Najjednoduchší recept na domáci kváskový chlieb. PS: Vhodný aj pre najmenšie deti

Už dlho sa chystáš kváskovať, ale stále ti chýba posledné nakopnutie? Naozaj to nie je také náročné ako sa ti môže zdať. Chce to len tréning, dobrý recept a načasovanie. V tomto postupe ti ukážem krok za krokom ako na to. Mojou motiváciou bola dcérka Alžbetka, ktorej som odmietala dávať pečivo z obchodov, tak som si začala piecť vlastné. Inak by som sa asi tiež nikdy nerozhýbala. Tento chlebík jedla cca od 1. roka a pečiem ho pravidelne aj viackrát za týždeň. S minimom námahy a maximálnym pôžitkom. Chrumkavé voňavé s láskou pripravené raňajky môžeš pripraviť pre svoj16u rodinu už zajtra. Ideme na to? :-)

Doba prípravy rozkvasu: 5 – 7 hodín (podľa teploty v miestnosti)
Doba prípravy chlebíka a prvé kysnutie: 10 min + 2,5 – 3 hodiny
Doba druhého kysnutia v chladničke: cca 10 hodín
Doba pečenia: 30 minút

 

Čo budeme potrebovať na chlebík do 1 kg ošatky (cca 16 ks)?

Na rozkvas:

  • 1 lyžicu kvásku (ak kvások nemáš, môžeš si vytvoriť vlastný podľa tohto návodu, alebo existujú kváskové mapy, ktoré ti ukážu, či sa niekde v tvojom meste nenachádza osôbka zdieľajúca vlastný kvások)
  • 90 g ražnej celozrnnej múky (ja používam značku Biomila alebo Bioharmonie)
  • 90 g vlažnej vody

Na chlebík:

  • 150 g rozkvasu
  • 300 g vlažnej vody
  • 450 g múky podľa vlastnej preferencie (ja kombinujem špaldovú hladkú, pšeničnú chlebovú a ražnú celozrnnú v rôznych pomeroch. Chlebík sa dá spraviť pokojne len zo špaldovej bielej hladkej, ak je pripravovaný pre najmenšie detičky. Vtedy nie je vhodné používať celozrnné múky.)
  • 1,5 lyžičky himalájskej soli (ak pečieš pre dospelých, pokojne môžeš dať aj 2 lyžičky)
  • 2 lyžice rasce

Ako budeme postupovať?

1. Pripravíme si rozkvas. Do 0,7 l zaváraninového pohára dáme 1 lyžicu kvásku, 90 g múky a 90 g vlažnej vody.

2. Zmes zamiešame, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Pri izbovej teplote je rozkvas hotový za pár hodín. Po tomto čase narastie a začnú sa v ňom tvoriť bublinky. Ak si chceš byť naozaj istá, že je rozkvas pripravený, kúsok odober a vlož do pohára s vodou. Ak bude kvások plávať na povrchu, môžeš pripravovať chlebík. (rozkvas si robím okolo 13:00 hod)

3. Z rozkvasu odoberieme 150 g a zvyšok uskladníme v chladničke na ďalšie pečenie (ja si ho nechávam zatvorený v menšej sklenenej nádobke). Do rozkvasu pridáme vodu, múku, soľ a rascu.

4. Cesto dobre prehnetieme buď ručne alebo v kuchynskom robote. (Cesto začnem miesiť medzi 19-20:00 hod.)

5. Necháme ho asi 2 hodiny kysnúť zakryté utierkou. Počas tejto doby cesto niekoľkokrát preložíme, ako keby sme chceli vytvoriť batôžtek. Postačí 2-3x. Ak sa lepí, ruky si namočíme do vody.

6. Následne cesto premiestnime na pracovnú dosku, kde ho pár minút hnetieme do tvaru ošatky, v ktorej bude finálne kvasiť. (tento krok robím okolo 22-23:00 hod)

7. Cesto premiestnime do ošatky vysypanej ryžovou múkou alebo škrobom. Dávame pozor, aby boli spoje smerom nahor.

8. Osvedčilo sa mi nechať cesto finálne kvasiť v chladničke. Nechávam ho tam cez noc a ráno je chlebík pripravený na pečenie.

9. Ráno rozohrejeme rúru na 250°C. Vložíme do nej plech, na ktorom budeme chlebík piecť a na spodok rúry umiestnime starý plech, do ktorého vlejeme vodu na zaparenie. (chlebík pečiem okolo 7-8:00 hod)

10. Vykvasený chlebík preklopíme na papier na pečenie, narežeme ho ostrým nožom a čo najrýchlejšie premiestnime do rozpálenej rúry. Ideálne je naliať v tejto fáze, čo najrýchlejšie pohár vody do spodného plechu a rýchlo rúru zavrieť. Tento spodný plech slúži na zaparenie.

11. Takto pečieme 10 minút a bochník by mal krásne narásť. Po tejto dobe opatrne vytiahneme spodný plech s vodou z rúry a chlebík dopekáme na 200-220°C asi 20 minút.

12. Či je chlebík upečený, zistíme, ak na spodok bochníka zaklopeme a ozve sa dutý zvuk. Vtedy ho vytiahneme a necháme vychladnúť na mriežke.

13. Krájame ho, až keď úplne vychladne a skladujeme v ľanovom vrecku alebo kuchynskej utierke.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
497,896 kJ

119 kcal

0,7 g 22 g 5 g 3 g

kváskový chlieb

 

domaci chlieb

 

kváskový chlieb recept

Hotovo, voňavý chlebík je na svete! Už len natrieť poctivým maslom alebo domácou nátierkou a krásne ráno sa môže začať. Dobrú chuť!. :-)

 

Tipy na zdravé nátierky na raňajky, alebo pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

K tomuto chlebíku môžeš podávať napr.:

Tuniakovú nátierku s cottage cheese, vhodnú aj po tréningu

Medovo-zeleninovú nátierku – perfektné využitie cukety

Syrovo-brokolicovú nátierku, ktorú môžu aj detičky

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 29/10/2018 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre