Pečená tekvica s olivami, cícerom a balkánskym syrom

Tekvicová sezóna sa začala a to je skvelé, pretože z tekvice sa dá vyčariť mnoho sladkých aj slaných receptov. Dnes použijeme tekvicu na pečenie v kombinácii s olivami a so slaným syrom, aby sa nám chute krásne dopĺňali. Recept je rýchly a nenáročný, poďme si ho povedať.

Čas prípravy: 30-40 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • menšiu tekvicu na pečenie (cca 500 g)
  • 150 g čiernych olív
  • 150 g balkánskeho syra
  • 200 g cícera (buď uvareného, alebo z konzervy)
  • cca 4 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 20 g bieleho sezamu
  • 20 g ľanových semienok
  • bylinky podľa chuti (napríklad bazalka, tymian, petržlenová vňať)

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na plátky.

2. Olivy prekrojíme na polovice a nakrájame si aj syr balkánskeho typu.

3. Uvarený alebo sterilizovaný cícer prepláchneme a osušíme kuchynskou utierkou.

4. Väčší plech na pečenie pokvapkáme trochou olivového oleja, uložíme naň tekvicu, olivy, syr a cícer.

5. Zmes osolíme a okoreníme a jemne premiešame rukami. Všetko ešte posypeme sezamom a ľanovými semienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ˚C.

6. Pečieme 25-30 minút, kým tekvica nezmäkne.

7. Po upečení ešte pridáme nasekané bylinky a podávame.

 

Tip: Hotové jedlo skvelo chutí aj s kúskom kváskového či celozrnného chleba :-).

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 640 kJ

390 kcal

25 g 25 g 14 g 7 g

pecena tekvica recept

 

pecena tekvica v rure

Dobrú chuť :-)!

 

Výborné jedlá vhodné nielen na jeseň nájdeš aj v našich kuchárskych knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

zdravé recepty

 

Z tekvice si môžeš pripraviť aj:

Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu

Tip na zdravý rýchly jesenný obed: Cestoviny s tekvicovou omáčkou a pečenou brokolicou

3x recepty z maslovej tekvice: Zdravé menu na celý deň aj pre deti od 1 roka

Famózne tekvicové kari s cícerom, ktoré zahreje v sychravé jesenné dni

Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 02/10/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre