Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

“Pitím takýchto nápojov si špiníte a oslabujete metabolizmus” - rozhovor s Dušanom Plichtom

Kávička ráno, kávička doobeda, kávička poobede, druhá kávička poobede...čo myslíš, je káva prospešná pre tvoje zdravie? A ak áno, aká káva je najlepšia? Dostať ju aj  v supermarkete? Ako spoznať dobrú kaviareň a ako si pripraviť top kávu? Na tieto (a aj ďalšie otázky) sme sa spýtali profesionálneho poradcu a experta na kvalitnú kávu Dušana Plichtu.

Raz odborníci tvrdia, že káva je dobrá pre naše zdravie, potom tvrdia, že zlá...kde je vlastne pravda?

Pravda je len taká, ktorej veríte. Problémom súčasnosti je nie len pretlak informácii, ale hlavne to, že sa radi zbavujeme zodpovednosti za svoje rozhodnutia. A bohužiaľ, mnoho ľudí tak hľadá rýchle rady, a nezamýšľa sa nad súvislosťami. Tak je to aj s kávou, pretože ak vieš  ako na to, tak môžeš dostať špičkovú kávu, ale ak ti to je jedno, väčšinou narážaš na komerčné priemerné kávy, ktoré sú viac toxické ako prospešné.
Pravda je v poznaní a správnom vyhodnocovaní “biofeedbacku” a teda toho, ako reaguje vaše telo na vybraný podnet. Čo je ešte dôležité poznamenať je to, že aj keď je lekár odborník a vážime si jeho vzdelanie, ešte to neznamená, že je odborník na výživu. Problém je totiž v tom, že výživa sa na medicíne vôbec neučí ako samostatný predmet, čo vám potvrdí mnoho študentov, ktorých to už začína štvať. Medicína ich totiž učí často len riešiť následky a dať prvú pomoc, namiesto komplexnej prevencie.
káva
 

Aké následky môže spôsobiť pravidelné pitie kávy Nescy, Capuchina zo sáčka, či kávičiek 3 v 1?

Zjednodušene povedané, pitím takýchto nápojov si špiníte a oslabujete metabolizmus. Potom sa to prejaví po istom v čase tým, že vám akože nespaľuje. Ale pri tom ide len o úvodné štádium inzulínovej rezistencie, kedy vaše bunky nespracúvajú glukózu tak ako majú a vy ste závislí na cukrovom metabolizme, ktorý je svojim spôsobom veľmi neefektívny.
Predstavte si to tak, že vaše telo zabudne využívať energiu z tukov a tak ich na miesto spaľovania ukladáte. V spracovaných potravinách sa navyše skrýva okrem pridaného cukru aj dosť veľa chémie a tak tu máme ďalší prvok, ktorý “prospieva” vášmu telu a mozgu k optimálnej funkcii.
instantná káva
 

 

 

 

Ako v obchode spoznať kvalitnú kávu? Je vôbec možné kúpiť v supermarkete takúto kávu, alebo ju nájdeme skôr v bio obchodoch, či v špecializovaných predajniach?Aj keď sa nájdu výnimky, tak v supermarketoch sa nachádzame skôr vo svete komerčnej priemernej kávy praženej veľmi rýchlo, tmavo a vo väčších množstvách. Tu sa môže každý  z nás rozhodnúť akú cenu je ochotný zaplatiť za kvalitu, ktorú dostane. Pre mňa je napríklad instantná káva veľmi drahý špás, nakoľko vás kilo kávy vychádza aj na 20- EUR a navyše vám táto káva viac škodí.Vôbec z nej nedostávame hodnotu kávových olejov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Tak ako aj pri nákupe lacných potravín, klameme len samých seba. V súčasnosti už dobre vieme, že nášmu telu oveľa viac prospieva jesť menej, ale za to kvalitne. Takže pre kvalitnú kávu si vyberte skôr špecializované predajne, alebo Internet. Práve vďaka Internetu máte možnosť dostať  čerstvú kávu priamo z pražiarne ku vám domov. Navyše ak by sa vám káva nepozdávala, väčšinou vám obratom vrátia všetky peniažky. Keď je raz káva kvalitná, musí taká byť aj garancia. Myslíte, že Nescafé vám vráti peniaze, keď im  poviete, že z ich kávy vás bolí brucho? 

Máš skvelý recept na Power cofee. Aký to je?Nechcem sa chváliť, ale musím povedať, že náš recept je bezchybný. Používame len bezchybné ingrediencie a zároveň sa zamýšľame nad skutočným vplyvom na organizmus aj z fyziologického hľadiska. Ide nám najmä o zabezpečenie stabilnej hladiny cukru v krvi a tréning tukového metabolizmu pre zvýšený  fyzický, ale aj mentálny výkon. Preto do kávy namiesto cukru a mlieka, pridávame pravé kravské maslo a úžasný kokosový olej.Celý nápoj si vždy podľa chuti dochutíme protizápalovými špecialitami, ako sú kakao, škorica, či pravá vanilka. Takto viem od rána zabezpečiť tú najlepšiu výživu pre môj mozog a stimulovať, alebo skôr nepokaziť vylučovanie tých správnych hormónov. Vedeli ste, že najlepšou výživou mozgu je práve kombinácia zdravých tukov a organického kofeínu?

 

Odporúčaš kávičku aj na raňajky. Je vhodné piť kávu na lačno? Neubližuje to našej žalúdočnej sliznici?Ak máme správne praženú organickú kávu, tak si ju môžete s čistým svedomím dopriať aj na lačno. Samozrejme pohár vody je základom. Tu si treba uvedomiť, že každý z nás má individuálny metabolizmus a vôbec už neplatí pravidlo, že raňajky majú byť silné, alebo dokonca povinné. Niekomu vyhovujú, iným zase nie. Aj preto, môže byť káva výborným ľahkým začiatkom, ktoré spustí rannú detoxikáciu aktiváciou našej DNA a spustením dôležitej detoxikačnej cesty. 

Po takýchto power raňajkách, na akú dobu nás zasýtia? Kedy by sme mali siahnuť po ďalšom jedle? Desiata, alebo obed?Opäť záleží od viacerých faktorov, úrovne tukového metabolizmu, ale aj toho, čo si človek dal na večeru. Štandardne, by ste pri použití základných pomerov 15g masla a 15g kokosového oleja mali vydržať 3-4 hodiny úplne v pohode. Aj keď budete cítiť hlad, tak to vždy bude na príjemnej úrovni a nie na úrovni vlčieho hladu bez kontroly. 

Do tejto tvojej kávičky nejde žiadny cukor. Čo ak niektorí si kávu bez cukru nevedia predstaviť? Čo je také najmenšie zlo? Hnedý cukor, cukor z kokosových kvetov, med...? Príp. ako si od sladenej kávy odvyknúť?Kávu bez cukru si nevedia predstaviť z dvoch dôvodov. Buď je to tým, že pijú prepraženú komerčnú kávu, ktorú mám bez nejakého dochutenia s mliekom a po prípade aj cukrom problém vypiť aj ja. Alebo tu máme druhý príklad a tým je čiastočná závislosť mozgu na glukóze, nedostatok kvalitných tukov vo výžive a každodenná potreba sladkostí a cukru.Treba však povedať aj to, že ak máte pod kontrolou príjem škrobov a sladkostí, tak lyžička hnedého cukru, alebo medu nikoho nezabije. Je to smiešnych 5g a inzulín vám z toho nevystrelí. Ak si však dáte horalku a k tomu 3 v jednom, tak sa bavíme na úplne inej úrovni negatívneho fyziologického vplyvu na organizmus.

kavove zrna

Zamerajme sa na ďalšiu častú ingredienciu kávy - mlieko. Aký je tvoj názor na mlieko Maresi, na obyčajné mlieko a na alternatívne druhy mlieka, napr. rôzne mandľové, ovsené, sójové bežne dostupné napr. v predajniach DM? Zaujímavé, že spomínate práve DM drogerie. Práve sme v rokovaní, že by sme našu prvú slovenskú bio kávu nasadili do ich predajní, pretože budujú sekciu celkom kvalitných produktov. Až na sójové záležitosti, ktoré naozaj neodporúčam. Čo sa týka mlieka, tak vieme, že ak nemáme čerstvé a plnotučné mlieko, tak nám bežná kvalita výrazne klesá.Opäť si však treba uvedomiť, že v skutočnosti, dávka je jed! A teda, že ak si dáte denne jedno cappuccino alebo latte, ste úplne v pohode. Určite však viac odporúčam smotanu a aj Maresi mlieko, alebo ešte lepšie kokosové, či mandľové alternatívy. Len si treba dať pozor, aby neboli s prídavkami cukru, pretože som sa stretol už aj s takýmito kúskami výrobcov. 

Kokosové mlieko je predsa len nie najlacnejšia záležitosť. Akú inú variantu by si pre "mliekokávoholikov" odporučil? Resp. vieš nám odporučiť nejakú cenovo dostupnú značku?Odporúčam zmeniť prístup a brať svoje potraviny ako investíciu do seba. Samozrejme, nie som zástancom rozhadzovania peňazí na luxus. Mám už však namerané a dokázané, že aj keď si kupujem kokosové mlieko a kokosový tuk a viac kvalitných potravín, míňam na potraviny menej ako moji kamaráti, či známi. Navyše nemrhám svojím časom tak ak by som ho trávil v supermarkete, nehovoriac už o ušetrených nákladoch na lieky a doktorov.Rozhodnutie je na každom z nás cenový prieskum si tiež viete urobiť sami na internete. To, že raz zaplatíte o 50 centov viac, inokedy menej vás nezruinuje. Celkovo som toho názoru, že by sme ako Slováci potrebovali viac rozmýšľať ako zarobiť a nie ako ušetriť. Šetrenie je veľmi lineárny prístup, no investícia exponenciálny. A tak je na každom z nás, akú životnú cestu si vyberie.

kokos

Dá sa aj z kokosového mlieka vytvoriť našľahaná pena?Áno aj nie. Ide o to, že penu v mlieku netvorí tuk, ako sa mnoho ľudí domnieva, ale práve proteíny. Problém kokosového mlieka je, že ak sa pri šľahaní zahreje na 70 °C, naberá trošku horkastú chuť. Aj preto, odporúčame do kávy pridávať skôr studené.Ak si pridám do kávy maslo, či kokosový olej, ostane mi plávať na povrchu. Stačí pomiešať, alebo rozmixovať, aby sa konzistencia stala chutnejšia?Toto je klasický problém, s ktorým sa stretlo mnoho našich zákazníkov. Určite je najlepšie, keď sa táto kombinácia celá rozmixuje tak, že vám z toho vznikne niečo ako husté latte, dokonca aj s mliečnou penou. Ideálne použiť mini mixér, alebo aj ručný ponorný mixér, či shaker. 

Môžem namiesto kokosového oleja pridať napr. olivový?Nie prosím. Aj keď by to bolo metabolicky super, tu nemôžeme garantovať, že sa nám z toho niekto "nepototo" ;-). V prvom rade, je to gastronomicky rovnaké, ako keď zapíjate tuniaka mliekom, alebo prekladáte čokoládu kyslými uhorkami. Česť tehotným výnimkám, ale reálne to nie je dobré. Navyše kokosový olej obsahuje špeciálne MCT tuky, ktoré priamo vyživujú váš mozog a metabolicky dokážu nahradiť funkciu sacharidov, na ktoré môže byť váš netrénovaný metabolizmus ešte zvyknutý. 

Aké maslo používať? Bežné drahšie maslo zo supermarketu by mohlo postačiť? (ak nemáme prístup k domácemu farmárovi, alebo obchodíku s takýmito výrobkami)Tu záleží aj na miere paranoje :-). Treba však povedať, že ideálnym zdrojom je domáce nepasterizované maslo a potom čím žltšie a menej upravované varianty kvalitného 80 + % masla. Pozor na rôzne masielka, rastlinné náhrady a tak. Možnou alternatívou pre vegánov môže byť jedine kakaové maslo. 

Ženy si veľmi často v kaviarňach objednávajú cafe latte, alebo capuchino, kvôli ich príjemnej lahodnej chuti. Aký je tvoj názor na tieto druhy káv?Toto som už písal v predchádzajúcej otázke...dávka je jed. Jedno denne nepresladené, môže byť v poriadku. Záleží ale na kvalite kávy.

presso

Čo ak ľudia v práci nemajú možnosť si urobiť takúto kvalitnú kávičku. Ako spoznám, že v kaviarni majú naozaj kvalitnú kávu?Táto otázka je na dlhšie, pretože ešte stále máme na Slovensku problém, že samotný zákazník nevytvára tlak na kvalitu potravín. Aj preto sa nemôžeme čudovať, že tu máme horšie potraviny ako Rakúšania. Väčšina ľudí ešte nerozoznáva správnu aciditu voči kyslosti, rovnako ako aj horkosť voči spálenosti. Veď sa len pozrime na to, ako často vidíme ľudí objednávať si „veľké presso“.Minimálne však pomôže ak majú v kaviarni seriózny a čistý profi kávovar, čerstvú kávu o ktorej vám vie barista, alebo obsluha povedať aspoň základné info. Posledným bodom je aj zvládnutie prípravy zdravého espressa, čo tiež nie je samozrejmosťou. Ďalšie kritéria môžete nájsť v mojej recenzii na Moods Cafe a Bakery, kde ma pozvali pomôcť im s vylepšením kvality. 

Vedel by si nám odporučiť nejaké kaviarne, kde ponúkajú kvalitnú kávičku? Čo tak napr.  Cafe dias, Greentree cofee, Starbuck, Cofee & Co?Nechcem sa púšťať do priamej kritiky, lebo viem aké sú celé súvislosti. A tak len poviem, že aj keby chcel možno niekto v Starbuckse robiť špičkovú kávu, tak mu to komerčný model firmy nedovolí. To isté platí aj v Coffee & Co. Lepšie je už na tom Cafe Dias, alebo práve Moods Coffee and Bakery.Majitelia tam zobrali opraty do vlastných rúk a začali kávu študovať a vyberať lepšie alternatívy, ktoré sú pražené na Slovensku. Odporúčať môžem napríklad Greenthree, Ave cafe, Moods Coffee and Bakery... Omylom, s ktorým sa však stretávam je vnímanie Cafe Trieste ako výbornej talianskej kávy. To, že je niečo talianske a vyzerá štýlovo, ešte neznamená, že to aj má kvalitatívnu úroveň výberovej kávy. 

Má pitie vody po káve nejaký zmysel? Dokonca, neraz vidíme v kaviarni ľudí, ktorí si po kávičke dajú napr. pomarančový džús. Aký je tvoj názor na takúto kombináciu?Káva nie je náhradou pitného režimu a tak je voda vhodná. Džús nie je vhodný pretože je to dosť koncentrovaný cukor. Avšak ak máme čerstvo vytlačenú grepovú, pomarančovú šťavu s citrónom, tak to môže byť veľmi dobré povzbudenie aj po káve.

cafe dias

Je pravda, že po jedle by sme si kávu nemali dávať, lebo urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka a tým nastáva nedokonalé strávenie jedla?Áno, ale rovnaký princíp platí aj u vody. Preto, aby nám šľapali tráviace enzýmy naplno, nemôžeme ich riediť s extra tekutinami. Takže ideálne aspoň 20 minút pred a 20 minút po, neprijímať žiadne tekutiny. 

Je káva návyková a mali by sme sledovať jej vypité množstvo? Koľko kávičiek denne je prijateľných? Môžeme si u dopriať každý deň?Veľmi záleží od individuálnej citlivosti na kofeín. Avšak väčším problémom ako kofeín sú často toxíny a akrylamidy, ktoré nás oslabujú. Bežný zdravý človek si môže kľudne dopriať 3 – 6 dávok espressa. Možno ste to videli na Talianoch, ktorý s tým vôbec nemajú problém. Občas je vhodné dať si bezkofeínový deň. 

Posledná otázka sa bude týkať spojenia kávy a cvičenia. Na tvojom blogu tvrdíš, že káva pred cvičením má mnohé pozitívne účinky. Aké to sú a nebudeme mať problém večer so spánkom ak cvičíme napr. o 19:00?Keď sa na tréningu nefláka tak určite nie, pretože všetku energiu dá do cvičenia. Spánok ovplyvňuje oveľa viac faktorov ako hladina kofeínu. Samozrejme, ak ste citliví na kofeín tak si kávu nedávajte o 21.00 ako ja :-). V rámci cvičenia je pravdou, že káva nie je vhodná tak 1 hodinu po tréningu, ale až po regeneračnom jedle.Preto je chybou, ak si niekto ako povzbudenie po tréningu šupne kávu. Avšak pred tréningom je to práve naopak, kedy vieme, že kofeín nám veľmi pomôže k páleniu tuku a vyššej intenzite tréningu. A tak ako dobre vieme, tréning nie je o dĺžke, ale o kvalite a intenzite. Ďakujeme  za rozhovor! :-)

dusan plichta
Fotka autora
Lucia Švaral
Spoluzakladateľka Fitshakera

Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.