Prečo práve cukina?
Spomeniem len niekoľko ďalších priaznivých účinkov na organizmus:
- odkysľuje organizmus,
- priaznivo pôsobí na trávenie,
- posilňuje svaly,
- zvyšuje imunitu organizmu,
- pôsobí proti stresu,
- zlepšuje činnosť mozgu,
- detoxikuje a odvodňuje,
- má antibakteriálne účinky,
- pomáha udržiavať štíhlu líniu.
Tak čo? Presvedčila ťa táto nenápadná zeleninka? Mňa áno. Prinášam ti kompletné letné menu, po ktorom sa budeš len zalizovať :-).
POLIEVKA: Krémová cuketová polievka
Čo budeme potrebovať?
- 3 ks stredne veľkej cukiny
- 2 väčšie zemiaky (nemusia byť)
- domáci vývar (príp. bio zeleninový bujón)
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, majoránka
- 200 ml mlieka
- 200 g bieleho jogurtu (odporúčam grécky)
- 4 ČL tekvicového oleja
Ako budeme postupovať?
1. Cukinu nakrájanú na kolieska, zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie a dáme variť spolu s vývarom.
2. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme čerstvo pretlačeným cesnakom, majoránkou a 4 lyžičkami tekvicového oleja. Pridáme mlieko, biely jogurt a premiešame.
3. Môžeme podávať s bielkovinovými krekrami od Active sports, ktoré zoženieš napríklad v Hypernove.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
206 kcal
865 kJ
T:
12 g
B:
5 g
S:
18 g
V:
2 g
HLAVNÉ JEDLO: Cuketový prívarok s kôprom
Čas prípravy
- 35 minútpríprava
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 4 väčšie cukety
- 4 bobkové listy
- mleté čierne korenie
- morskú/himalájsku soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- vodu
- čerstvý kôpor
- bio vegetu
- 400 ml bieleho jogurtu
- vajíčka uvarené natvrdo
Ako budeme postupovať?
1
Cukety nastrúhame aj so šupkou na hrubšom strúhadle a vložíme do hrnca.
2
Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a 2 strúčiky cesnaku. Prilejeme vodu.
3
Uvaríme domäkka cca 25 minút a pridáme ku koncu varenia čerstvý nasekaný kôpor. Dochutíme bio vegetou.
4
Necháme trošku vychladnúť a ponorným mixérom jemne zašľaháme biely jogurt.
5
Podávame s varenými vajíčkami, volským okom alebo vareným hovädzím mäskom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
281 kcal
T:
12 g
B:
26 g
S:
14 g
DEZERT: Šťavnaté cuketové brownies
Čo budeme potrebovať?
- 2 ks cukiny
- 3 vajcia
- 2 bielka
- 2 PL hnedého cukru
- štipka soli
- vanilková esencia
- 1 prášok do pečiva
- 100 g 85 % čokolády
- 3 PL holandského kakaa
- 7 PL celozrnnej múky hladkej
- ríbezle
Ako budeme postupovať?
1
Nastrúhame si cukinu na jemno a vytlačíme z nej vodu. V miske si vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh, primiešame cukor, vanilkovú esenciu a žĺtka.
2
Do žĺtkovej peny metličkou opatrne primiešame prášok do pečiva, kakaový prášok a roztopenú 85 % čokoládu. Postupne po lyžičkách primiešavame celozrnnú múku a nakoniec nastrúhanú cukinu.
3
Zohrejeme si rúru na 180 stupňov, plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pridáme ovocie podľa chuti. Pečieme cca 30 min.
Prajem dobrú chuť :-).
Ak hľadáš viac inšpirácií na polievky, hlavné jedlá a dezerty, pozri našu knihu Z fitka do kuchyne špeciál 2. Teraz ju dostaneš ako darček k ročnému členstvu:
Babička i mamina sú vynikajúce a veľmi šikovné kuchárky a cukrárky, tak som ako prvorodená dcéra a vnučka čo to pochytila. Svoj prvý kolačik som urobila, keď som mala asi 9-10 rokov a aj to bez receptu, len tak "z hlavy" :-). Roky ubiehali a aj moje kulinárske zručnosti sa zlepšovali až do doby kedy som objavila svet zvaný FITNESS LIFE STYLE. Začala som cvičiť a plniť si sen z detstva byť fitneskou. Ako je už známe tak v tomto "svete" je základ strava a tvorí až 80% úspechu. Preto i ja som sa vydala cestou objavovania nových potravin a lepšej úpravy jedla v snahe zhodiť prebytočné kilá a citiť sa konečne zdravo a krásne. Postupom času vznikla aj moja fanpage na FB - Chudnite zdravo a do krásy s Gabi, kde pridávam rôzne recepty, ktoré som sama vymyslela, pripadne som sa inšpirovala inými receptami, ktoré som si trošku pomenila podľa seba aby spĺňali moje požiadavky o zdravom stravovaní.