Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Najlepšia štrúdľa bez kysnutia na 2 spôsoby

Už si robila štrúdľu zo špadlovej múky? Vravíš nie, lebo sa bojíš, či sa ti podarí? Určite podarí! So sestrou sme tak trochu telepaticky prepojené, a keď som sa rozhodla, že idem robiť jablko-makovú štrúdľu, zrazu ju piekla aj ona. Naše recepty na cesto však boli odlišné a spájala ich len špaldová múka. Obe štrúdle však chutili fantasticky, nepotrebovali kysnúť a boli hotové veľmi rýchlo. Vyskúšaj sama, ktorý z nich ti zachutí viac a naplň si ich tým, čo máš rada. U nás zvíťazila makovo-jablková kombinácia. Lepší dezertík na tieto dni u nás doma nepoznáme :-).

Štrúdľa č. 1: Voňavá s veľkou porciou maku
Čo budeme potrebovať na 3 štrúdle?

  • 300 g špaldovej múky hladkej

  • 125 g kvalitného masla

  • 2 žĺtky

  • 2 dcl plnotučného mlieka

  • trošku soli

  • cca 7 jabĺk

  • med

  • pomletý mak

  • škoricu


Ako budeme postupovať?
1. Do misky si dáme múku, zmäknuté kúsky masla, 1 žĺtok, mlieko a trošku soli. Všetko vymiešame a necháme 15 minút odstáť.
2. Cesto si rozdelíme na 3 časti. Každý z nich vyvaľkáme na tenko. Do stredu nasypeme na veľký pás mak, nalejeme naň trochu medu, postrúhané jablká so škoricou a na vrch znova vrstvu maku a medu. Okraje zohneme, aby nám jablká nevytekali a cesto zavinieme do tvaru štrúdle.
3. Opatrne ju prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme 2. žĺtkom. Vrch popicháme vidličkou.
4. Takto postupujeme aj pri ďalších štrúdľach. Prípadne si môžeme plnku zameniť a namiesto maku použiť orechy, tvaroh alebo kakao. Postup zostáva rovnaký.
5. Pečieme pri teplote 180 stupňov, asi 30 minút.
strudla12
 
strudla1
Štrúdľa č. 2: Šťavnatá jablková z dvoch ingrediencií
Čo budeme potrebovať na 4 štrúdle?

  • 220 g špaldovej múky hladkej

  • 250 ml šľahačkovej smotany

  • mletý mak

  • med

  • jablká


Ako budeme postupovať?
1. Múku vymiešame so šľahačkou (nešľaháme ju). Vznikne nám hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti.
2. Cestá na tenučko rozvaľkáme. Ukladáme na ne poriadnu vrstvu strúhaných jabĺk a mak s medom. Opatrne zavinieme a premiestnime na plech.
3. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
strudla23
 
strudla2
Tak, ktorá sa ti viac páči? Odporúčam skúsiť obe. Samozrejme, nie počas jedného víkendu :-).
Ďalšie dezerty, ktoré ti zachutia:
Fitness perník s lahodným krémom
Čokoládové kocky s tajnou ingredienciou
Tvarohovo-jablkové pokušenie bez múky
Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.