčím syrom, alebo ako ja nastrúhaným ementálom.
Jednoduché, rýchle, chutné, plné vitamínov fitness jedlo.
Dobrú chuť! :-)