Pohánkové vege fašírky s batatovou kašou: tip na zdravý obed úplne bez lepku

Vege receptov, ktoré sú navyše vhodné aj pre bezlepkáčov nie je nikdy dosť! Keďže mám v rodine trošku zo všetkého, tvorím recepty, ktoré budú vyhovovať všetkým a zároveň nestrávim pri sporáku hodiny. Naposledy to boli pohánkové zeleninové fašírky s krémovou batatovou kašou.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?

  • 6 batatov (cca 1 kg)
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 250 g pohánky
  • 500 ml vody
  • 120 g zeleninovej mrazenej zmesi (napr. kukurica, hrášok a mrkva)
  • 3 vajíčka
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • petržlenovú vňať
  • údenú červenú papriku (môžeme vynechať, ak robíme recept pre deti)
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 lyžice kvalitného masla (môže byť aj ghee)
  • 150 ml kvalitného mlieka

Ako budeme postupovať?

1. Bataty očistíme, vložíme do osolenej vody a uvaríme do mäkka.

2. Na olivovom oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu do sklovita, pridáme opláchnutú pohánku, opražíme, zalejeme 500 ml vriacej vody, osolíme a uvaríme na hustú kašu.

3. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše vmiešame zeleninu, vajíčka, soľ, korenie, vňať, papriku a nastrúhaný syr.

4. Z vymiešanej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré opečieme na kvapke olivového oleja z oboch strán.

5. Bataty scedíme a do hrnca k nim pridáme maslo a vlažné mlieko.

6. Keď sa maslo roztopí, bataty popučíme, alebo rozmixujeme.

7. Podávame s čerstvou zeleninkou.

vegetariánske fašírky

Dobrú chuť! :-)

 

Skvelé recepty aj pre vegetariánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

fit recepty

 

Pochutnaj si aj na:

Plnené bezlepkové palacinky s hruškou, rukolou a kozím syrom

Mexické vegetariánske fazuľové čili 

Pečená maslová tekvica s ovčím syrom a mandľami

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 11/04/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre