V tomto porovnaní sa zameriame na naše každodenné maškrtky.
Veď kto by im odolal :-).
Aby som predbehla komentáre, či to patrí k zdravej výžive, odpovedám hneď. V zdravej a vyváženej výžive nie je hľadanie jedného smeru alebo zmeny na krátky čas. Je to o celoživotnom rozoznávaní toho, čo vkladáme do úst a čo bude následne výživa a energia pre každú bunku v našom tele.
Zjednodušene povedané, vyváženie nezdravého jedla (v štvrtinovom množstve) k pomeru zdravého jedla ( v trojštvrtinovom množstve).
Je jedno, akým spôsobom pristupuješ k zdravšiemu stravovaniu, či si pripravuješ všetko doma, či nemáš čas a musíš si všetko jedlo dňa kupovať – ale vždy sleduješ zloženie potravín alebo kombinuješ prvý či druhý variant. Pre dlhodobo udržateľné zdravé stravovanie a prevenciu pred civilizačnými ochoreniami zostáva zachovaná pointa spoznania toho, čo vkladáme do úst a následne má byť priaznivo využité pre naše telo.
Pozrieme sa preto spolu na zloženie nášho obľúbeného ovocia v čokoláde. Samozrejme, keďže máme presýtený trh a na výber niekoľko variantov, nie je možné porovnať ich všetky a môže sa stať, že nájdeš aj iné zloženie. To ma teší, lebo o to ide, aby sme sa spolu naučili čítať zloženie a rozlišovať potraviny.
Nebudeme si klamať – hoci kvalita potravín je v rámci EÚ prísne kontrolovaná a s vysokou úrovňou bezpečnosti, nájdu sa aj podvody v potravinovom reťazci. Kontrolné dozorné orgány vykonávajú kontroly na získanie analýzy rizík, nájdu sa však výrobcovia, ktorí vymýšľajú stále nové metódy, ako obísť právne predpisy a obohatiť sa na úkor spotrebiteľov.
Pri výbere potravín v porovnaniach sa snažím porovnať horší variant s lepším a tretí pridať úplne najlepší :-).
Je to vždy variant domácej výroby, kde vieš ovplyvniť všetky ingrediencie podľa svojho uváženia a pri ich výbere s prihliadnutím na benefity pre svoje zdravie.
Výrobky vyberám náhodne, takže ak si našla aj iné zloženie, je to možné a úplne bežné.
Máš rada ovocie alebo oriešky v čokoláde?
Ja osobne (aj s celou rodinou) veľmi, máme to formou zdravšieho dezertu :-) s benefitmi skvelých živín.
Poďme sa spolu pozrieť na zloženie, ktoré sa, priznám, prekvapilo aj mňa.
V závere článku si rozoberieme našu milovanú čokoládku :-).
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých jahôd v čokoláde
Nutsland, jahody v mliečnej čokoláde | Finest, lyofilizované jahody v mliečnej čok. | Čerstvé jahody v čokoláde Callebaut | |||
---|---|---|---|---|---|
Výživová hodnota na 100 g | |||||
Energia | 446,5 kcal | Energia | 539 kcal | Energia | 585 kcal |
Tuky | 15,5 g | Tuky | 31 g | Tuky | 37,5 g |
Nasýtené MK | 9,5 g | Nasýtené MK | 18 g | Nasýtené MK | 22 g |
Sacharidy | 73,4 g | Sacharidy | 59 g | Sacharidy | 53 g |
z toho cukry | 70,5 g | z toho cukry | 49 g | z toho cukry | 47 g |
Vláknina | 0 | Vláknina | 0 | Vláknina | 2 g |
Bielkoviny | 3,3 g | Bielkoviny | 6,4 g | Bielkoviny | 5,8 g |
Soľ | 0,32 g | Soľ | 0,25 g | Soľ | 0,01 g |
Porovnanie zloženia jahôd v čokoláde
Nutsland, jahody v mliečnej čokoláde | Finest, lyofilizované jahody v mliečnej čokoláde | Čerstvé jahody v čokoláde Callebaut |
---|---|---|
jahody sušené 50 % (jahody, cukor, kyselina citrónová, jahodová aróma, farbivo, konzervačná látka: disiričitan sodný | mliečna čokoláda 89 % [cukor, kakaové maslo, sušené mlieko, sušená srvátka (mlieko), kakaová hmota, emulgátor (sójový lecitín), aróma (vanilín)] | jahody čerstvé |
mliečna čokoláda – 50 % (cukor, kakaové maslo, sušené mlieko plnotučné, kakaová hmota, suš. mlieko odtučnené, kakaový prášok, emulgátory: repkový lecitín, a polyglycerol-polyricín-oleát, aróma vanilková | lyofilizované jahody 10 % | čokoláda Callebaut: kakaová hmota, kakaové maslo, cukor, sójový lecitín |
povlakové látky (karnaubský vosk, včelí vosk, šelak) | povlaková zmes 1 % (glukózový sirup, povlakové látky: arabská guma, šelak) | kakaová sušina najmenej 54,5 % |
kakaová sušina najmenej 25 % | rastlinné oleje (kokosový, repkový) | |
modifikovaný tapiokový škrob | ||
mliečna čokoláda obsahuje: kakaová sušina najmenej 31 % | ||
Porovnanie jahôd v čokoláde
Nutsland, jahody v mliečnej čokoláde | Finest, lyofilizované jahody v mliečnej čokoláde | Čerstvé jahody v čokoláde Callebaut |
---|---|---|
Škoda, že už k jahodám sú pridané prídavné látky, čiže ich podiel je polovičný. V čokoláde, ktorej základom je cukor a zmes prídavných látok, obsah kakaovej hmoty netušíme. Toto je príklad, keď ovocie v čokoláde nemusí byť vždy zdravší variant len preto, že má v názve ovocie. | Lepší variant výrobku, keďže sú použité lyofilizované jahody, čo znamená odstránenie vody zo zamrznutého ovocia. So stratami vitamínov, minerálov a ostatných živín treba však počítať... Čokoláda je menej kvalitná, prvá zložka je cukor, sú pridané aj prídavné látky kvôli predĺženiu trvanlivosti. | Použitím čerstvého a najlepšie sezónneho ovocia spojíme príjemné s užitočným. V čerstvom ovocí sú v plnej miere zachované vitamíny a všetky prospešné živiny. Ak použijeme kvalitnú čokoládu s vyšším podielom kakaovej hmoty a s minimálnym podielom cukru, získame ňou pre náš organizmus aj prospešné polyfenoly. Vyrobíme množstvo, ktoré hneď skonzumujeme, takže nepotrebujeme konzervanty. |
Zaujímavé vie byť zloženie „ovocia v čokoláde“, však?
Budeme sa bližšie venovať veľmi obľúbenej čokoláde :-).
Predstavujem ti čokoládu...
V poslednom čase priťahuje viac pozornosti kvôli obsahu látok nachádzajúcich sa v nej.
Obsahuje tuky, sacharidy, ale aj látky, ktoré môžu byť zdraviu prospešné – v podobe minerálov, vitamínov a polyfenolov.
Polyfenoly patria do skupiny sekundárne metabolity a hrajú dôležitú úlohu v rastlinnej ríši, kde vplývajú na farbu, chuť a nutričné hodnoty rastlinky. V poslednom období čoraz viac výskumov dokazuje ich pozitívny prospech pre naše zdravie.
Čokoláda vzniká spracovaním čokoládovej zmesi skladajúcej sa z rozomletej kakaovej hmoty, práškového cukru, kakaového masla a chuťových prísad. Všetky tieto zložky sa vymiešajú, zjemnia dlhodobým miešaním a nechajú odpočívať, aby vyzrela chuť. Následne sa formujú a plnia do požadovaného tvaru, po ochladení sa balia.
Základnou surovinou na výrobu kakaa a čokolády sú fermentované a sušené semená kakaovníka, respektíve kakaové bôby spracovávané na:
- kakaovú hmotu (obsah 55 % kakaového masla a beztukovej sušiny),
- kakaové maslo (tuk),
- kakaový prášok (kakao), upravené bôby zbavené šupiek obsahujúce najmenej 20 % kakaového masla v sušine a najviac 9 % vody,
- zmes kakaa s cukrom,
- čokoládu v prášku,
- čokoládu na prípravu nápoja
- čokoládu (horkú) z kakaových súčastí, pričom celkový podiel kakaovej sušiny musí tvoriť minimálne 35 % a nemala by obsahovať mliečne komponenty,
- mliečnu alebo bielu čokoládu s pridaním cukru, mlieka a mliečnych výrobkov, celkový podiel kakaovej sušiny musí mať minimálne 25 %,
- plnenú čokoládu, pričom vrchný obal musí mať obsah ako pri mliečnej čokoláde.
Na čo si dať pozor pri výbere čokolády:
Vyššia kvalita čokolád môže byť označená ako „extra“ alebo „vysoká kvalita“ len za predpokladu, že obsah zložiek pri horkej je najmenej 43 % celkovej kakaovej sušiny a obsah kakaového masla je minimálne 26 %.
Pri posudzovaní kvality čokolády je podstatné zloženie a pôvod (kvalita) kakaovej hmoty, z ktorej bola vyrobená.
Kvalitná čokoláda by mala obsahovať kakaovú hmotu, cukor, emulgátor (sójový lecitín – emulgátor a antioxidant získavaný z prírodných zdrojov), prírodnú vanilku, kakaové maslo. Pri mliečnej a bielej čokoláde aj sušené mlieko.
Základnou surovinou by mala byť kakaová hmota, čokoláda by nemala obsahovať rastlinné tuky a kakaový prášok.
Kvalitná čokoláda je na lome hladká, v ústach sa rozplýva... (Možno sa ti teraz aktivovali zmyslové orgány – hlavne chuť :-).)
Menej kvalitné čokolády sú na lome zrnité a zle sa rozpúšťajú.
Na záver
Na záver ešte jedno upozornenie, ale aj jedno veľmi prospešné a štúdiami potvrdené zistenie:
Čokoláda je energetickou potravinou s príjemnou chuťou a arómou. Energetická hodnota je vyššia a pohybuje sa v závislosti od zloženia, je to dané vysokým podielom tuku a cukru.
Zloženie tuku z výživového hľadiska nie je veľmi priaznivé (hlavne pre nás milovníkov čokolády) pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín.
Ale... (teraz to pozitívne)
... čokoláda má podľa obsahu celkovej kakaovej sušiny prospešné fenolové látky s antioxidačnou aktivitou a obsahuje teobromín, vďaka ktorému má mierne povzbudivé účinky. Konzumovanie čokolády v malom množstve nemá žiadne škodlivé účinky na zdravie.
Nezabúdaj však na význam „v malom množstve“ 😉.
Téme zdravého stravovania, čítaniu etikiet, ale samozrejme aj pravidelnému cvičeniu a ostatným činnostiam, ktoré ovplyvňujú zdravý životný štýl, sa budeme venovať aj vo Výzve do plaviek 2021. Pridaj sa k nám ešte dnes, začíname už v pondleok 10. mája:
Zdroje:
J. Golian et al._Bezpečnosť potravín_SPU Nitra_2016
J. Kopčeková, M. Gažarová_Náuka o potravinách_SPU Nitra_2020
J. Golian et al._Sprievodca svetom potravín_SPU Nitra
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...