Prečo je uhorka elixírom zdravia a krásy? + Obľúbené recepty z uhorky

Pre niekoho celkom obyčajná zelenina, ktorú konzumuje úplne automaticky každé ráno, pre iného hotový zázrak. Pýtaš sa, čo môže byť na takej nenápadnej zelenine, ako je uhorka, zaujímavé? Patrí k tým najhodnotnejším letným pokrmom vôbec! Obsahuje obrovské množstvo vody, vitamínov a minerálov. Nielenže lieči tvoje telo zvnútra, ale stará sa aj o tvoj krásny zovňajšok. Najradšej ju máme v kuchyni, kde s ňou dokážeme hotové divy. Vyskúšaj niektorý z overených receptov na uhorkové špecialitky a cíť sa aj počas horúcich dní ľahko a zdravo :-).

Vedela si, že uhorka je stelesnením zdravia?

Kráľovnou zeleniny je uhorka vďaka svojej silnej zásaditej povahe. Jej hodnota pH sa hýbe medzi 8-9, vďaka čomu je najsilnejšou zásaditou zeleninou a jej konzumácia tak výrazne pomáha pri prekyslenom organizme. Vďaka vysokému obsahu vody (cca 90%) patrí do jedálnička počas letných dní na doplnenie pitného režimu. Čo ďalšie dodáva do tvojho tela?

  • Obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitu a vitamín B1, ktorý blahodarne pôsobí na nervový systém a povzbudzuje organizmus.
  • Vďaka riboflavínu (B2) pôsobí na dobrý stav srdca, očí i pokožky.
  • V šupke tejto zeleniny je veľmi veľké množstvo kyseliny kremičitej. Soli tejto kyseliny sú významným stavebným prvkov väzov, kostí, chrupaviek, vlasov a nechtov. Výborne pomáhajú pri liečbe ochorení kože.
  • Podporuje rast vlasov. To iste ocenia kojace mamičky, ktoré prišli o svoje krásne vlasy.
  • Kladom uhoriek je i vysoké množstvo draslíka, takže dokážu úplne prirodzeným spôsobom odvodňovať organizmus a normalizovať tak krvný tlak.
  • Pre posledné dva spomenuté účinky sú veľmi vhodnou zeleninou pre osoby trpiace dnou a reumatizmom.
  • Draslík, chróm a bróm podporujú správny vývoj kostí a kĺbovej chrupavky, preto je dobré denne ju dávať konzumovať aj deťom.
  • Paradoxne – napriek nízkej kalorickej hodnote sú nesmierne energetizujúce. Vďaka nízkemu obsahu kalórií sú ideálne pre ľudí, ktorí si strážia ručičku váhy.

4730708709_fff4534973_z

Osviežujúcu šťavu z uhorky je dobré dávať deťom pre správny vývoj kostí. Ak deťom príliš nechutí, skúsme im rozmixovať uhorku s červeným melónom.

Vďaka uhorke budeš ešte krajšia!

Uhorky prospievajú nášmu telu nielen zvnútra, ale známe sú v rámci domácej kozmetiky ako pleťová maska, ktorá sťahuje póry a pomáha tiež vyžehliť vrásky, keďže reguluje obsah vlhkosti v pokožke. Stačí si priložiť na pleť krúžky uhorky a nechať pôsobiť cca 15 minút. Prípadne si vieme vylepšiť spomenuté účinky premiešaním nastrúhaných uhoriek s citrónovou šťavou. Skúsiť sa dá aj kombinácia s kyslou smotanou, ktorá upokojuje podráždenú pokožku, napríklad aj po slnení.

Obsah enzýmov a stopových prvkov v uhorkách prispieva k zmierňovaniu opuchov, preto je fajn priložiť si ich na opuchnuté očné viečka. Už po niekoľkých minútach príde pocit úľavy.

Opary, ekzémy i miesta po poštípaní hmyzom je tiež vhodné ošetriť priložením plátku uhorky. Pomôže zmierniť problémy na koži.

Ak nemáš po ruke žuvačku a máš po ruke uhorku (neviem, aká je pravdepodobnosť tejto situácie :-)), určite po nej siahni na osvieženie dychu. Funguje to :-).

6586757445_7617f3c254_z

Skvelá pomocníčka v každej domácnosti

Nielen v kuchyni sa dá využiť táto sezónna zeleninka. Svojou príjemnou vôňou dokáže krásne prevoňať obydlie. Stačí dať kúsky uhorky do vriacej vody a nechať stúpať voňavú paru do priestoru.

Iste každá z nás pozná ten pocit, keď po dobrom horúcom kúpeli chceme na seba ešte hodiť pohľad do zrkadla, no je celé porosené parou. Proti zaroseniu je účinné potrieť zrkadlo odrezanou uhorkou bez šupky (šupka zvykne robiť šmuhy). Zrkadlo musí byť samozrejme čisté, inak sa nečistoty z neho len rozmazávajú. Ak pretierate celé zrkadlo, tak vždy čerstvo odkrojenou stranou uhorky. Tá zošúchaná totiž zrkadlo len maže.

fitshaker_blog_uhorky1

Najviac jej to pristane v kuchyni

Bez ohľadu na zdraviu prospešné účinky, príspevok ku kráse tela i praktickému významu v domácnosti, je uhorka kráľovnou. A to predovšetkým v kuchyni. Dajú sa s ňou robiť čary v rôznych šalátoch, dresingoch, prílohách i aranžovaní tanierov, pri príprave studených polievok (napríklad napríklad Gazpacho) a neskutočne dobre chutia v letných limonádach.

A hoci uhorka chutí úžasne aj samotná, odporúčam ti vyskúšať niektorý z mojich overených receptov. Tak šup pre zásteru a hor sa do kuchyne :-).

 

Osviežujúca uhorková polievka

Čo budeme potrebovať?

  • uhorku
  • cibuľu
  • cesnak
  • soľ, korenie, bobkový list, kôpor
  • mliečko (ideálne, rastlinné)
  • zeleninový vývar

Ako budeme postupovať?

Cibuľku nakrájame nadrobno, jemne ju orestujeme, pridáme ošúpanú uhorku pokrájanú na kocky a roztlačený cesnak. 2 – 3 minúty restujeme, potom zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie a bobkový list spolu s kôprom. Varíme približne 20 minút, potom prilejeme mlieko (alebo jeho bezlaktózové náhrady) a varíme ďalších 5 minút. Polievku odstavíme z ohňa, vyberieme bobkový list, rozmixujeme ju ponorným mixérom a ak máme chuť, dochutíme ešte kyslou smotanou. Mňaaam :-).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Studená uhorková polievka do horúcich dní

Čo budeme potrebovať?

  • šalátové uhorky
  • cesnak
  • cibuľu
  • olivový olej
  • soľ, korenie, kôpor
  • grécky jogurt
  • kyslú smotanu

Ako budeme postupovať?

Ošúpané a nastrúhané šalátové uhorky ochutíme roztlačeným cesnakom. Pridáme cibuľku, kôpor, olivový olej a grécky jogurt s kyslou smotanou (v pomere 1:1). Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom, ochutíme soľou a čiernym korením. Necháme chvíľu postáť v chladničke a podávame s domácim chlebíkom.

3738384371_4d543cdccb_z

Fantastický dip ku všetkému – Tzatziki

Čo budeme potrebovať?

  • uhorky
  • cesnak
  • kyslú smotanu alebo biely jogurt
  • olivový olej
  • cesnak
  • soľ, korenie, kôpor

Ako budeme postupovať?

Uhorky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Necháme ich stiecť z vody. Kôpor nakrájame na jemno a premiešame s uhorkami. Cesnak pretlačíme do pripravených uhoriek a pridáme smotanu, olivový olej, a soľ. Všetko poriadne premiešame a dáme na hodinku do chladničky. Ideálne nielen ako zálievka do šalátov, ale aj ako dip k rôznym tyčinkám, či omáčka k mäsku, či chlebu. Vrele odporúčam.

121846255_5bde4bc835_z

Svieža uhorková limonáda

Čo budeme potrebovať?

  • uhorku
  • limetku alebo citrón
  • vodu
  • rôzne bylinky, napríklad mätu
  • prípadne, domáce sirupy podľa chuti

Ako budeme postupovať?

Ošúpanú uhorku nakrájame na malé kúsky, zalejeme šťavou z limetky alebo citróna a dolejeme perlivou či obyčajnou vodou. Pre spestrenie môžeme pridať rôzne druhy domácich sirupov (napríklad bazový je úplná pecka) alebo sa pohrať s rôznymi bylinkami (kombinácia s mätou nemá chybu).

Táto limonáda nás postaví na nohy, keď sme to večer predtým neodhadli s konzumáciou alkoholu :-). A osvieži malých i veľkých počas celého dňa.

 

uhorkova limonada

Tak na zdravie a dobrú chuť.

PS: Nezabudni si z letnej úrody odložiť nakladané kyslé uhorky aj na zimu :-).

 

Ďalšie letné články, ktoré ťa budú baviť:

Ako vyskladať chutný a zdravý šalát?

Prečo je cuketa kráľovnou letnej záhradky?

Ako na správne mrazenie ovocia a zeleniny? Návod TU!

Danka Fráková

Redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.
Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 27/07/2015 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre