Púpava lekárska nie je burina! Aké účinky má a ako ju využiť?

Vždy keď okolo nej prejdem v našej záhrade, v duchu jej poďakujem a trošku poľutujem všetkých, ktorí o ňu vďaka udržiavanému anglickému trávniku prichádzajú. A pritom nám táto kráľovná jari robí každoročne službu tým, že podporuje a regeneruje orgán, ktorý je zodpovedný za emočné prostredie v tele – pečeň. Reč je o púpave.

Ako spoznáme púpavu?

Liečivá bylinka s ľudovým názvom pampeliška je neprávom považovaná za burinu v trávnikoch a na jej silu sa pozerá cez prsty, napriek tomu, že už v samotnom názve má slovo „lekárska“. Vyrastá zo silného hlavného koreňa. Začína kvitnúť skoro na jar, keď na lúkach vytvára koberce sýtožltých kvetov. Známa jej je mliečna šťava, ktorú vypúšťa z byľky, tá nám v detstve farbila ruky pri vití vencov. :-)

Nájdeme v nej tieto účinné látky: horčiny, tanín, éterický olej, živica, vitamíny.

Motto: Kiežby sa dal zastaviť čas rozkvitnutých púpav.

pupava

 

Aké účinky má púpava?

Horčiny obsiahnuté v púpave pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a povzbudzujú chuť do jedla. Koreň z púpavy obsahuje navyše inulín, ktorý pomáha pankreasu regulovať hladinu cukru v krvi. Používa sa pri liečbe cukrovky, upravuje funkciu pankreasu a žlčníka a zanedbateľné nie sú ani jeho močopudné účinky. Podporuje a regeneruje pečeň a tým detoxikuje organizmus.

 

Ktoré časti púpavy môžeme využiť?

 

Koreň

Porekadlo „Komu sa nelení, tomu sa zelení“ v tomto prípade trochu poopravím. Kto nepracuje na tom, aby mal perfektný trávnik, ten v ňom nájde poklady. :-)

Koreň zbierame na jeseň (august – október) po odkvitnutí. Pred spracovaním ho dôkladne umyjeme, nakrájame a vysušíme. V takejto forme uschováme alebo použijeme pri príprave tinktúry alebo čaju.

koreň púpavy

 

Kvety

Zbierame plne rozkvitnuté kvety (apríl – júl) za slnečného počasia, ktoré používame pri príprave sirupov, medu alebo čaju. Vhodné na ochorenia dýchacích ciest.

 

Vňať a listy

Zbierame najlepšie hneď na jar (v marci). Listy sú vtedy najväčšou zásobárňou vitamínov, využívam ich pri príprave šalátov, slaných koláčov a rolád. Listy a vňať púpavy sú tak silné, že v prípade ochorenia pečene – napr. po infekčnej chorobe, pri cirhóze alebo stukovatení pečene stačí denne požuť a zjesť zopár čerstvých listov a dutých stvolov. Jednoduchšie to už nemôže byť.

pupava lekraska

 

Čo môžeme z púpavy pripraviť?

# 1: Využitie púpavy v kuchyni

Púpavové listy obsahujú látky vhodné na regeneráciu pečene a pankreasu a ich priama konzumácia je najrýchlejšia a najjednoduchšia forma liečby. V kuchyni ich môžeme pridať do zeleninových šalátov, smoothies, slaných roliek aj praženice.

# 2: Využitie púpavy v domácej lekárničke

  • Odvar z koreňa: Výborný liečivý prostriedok pri liečbe reumatizmu a psoriázy.
  • Sirup/med: Z kvetov pri liečbe dýchacích ciest.
  • Čaj z listov a koreňa: Podporuje močenie pri zápale močového mechúra, je vhodný pri zadržiavaní tekutín v tele a vysokom krvnom tlaku.
  • Čerstvá šťava: Funguje ako silná verzia čaju, môžeme si ju zamraziť na zimu alebo pridať do zdravých kokteilov.
  • Tinktúra: Z listov a koreňa podporuje tvorbu žlče, rozpúšťa žlčové kamene  a je to mierne laxatívum.

púpava účinky

 

Recepty: Púpavový šalát a smoothie

Že znie bláznivo robiť si šalát z púpavy? :-) Vraj šalát je dobrý iba zo žeruchy alebo z polníčka? Vôbec nie! Vyskúšaj môj obľúbený recept na liečivý jarný šalát, pri ktorom sa nemôžeš vyhovárať ani na finančnú náročnosť. :-)

Natrháme, umyjeme a pokrájame listy púpavy, pŕhľavy a špenátu, zamiešame, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom z vlašských orechov, ktorý dodá šalátu výraznú vôňu a príjemnú chuť. Pre zjemnenie horkej chuti púpavy môžeme pridať trochu kyslej smotany.

Alebo vyskúšaj moje obľúbené smoothie z púpavy:

Za hrsť púpavových listov rozmixujeme spolu so šťavnatých jabĺčkom a sladkým mangom na kašu, do ktorej pridáme podľa potreby vodu, aby vznikol hustejší výživný nápoj. Bude to zaručene prvý zelený nápoj, ktorý budú aj tvoje deti milovať! :-)

smoothie

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdeš v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

 

Ďalšie fantastické recepty na smoothie, šaláty a iné nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

zdrave recepty

 

Dostala si po prečítaní článku chuť na smoothie? Pozri aj na tieto recepty:

Vynikajúce cviklovo-jablkové smoothie, super na posilnenie imunity

Jahodovo-mangové smoothie s mrkvou

Avokádovo-jahodové smoothie s jogurtom

Citrónovo-jahodové smoothie s mätou

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 24/05/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyŠalátySmoothiesZdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre