Kakao je vraj malý prírodný zázrak. Je to naozaj pravda? Aké sú jeho benefity?
Za ten hlavný a veľmi zaujímavý asi považujem obsah minerálnych látok, antioxidantov a polyfenolov pozitívne pôsobiacich na kardiovaskulárny systém, správnu reguláciu cholesterolu v krvi ako aj ochranný prvok buniek proti oxidačnému stresu.
Za ďalší významný faktor, o ktorom by som sa určite zmienil je podiel alkaloidov teobrominu a v malom množstve aj kofeínu.
Obsahuje ďalej aj významný neurotransmiter serotonín, ktorý je zložením veľmi podobný tryptofanu a melatonínu. Tie významne pôsobia na centrálny nervový systém ako aj svalovú činnosť, a tým príjemne stimulujú organizmus k vyššiemu výkonu a spolu so spomínanými serotonínovými zložkami aj príjemne "ukľudňujúcemu" efektu.
Faktom je, že ľudia to poznajú, aj v kontexte s tým, že čokoláda, teda aj kakaový bôb, navodzuje pocit sladkej "blaženosti" a dobrej nálady.
Ako často môžeme kakao konzumovať a v akom množstve?
Ak sa bavíme o surových bôboch alebo kakaovej hmote, čo je to isté, tak dávkovanie môže byť pokojne podľa potreby. Kedže kakao je vedľajší produkt pri získavaní za studena lisovaného masla z kakaových bobov, má prirodzene aj nižšie zostatkové množstvo látok, ktoré sme uviedli vyššie. Preto kakaový prášok môžeme používať vo väčších podľa uváženia.
Samotné kakao má horkú chuť. S čím ho kombinovať, aby bolo príjemné aj pre naše chuťové poháriky?
Z vlastných skúsenosti môžem doporučiť kombinácie s kvalitne dozretými banánmi do rôznych nápojov, ďalej sa dobre snúbi aj s kokosovými prísadami (strúhanka, kokos, kokosové maslo). Veľmi dobre sa kombinuje aj do rôznych kaší, takže výborne sa hodí k bezlepkovým cereáliam. Niekomu môže chutiť, a pridáva sa ako náplň, do praliniek s ovocnými náplňami, ako je malina a pod.
Ako sa vlastne kakao vyrába?
Aby som to bližšie ozrejmil. Fermentovaný vysušený kakaový bôb, resp. kakaová hmota sa za studena vylisuje v špeciálnych lisoch a tuk, ktorý vytečie, a získame z tejto hmoty, nazývame kakaové maslo. Po zatuhnutí ma tuhú štruktúru. Po tomto vylisovaní vznikne vedľajší produkt a volá sa slangovo "kakaový koláč". Ten sa následne vysuší a rozomelie na jemný prášok s rôznym podielom kakaového masla. Preto, ak na obale kakaového prášku uvidíte čísla 10-12 alebo 20-22, tento údaj hovorí o percentuálnom podiele zostatkového kakaového masla.
Je jedno odkiaľ si kakao kúpime? Majú všetky značky rovnaké účinky alebo čo si treba všímať na obaloch, aby sme kúpili ten „pravý“ produkt?
Ďalším údajom, ktorý sa veľmi ťažko dozviete z klasického maloobchodného obalu, je to či je kakao pražené alebo naturálne. Špecializované predajne a bio obchody si naopak väčšinou dôsledne vyberajú dodávateľov a distribútorov a kladú doraz na výber kvalitného kakaa, napríklad aj doložením úradných dokladov o kvalite a pôvode.
V neposlednom rade by som spomenul dodatočnú úpravu kakaa procesom nazývaným "alkalizácia". Ide o spôsob úpravy uhličitanom draselným, ktorý zjemňuje kyslosť kakaa, a stáva sa tak jemnejším. Poznáme ho aj pod názvom "holandské kakao". Po prvýkrát tento proces úpravy zaviedol holandský chemik van Houten v 18. storočí, preto názov "holandské. Avšak tento proces zapríčiňuje na druhej strane úbytok tak cenných antioxidantov. Určite by som sa zameral na kúpu a konzumáciu nealkalizovaného čistého naturálneho kakaa, bez akejkoľvek úpravy.
Podľa toho, aký "tučný" prášok chceme, prispôsobujeme tomu aj výber kakaa. Na trhu sa vyskytujú prášky s celkovým podielom kakaového masla v percentuálnom vyjadrení 10-12% alebo 20-22%. Čím väčší podiel masla, tým je nutrične aj kompozíciou vône a chuti silnejšie. Moja dobrá rada znie, buďte obozretní, čítajte zloženie a zamerajte sa na kvalitu, nie na cenu, pretože sa vám to konečnom dôsledku vráti v úžasnej chuti a ekonomickosti. Teda čím kvalitnejšie kakao, tým menšie množstvo kakaa je potrebné na dosiahnutie tej istej chuti.
Hrozia nám nejaké zdravotné riziká, ak si kúpime lacnejšie kakao, ktoré nespĺňa uvedené kritéria?
Čo hovoríte na kombináciu kakaa s mliekom, resp. ako si pripraviť chutné „kakauko“ zo zdravých surovín?
Preferovanou zdravou potravinou sú aj samotné kakaové bôby. Môžete nám o nich povedať niečo viac?
Kam by ste nám poradili pridávať kakaové bôby? Aká je ich využiteľnosť v našej kuchyni?
Dobrý výkonný mixér ich dokáže dôkladne vymixovať napr. s mliekom alebo mandľovým nápojom a vznikne tak základný naturálny kakaový nápoj, ktorý sa používa aj v samotnej južnej Amerike, ale vyrobený troška inak, bez mixéra, iba trením na kamennej doske :-).
Čoraz viac sa v gastronómii stretávame s využitím kakaového masla, napr. namiesto kokosového oleja. Môžete nám priblížiť tento tuk? Ako vzniká?
Vzniká lisovaním bôbov alebo hmoty vo výkonných hydraulických lisoch a lisované za studena. Takýmto postupom je získavané naturálne organické maslo. Stretnúť sa však môžeme aj s dezodorizovaným maslom, ktoré je jemne zbavené svojej prirodzenej arómy, ale už je použitý ďalší proces spracovania pri vyšších teplotách.
Kam môžeme kakaové maslo použiť v kuchyni? Do akých jedál sa najviac hodí a kam naopak nie?
Množstvo ľudí využíva kakaové maslo ako súčasť svojej prírodnej kozmetiky. Aké sú jeho účinky na našu pokožku a akým spôsobom ho aplikovať?
Dostávame sa k najlákavejšiemu kakaovému produktu, ktorému neodolá hádam žiadna z nás. A ním je čokoláda. Ako sa vyrába poctivá čokoláda? Čo by mala obsahovať?
Kvalitná čokoláda by nemala obsahovať hlavne žiadne stužené rafinované pokrmové tuky a iné prívesy rastlinných olejov, okrem kakaového masla, ani rôzne pridané emulgátory. Podľa toho, aký druh čokolády sa vyrába, záleží aj dĺžka a surovina, ktorá sa spracováva. Pri bielych čokoládach musí byť prvou zložkou kvalitné naturálne kakaové maslo, pri tmavých kakaový bôb, resp . kakaová hmota, najlepšie v kvalite natural. Ďalej by mala obsahovať kvalitné sladidlá. Pri kvalitných a "zdravších" čokoládach sa ako alternatíva k bielemu cukru pridáva kvalitný trstinový cukor alebo kondenzovaná trstinová šťava, ktoré nie sú zbavené melasy, alebo kokosový cukor a iné.
Čo hovoríte na ochutené čokolády? Sú podľa vás v poriadku?
Čokolády, ktoré predávate na vašom webe www.kakaoshop.sk pochádzajú z českej Čokoládovne Troubelice. V čom spočíva ich výnimočnosť?
Vďaka tomu uzrela svetlo sveta aj asi jediná čokoláda svojho druhu na česko-slovenskom trhu, a to 100% horká "Gourmet zlatá" čokoláda. Veľmi dôležitá je aj samotná surovina, jej pôvod, spôsob spracovania. V tomto ohľade je opäť Čokoládovňa výnimočná, pretože ide o privátnu rodinnú firmu, ktorá už 13 rokov pôsobí aj priamo v Ekvádore. Majitelia sú zároveň aj pestovateľmi kakaa a kontrolujú si všetko - od pestovania, zberu až po samotnú logistiku z Ekvádoru až do Českej republiky, kde sa ďalej spracúvajú a balia kakaové komodity a prebieha tu aj výroba tejto lahodnej čokolády.
Sú skupiny ľudí, ktoré by kakaové produkty konzumovať nemali? Existuje nejaká náhrada za kakao v receptoch?
Máte nejaký odkaz z kakaového sveta pre naše čitateľky?
Dáte nám tip na jednoduchý recept s kakaom, ktorý zaručene zachutí :-)?
- 0,5 l enzymaticky spracovaného domáceho mandľového mlieka (viď. recept v sekcii recepty na www.kakaoshop.sk) alebo kvalitného rastlinného mlieka z obchodu, napr. kokosové mlieko,
- 2 dozreté banány (správnu dozretosť a plnú cukornatosť naznačujú hnedé škvrnky na povrchu šupky banánu),
- 5 kopcovitých polievkových lyžíc kakaového prášku,
- 2 polievkové lyžice rozpusteného kakaového masla
Všetko dobre vymixujeme na chutný, vysoko komplexný a zdravý raňajkový nápoj. Pri chladnom počasí podávame mierne ohriate a v letných mesiacoch ako Ice Shake s kúskami ľadu.
Nahliadni do čokoládovne a pozri sa, ako vznikajú tieto neodolateľné produkty:
Tipy na vynikajúce kakaové recepty:
Bezlepková kakaová bábovka plná ovocia
Kakaové cookies trochu netradične
Lahodný tvarohovo-kokosový koláčik
Ďalšie články, ktoré by ťa mohli baviť:
Odteraz už čokoláde nepoviem NIE!
Biely cukor je jed! Použi radšej kokosový.
Sladkosti bez výčitiek? Áno, existujú.
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.