Plnený kaleráb jarnou zeleninou a bulgurom: ideálna voľba pri chudnutí

Bulgur patrí medzi moje obľúbené jedlá. Či už ho robím na sladko, alebo na slano vždy si na ňom pochutím. Dá sa použiť ako výborná plnka a v kombinácii so zeleninou je priam chuťovo neodolateľný. Jeho zdravotné benefity sú na tom ešte lepšie. Podporuje nielen trávenie, ale aj vyprázdňovanie. Pri jeho konzumácii sa dá predísť vlčiemu hladu a chuti na sladké, pretože veľmi dobre zasýti. Je veľmi obľúbený pri chudnutí. Takže chudnúť sa dá aj chutne. Poď si pozrieť recept. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 2 väčšie kaleráby
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 cibuľu
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • 100 g surového celozrnného bulguru
  • 100 g reďkovky
  • vňať z mladej cibuľky
  • čerstvé bylinky (podľa chuti)
  • 50 g syra do 30% tuku

Ako budeme postupovať?

1. Kaleráb ošúpeme. Zrežeme vrch a spodok dorovna a vydlabeme ho lyžicou tak, aby nám vznikol priestor na naplnenie.

2. Keď máme kaleráb pripravený, potrieme ho zvonku aj z vnútra olivovým olejom, posolíme, vložíme do zapekacej misy a dáme piecť na cca 45 minút do vyhriatej rúry na 200°C.

3. Zatiaľ, kým sa kaleráb predpeká, prichystáme si plnku.

4. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané šampiňóny a vydlabanú dužinu z kalerába a dusíme.

5. Bulgur si uvaríme podľa návodu.

6. Keď je bulgur uvarený primiešame ho k šampiňónom, kalerábu a pridáme nadrobno nakrájanú reďkovku a cibuľkovú vňať. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou a čerstvými bylinkami.

7. Predpečené kaleráby vyberieme z rúry a naplníme pripravenou zmesou doplna. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry ešte na cca 15 minút.

8. Zmes, ktorá nám zostane, použijeme ako prílohu.

 

Tip: Ak chceš, aby kaleráby boli mäkšie, peč ich v rúre dlhšie. Ja som zeleninu pripravovala tak, aby zostala troška chrumkavá.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
412 kcal

1 731 kJ

11 g 20 g 57 g 11 g

kalerab vydlabeme

 

plnime kalerab

 

kalerab upecieme

 

kalerab na obed

 

Ďalšie fantastické recepty nielen pre vegetariánov nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Ďalšie inšpirácie pre vegetariánov:

Šalát s kuskusom a cícerom

Karbonátky z mrkvy a červenej šošovice

Tofu-cviklové fašírky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 31/05/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre