Čo dobré vyťažíme pre naše telo?
Alfa - a beta – betakarotény na celý deň, železo, draslík, sodík, vápnik i niektoré vitamíniky skupiny B, kyselinu listovú, vitamín E, D a K a mnoho pektínu (spomínaný nižšie).
Mrkvičke sa hovorí
"bojovník proti rakovine". Karotenoidy, ktoré obsahuje, skutočne aktívne a účinne chránia pred rakovinou. Ak sú naše bunky akokoľvek poškodené, pomáha im k ich obnove. Iba jedna mrkvička denne znižuje u fajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc.
Pri konzumácii mrkvy platí, že
vždy ju musíme konzumovať s nejakým tukom. Takto z nej využijeme maximum.
Čím menšie kúsky mrkvy konzumujeme, tým náš organizmus
lepšie vstrebáva betakarotén (je to predstupeň vitamínu A) – čiže vo forme smoothie je to NAJ :).
Mrkvička je šetrná pre žalúdok a črevá, a to hlavne vďaka
pektínu (druh rozpustnej vlákniny), ktorý obsahuje. Pektín v žalúdku naboptná a vytvorí ochranný povlak na podráždený žalúdok alebo črevá. A taktiež pektín
znižuje hladinu cholesterolu a čistí našu pečeň.
Čo ďalšie môžeme pridať do smoothie?
Veľmi dobré je požiť i
vňať mrkvy. Obsahuje totiž množstvo úžasných látok.
Vňať mrkvy, ktorú každý vyhadzuje do koša,
obsahuje trikrát viac živín ako samotná mrkvička! Ja ju používam do polievok, rovnako ako petržlenovú vňaťku, a aj do šalátov. Samozrejme, najlepšia je zo záhradky alebo od osvedčeného farmára :).
Do smoothie môžete použiť i
pomaranč, hrozienka, či oriešky (dopredu namočené). Ak použijete oriešky, ktoré obsahujú dostatok tukov, nemusíte pridávať olej.
Vytvorte si vlastnú chutnú variantu a nalejte si pohár plný zdravia. Dobrú chuť :).
Viac zo sveta smoothies:
Ako si pripraviť smoothie?
Žihľavové smoothie
Zelené smoothie z kiwi a špenátu