Spotreba piva v našich končinách ukazuje, že ide o veľmi obľúbený nápoj. Napriek určitému poklesu v horizonte 30 rokov sa naďalej vypije približne 73 litrov na osobu ročne. Pivo sa teda považuje za zaujímavý a výnimočný nápoj obľúbený v širokej škále obyvateľstva.
V ponuke je mnoho variantov piva, stačí si len vybrať podľa chuti a preferencie.
Radler a pivo
V poslednom období sa čoraz viac dostáva do popredia aj jeho sladšia či ochutenejšia verzia v podobe ovocného piva, ktorú určite poznáš pod názvom radler.
Radler
Radler je ovocné pivo alebo varený pivný mix s nízkym obsahom alkoholu a vzniká zmiešaním piva a ovocnej limonády alebo šťavy z ovocia, niekedy sirupu či syntetických príchutí.
Pomer zložiek by mal byť 50 %. Pôvodom je z Bavorska.
Obsah alkoholu býva menej ako 2,5 %, na trhu sú však aj s vyšším obsahom alkoholu.
Keďže ide o nápoje s príchuťou či alkoholom, treba zohľadniť jeho príjem do celkového denného energetického príjmu. Podľa obsahu pivo delíme na alkoholické, nealkoholické, ochutené šťavami alebo sirupom.
Pivo
Pivo je kvasný nápoj, ktorý sa vyrába z obilného sladu, vody a chmeľu za pomoci pivovarských kvasiniek. Väčšinou má nízky obsah etanolu alebo etanol vôbec neobsahuje.
Zaujímavosťou je, že okrem etanolu obsahuje pivo aj viac ako 1 000 ďalších zlúčenín.
Vedela si, že kvôli vysokému obsahu vody (až 90 %) patrí pivo k zavodňujúcim nápojom?
Vlastnosti a chute piva sa líšia v závislosti od použitých surovín, technológie spracovania, ďalej kvasiniek, niekedy aj vplyvom kontaminácie iných mikroorganizmov a podobne...
K významným zlúčeninám v pive patria sacharidy, dusíkaté látky, horké látky z chmeľu, polyfenolové zlúčeniny, vitamíny, minerály a oxid uhličitý.
V minulosti bola základným aspektom na založenie pivovaru kvalita vody, keďže jej obsah v pive je veľmi veľký. V súčasnosti už pivovarnícka technológia používa upravenú vodu a koncentráciu soli a minerálnych látok si dokáže nastavovať podľa potreby.
Akú súvislosť má jačmeň a slad?
Jačmeň je na Slovensku po pšenici najpestovanejšou obilninou a najvýznamnejšia časť sa využíva práve ako surovina pre pivovarnícko-sladovnícky priemysel. Zrno jačmeňa je svojím látkovým zložením ideálnou surovinou na získanie sladu.
Slad je naklíčené a vysušené zrno obilia. Na výrobu sladu sa používajú rôzne obilniny, najlepší je však jačmeň. Jačmeň musí spĺňať zadefinované vlastnosti, ku ktorým patrí vysoká klíčivosť, klíčivá energia a máčanie. Jarná odroda jačmeňa je najpreferovanejšia. Keďže sa šľachtením dokážu upraviť vlastnosti aj jesennej odrody, používa sa aj táto.
Jačmeň obsahuje malé množstvo vitamínu C a veľkú škálu vitamínov skupiny B. Sú termostabilné, preto sa ich obsah v peknej miere zachová aj v hotovom pive.
Príprava sladu z jačmeňa patrí k prvému kroku výroby piva.
Chmeľ
Pod chmeľom rozumieme usušené chmeľové hlávky samičích rastlín, obsahujúce špecifické látky dôležité pre charakter piva a jeho kvalitu.
Typickú arómu chmeľu zabezpečujú chmeľové silice (prchavé éterické oleje).
Podľa typu piva sa požadovaná horkosť dosahuje práve chmeľom.
Kvasinky patria k veľmi významnej zložke pri výrobe piva, často však na ich prítomnosť zabúdame a pri pohľade na pivo nám napadne chmeľ 😊.
Hlavnou úlohou mikroorganizmov – kvasiniek (Saccharomyces cerviseae) – pri výrobe piva je v procese alkoholového kvasenia premeniť cukry extrahované zo sladu na alkohol. Práve v tomto procese vznikajú ako hlavné produkty etanol a oxid uhličitý. Zaujímavosťou je, že zmenou druhu kvasiniek možno ovplyvniť chuť piva.
Pri výrobe niektorých druhov piva môžu byť pridané aj pomocné dochucovacie látky. Niektoré z týchto látok však môžu negatívne ovplyvniť jeho kvalitu aj čistotu.
Poznáš zloženie hotového piva?
Charakter piva ovplyvňuje predovšetkým obsah makrozložiek. Mnohé zložky prítomné v pive niekedy aj v malých množstvách majú veľký vplyv na chuť a kvalitu piva.
Zloženie piva je nasledovné:
- 90 – 92 % vody
- 3,5 – 5 % extraktu
- 3,5 – 5,5 % etanolu
- 0,35 – 0,55 % oxidu uhličitého
Pozri si aj porovnanie a energetickú hodnotu piva a ovocného piva. Všimni si, že aj pivo môže mať zloženie zo základných surovín a zloženie z prídavných látok.
Porovnanie výživových hodnôt
Pivo Zlatý bažant | Radler Zlatý bažant 0,0 % | Radler Steiger 0,0 % | |||
---|---|---|---|---|---|
Výživová hodnota na 100 ml | |||||
Energia | 44 kcal | Energia | 30 kcal | Energia | 36,7 kcal |
Tuky | 0 g | Tuky | 0 g | Tuky | 0 g |
Nasýtené MK | 0 g | Nasýtené MK | 0 g | Nasýtené MK | 0 g |
Sacharidy | 4,2 g | Sacharidy | 7,6 g | Sacharidy | 8 g |
z toho cukry | 0 g | z toho cukry | 6,8 g | z toho cukry | 7 g |
Vláknina | 0 g | Vláknina | 0 g | Vláknina | 0 g |
Bielkoviny | 0 g | Bielkoviny | 0 g | Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 0 g | Soľ | 0 g | Soľ | 0,008 g |
Porovnanie zloženia
Pivo Zlatý bažant | Radler Zlatý bažant 0,0 % | Radler Steiger 0,0 % |
---|---|---|
voda | nealkoholické pivo 50 % (voda, jačmenný slad, chmeľ) | nealko pivo 50 % (voda, jačmenný slad, špeciálne slady, upravený chmeľ) |
jačmenný slad | limonáda 50 % (voda, cukor, prírodná citrónová šťava 6,4 %) | sirup 10 % s príchuťou citróna zriedený vodou (glukózový sirup, regulátor kyslosti, kyselina citrónová, citrónová aróma) |
chmeľ | CO₂ |
Porovnanie
Pivo Zlatý bažant | Radler Zlatý bažant 0,0 % | Radler Steiger 0,0 % |
---|---|---|
pivo zo základných surovín | pivo a ovocná šťava = pravý radler | pivo z viacerých surovín a sirup s arómami |
Čím je ovplyvnená farba piva?
Farba piva sa opisuje hlavne z pohľadu zrakového vnímania. Svetlé pivo vzniká varením zo svetlých sladov, polotmavé a tmavé farby sa dosiahnu primiešaním tmavých sladov a karamelových či pražených sladov. Rozdiel je v rezanom pive, ktoré sa tvorí čapovaním a zmiešaním svetlého a tmavého piva. Na tmavej farbe sa podieľajú aj melanoidíny vznikajúce v reakciách neenzýmového hnednutia pri varení sladu. Tieto látky, ktoré prispievajú k zafarbeniu piva, tiež ovplyvňujú aj jeho chuť a vôňu.
Pozitívne účinky piva na ľudský organizmus poznali už v starom Egypte, kde sa bežne používalo v lekárskej praxi. Pivo historicky patrilo aj medzi dôležité potraviny, dodnes sa o ňom hovorí ako o tekutom chlebe. Túto vetu majú veľmi obľúbenú milovníci piva 😀.
Pivo naozaj obsahuje významné množstvo minerálnych látok. Extraktívne látky z chmeľu podporujú trávenie, CO2 podporuje činnosť žalúdka a urýchľuje trávenie. V malom množstve podporuje aj činnosť obličiek. Rastlinné polyfenoly pôsobia antioxidačne. Energetická hodnota piva je o niečo vyššia ako vína.
Opäť nezabúdajme na dôležitú zásadu vo výžive, ktorou je striedmosť a rôznorodosť.
Žiadna potravina nie je super potravina a žiadna nie je jedom, ak sa konzumuje striedmo a s rozumom.
Pivo popri svojich pozitívnych vlastnostiach má aj negatívnu a tou je obsah alkoholu a s ním návykové vlastnosti.
Na záver len dodáme, že pokiaľ si dopraješ pohár piva v lete na terase, no v tvojom živote nechýba vyvážená zdravá strava a dostatok pohybu, je to v poriadku. A ak sa chceš hecnúť a prekonávať svoje vlastné limity, vyskúšaj rovno náš program Master Pack:
Zdroje:
P. Chlebo, J. Keresteš et al._ Zdravie a výživa ľudí 2_CadPress_2020
J. Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_Osveta_2019
J. Kopčeková, M. Gažarová_Náuka o potravinách_SPU Nitra 2020
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...