Všetky

Najlepšia štrúdľa bez kysnutia na 2 spôsoby

17. jan 2016
Romana Cibulková
Už si robila štrúdľu zo špadlovej múky? Vravíš nie, lebo sa bojíš, či sa ti podarí? Určite podarí! So sestrou sme tak trochu telepaticky prepojené, a keď som sa rozhodla, že idem robiť jablko-makovú štrúdľu, zrazu ju piekla aj ona. Naše recepty na cesto však boli odlišné a spájala ich len špaldová múka. Obe štrúdle však chutili fantasticky, nepotrebovali kysnúť a boli hotové veľmi rýchlo. Vyskúšaj sama, ktorý z nich ti zachutí viac a naplň si ich tým, čo máš rada. U nás zvíťazila makovo-jablková kombinácia. Lepší dezertík na tieto dni u nás doma nepoznáme :-).

Štrúdľa č. 1: Voňavá s veľkou porciou maku
Čo budeme potrebovať na 3 štrúdle?

  • 300 g špaldovej múky hladkej

  • 125 g kvalitného masla

  • 2 žĺtky

  • 2 dcl plnotučného mlieka

  • trošku soli

  • cca 7 jabĺk

  • med

  • pomletý mak

  • škoricu


Ako budeme postupovať?
1. Do misky si dáme múku, zmäknuté kúsky masla, 1 žĺtok, mlieko a trošku soli. Všetko vymiešame a necháme 15 minút odstáť.
2. Cesto si rozdelíme na 3 časti. Každý z nich vyvaľkáme na tenko. Do stredu nasypeme na veľký pás mak, nalejeme naň trochu medu, postrúhané jablká so škoricou a na vrch znova vrstvu maku a medu. Okraje zohneme, aby nám jablká nevytekali a cesto zavinieme do tvaru štrúdle.
3. Opatrne ju prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme 2. žĺtkom. Vrch popicháme vidličkou.
4. Takto postupujeme aj pri ďalších štrúdľach. Prípadne si môžeme plnku zameniť a namiesto maku použiť orechy, tvaroh alebo kakao. Postup zostáva rovnaký.
5. Pečieme pri teplote 180 stupňov, asi 30 minút.
strudla12
strudla1
Štrúdľa č. 2: Šťavnatá jablková z dvoch ingrediencií
Čo budeme potrebovať na 4 štrúdle?

  • 220 g špaldovej múky hladkej

  • 250 ml šľahačkovej smotany

  • mletý mak

  • med

  • jablká


Ako budeme postupovať?
1. Múku vymiešame so šľahačkou (nešľaháme ju). Vznikne nám hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti.
2. Cestá na tenučko rozvaľkáme. Ukladáme na ne poriadnu vrstvu strúhaných jabĺk a mak s medom. Opatrne zavinieme a premiestnime na plech.
3. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
strudla23
strudla2
Tak, ktorá sa ti viac páči? Odporúčam skúsiť obe. Samozrejme, nie počas jedného víkendu :-).
Ďalšie dezerty, ktoré ti zachutia:
Fitness perník s lahodným krémom
Čokoládové kocky s tajnou ingredienciou
Tvarohovo-jablkové pokušenie bez múky
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Kategórie

ReceptyFitnes dezertyjablkáštrúdľadezerty z jabĺkzávin