Začnem neobvykle otázkou, ktorá sa dotýka tejto témy – a určite si takúto alebo podobnú otázku či konštatovanie vo svojom okolí počula často.
„Sladkosti nemám rada a vôbec ich nekonzumujem, tak z čoho priberám?“
Na správne vysvetlenie pridám štipku biochémie výživy. Neboj, skrátim to do najkratšej možnej formy, preto neprestávaj čítať :-), možno v článku nájdeš aj pre seba zaujímavé informácie.
Slané krekry či slané keksíky
Často sú zložené z pšeničnej bielej múky a tuku. Túto kombináciu sme si už opísali pri orieškových nátierkach (ale pripomenieme si ju). Pre náš metabolizmus je kombinácia cukor a tuk nielen nevhodná a narúšajúca správne metabolické procesy v organizme, ale aj nepriateľom chudnutia či udržania si postavy.
Slané keksíky nás často pomýlia, veď nie sú sladké. Rafinovaná pšeničná múka spolu s nekvalitným tukom tvoriaca základnú zložku výrobku sa v metabolizme spracováva ako tuk a sacharid – ktorý sa pri metabolických procesoch v našom organizme zmení na glukózu. Nadbytok glukózy v našom príjme dráždi hormón inzulín, ktorý zabezpečuje, aby sa glukóza z potravy dostala do bunky a premenila sa na energiu. Problém vzniká, ak je glukózy v strave priveľa, tým sa dvíha hladina cukru v krvi a civilizačné ochorenia majú, žiaľ, zelenú...
Ale nebudeme sa zaoberať chorobami, dôležité je uvedomiť si nasledujúce:
Je to ako „prašť alebo uhoď “, výsledok sladkosti či slanosti je rovnaký.
Dúfam, že na správne pochopenie to bolo dostatočne zľahčené a skrátené :-).
V prípade pridania zeleniny a tiež primiešania celozrnnej múky k bielej je nutričný výsledok jedla (pomer všetkých prospešných živín) zase úplne iný.
Nehovoriac o benefitoch v prípade pridania ľanového semienka, s ktorým získame zdroj vlákniny aj omega-3 mastných kyselín.
Takto sa môžeme hrať s nutričnou hodnotou nášho jedla. Nie je to úžasné?
Prečo je tá zelenina — a zvýšenie jej príjmu — pre nás taká užitočná?
Prečo ju treba „pchať“ aj do sladkých či slaných koláčov?
Je to z viacerých dôvodov, považuje sa totiž za nevyhnutnú pre vyváženú stravu svojím obsahom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a fytochemických látok. Fytochemikálie v zelenine aj ovocí sú bohatými zdrojmi bioaktívnych zlúčenín (zdroj terapeutických a preventívnych látok v boji s chorobami) vyvolávajúcich priaznivé účinky pre ľudí aj zvieratá.
Keďže náš denný príjem je často nedostačujúci, je dobrý a prospešný nápad pridať ju aj do pečenia.
Vláknina zo zeleniny a z ovocia je naozaj veľmi dôležitá a prináša zdravotné a dietetické výhody.
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých krekrov
Tuc slané krekry | Dupetky s morskou soľou | Cuketové tyčinky Fitshaker | |||
---|---|---|---|---|---|
Výživové hodnoty na 100 g | |||||
Energia | 493 kcal | Energia | 416 kcal | Energia | 327 kcal |
Tuky | 19 g | Tuky | 9,2 g | Tuky | 19 g |
Nasýtené MK | 1,7 g | Nasýtené MK | 0,8 g | Nasýtené MK | 12 g |
Sacharidy | 70 g | Sacharidy | 72 g | Sacharidy | 29 g |
z toho cukry | 11 g | z toho cukry | 6,6 g | z toho cukry | 2 g |
Vláknina | 2,8 g | Vláknina | 2,8 g | Vláknina | 3,7 g |
Bielkoviny | 8,8 g | Bielkoviny | 9 g | Bielkoviny | 8,3 g |
Soľ | 1,72 g | Soľ | 2,8 g | Soľ | 1 g |
Porovnanie zloženia krekrov
Tuc slané krekry | Dupetky s morskou soľou | Cuketové tyčinky Fitshaker |
---|---|---|
Pšeničná múka, | Pšeničná múka, | Špaldová múka, |
slnečnicový olej 17 %, | repkový olej, | cuketa, |
glukózovo-fruktózový sirup, | cukor, | maslo, |
sladový extrakt z jačmeňa, | jačmenný sladový extrakt, | cesnak, |
kypriace látky (uhličitany amónne, uhličitany sodné), | jedlá morská soľ 2,8 %, | vajce, |
jedlá soľ, | emulgátor: sójový lecitín, | ľanové semienka, |
vajcia, aróma, | kypriaca látka: uhličitany sodné, | kypriaci prášok bez fosfátov, |
múku upravujúca látka (disiričitan sodný) | antioxidant: extrakty z rozmarínu | soľ |
Porovnanie krekrov
Tuc slané krekry | Dupetky s morskou soľou | Cuketové tyčinky Fitshaker |
---|---|---|
Rafinovaná pšeničná múka je bez vlákniny a prospešných vitamínov skupiny B, keďže sú spracovaním odstránené obalové vrstvy obilia. Slnečnicový olej je svojím obsahom polynenasýtených mastných kyselín omega-6 ku omega-3 veľmi nevhodný v pomere omega-6 (nevhodnejších pre náš organizmus), | Rafinovaná pšeničná múka ako pri predchádzajúcom výrobku, repkový olej je vhodnejší variant s priaznivým obsahom omega-3 mastných kyselín. | V recepte môžeme zvoliť akýkoľvek variant múky, prípadne pridať k rafinovanej aj celozrnnú múku. |
glukózovo-fruktózový cukor je lacnejší a nevhodnejší variant cukru, | Sladový extrakt je na podporu kysnutia. | Benefitom je pridanie cukety ako zdroja prospešnej vlákniny, čím zmeníme výživovú hodnotu jedla. |
kypriace látky E 503 a E 500 patria do skupiny 3 – menej vhodné. | Kypriaca látka je použitá jedna – E 500 so stredným číslom vhodnosti 3. | Ľanové semienka prispejú k vláknine aj ako zdroj omega-3 mastných kyselín. |
Múku upravujúca látka E 223 patrí do skupiny 5 – výrazne nevhodné. | Extrakty z rozmarínu sú prírodná bylinná látka. | Kypriaci prášok s vínnym kameňom (sú kryštáliky nachádzajúce sa v sudoch od vína). |
Čo povieš na porovnanie?
Z môjho pohľadu má určite význam sledovať zloženie výrobkov a čítať etikety. Práve tejto téme sa venujeme v sérii pravidelných článkov porovnania potravín v rubrike zdravý nákup. V dnešnej dobe máme na výber dostatok rôznych druhov potravín niekedy na úkor kvality.
Dobrá správa je, že zo zákona je povinnosť pre výrobcu uvádzať zloženie potravín a ich nutričnú hodnotu na každom výrobku, takže výber lepšieho je na nás.
Kladieš si otázku, prečo je vhodné čítať etikety a či informácie uvedené na nich sú naozaj pravdivé?
Pri mnohých druhoch potravín existujú aj lacnejšie náhrady. Ich predaj je legálny, len ak sú riadne označené a spotrebiteľ sa to, že ide o náhradu niektorej ingrediencie, môže dozvedieť z údajov na etikete. Právne predpisy presne stanovujú, aké údaje sa musia uvádzať na obale výrobku. Vo väčšine prípadov výrobcovia tieto potraviny označujú správne, chyby sa dopustia v prípade, ak náhradu ponúkajú klamlivým spôsobom.
Napríklad kakaová pochúťka nazvaná ako čokoláda. Mliečne výrobky z rastlinných tukov predávané ako syry.
Ďalšie nenápadné klamstvá sú v označeniach, napr.: parmská šunka vyrobená v Nemecku, švajčiarsky syr vyrobený v Poľsku alebo nápis bez éčok a v potravine sú uvedené slovné názvy prídavných látok.
Ako sa brániť proti klamstvám a falšovaniu potravín?
- Čítaj etikety.
- Kontroluj dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti.
- Neriaď sa pri nákupe štítkami na regáloch v obchode ani reklamnými nápismi.
- Never zázračným zdravotným účinkom z reklamy na výrobok.
- Opatrná buď najmä pri nákupe potravín na internete, používaj len certifikované overené internetové obchody.
- Ostražitosť a pozornosť venuj kúpe pri výrazných zľavách na potraviny.
- Skontroluj neporušený obal potraviny.
Prídavné látky v potravinách a ich delenie
Delíme ich podľa prospešnosti či škodlivosti do 5 skupín. Musím podotknúť, že aj toto delenie môže byť mierne odlišné, keďže stále prebiehajú výskumy v tejto oblasti a nové poznatky sa aplikujú postupne.
Zaradenie je od jednotky po číslo päť ako v škole, jednotka je najmenej škodlivá, päťka je výrazne nepriaznivá. Na vysvetlenie známky:
- Prídavné látky použité z prírodných zdrojov alebo vyrobené spôsobom, keď je chemická štruktúra identická s prírodnou formou. Pre organizmus sú priaznivé. Ideálny príklad je vitamín C, pretože je citlivý na teplo a pri spracovaní (ale aj krájaní) sa v potravinách znehodnocuje. Z uvedeného dôvodu sa pridáva vo forme E 300 vyrobený už opísaným spôsobom, keď sa chemická štruktúra „opíše z prírody“. Je však potrebné uviesť, že vitamíny je najvhodnejšie prijímať z prirodzených zdrojov, keďže sú prítomné aj mnohé iné prospešné látky. Naopak, v prípade spracovanej potraviny jej takto pridaný vitamín zabezpečí vrátenie stratených živín počas spracovania.
- Prídavné látky sa považujú za prijateľné, sú vyrobené často tak, že ich chemická štruktúra nie je identická prírodnej, ale je jej veľmi blízka.
- Prídavné látky sú menej vhodné, ale pre zdravého jedinca sú v obmedzenom množstve prijateľné.
- Prídavné látky sú pre možný nepriaznivý dosah na organizmus menej vhodné a dá sa očakávať nepriaznivé pôsobenie.
- Prídavné látky, ktorým by sme sa mali vyhýbať, ich chemická štruktúra má totiž výrazne nepriaznivý účinok.
Stále platí fakt, že potraviny uvádzané na trh podľa platných predpisov sú bezpečné, t. j. zdravotne neškodné. Napriek tomu sa môže stať, že niektoré potravinárske prídavné látky môžu u zvlášť citlivých ľudí vyvolávať určité nepriaznivé reakcie.
Rada na záver:
Sledujme zloženie potravín, aj keď sa nám zdá, že je to strata času alebo zbytočné. Pre zdravé plnohodnotné stravovanie je to základná cesta a krok tým správnym smerom k prevencii pred ochoreniami či k dlhodobého zdraviu a dobrému pocitu.
Striedajme, kombinujme a vyberajme tie lepšie a zdravšie potraviny, ktoré sú naozaj výživné a prospešné pre každú bunku v našom tele.
Recepty nielen na zdravé chrumkanie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Zdroje:
J. Jedlička, M. Kačániová_Rastlinné produkty pri prevencii a liečbe ochorení ľudí_SPU Nitra 2020
V. Syrový_Tajemství výrobců potravin_Cereus_2020
A. Vollmannová et al._Chémia potravín_SPU Nitra_2018
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...