MEGA dobrý bezlepkový čokoládovo-mrkvový koláč s ringlotami

Mäkučký, šťavnatý a tak osviežujúci. To je môj čokoládovo-mrkvový koláč s ringlotami. Vhodný je aj pre všetkých celiatikov. Ideálny na letné garden party, opekačky, stanovačky, jednoducho pochutíš si na ňom všade a s každým. Poďme sa teda pustiť do pečenia.

Doba prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 150 g horkej čokolády
  • 180 g kvalitného masla + na vymastenie plechu
  • strúhaný kokos na vysypanie plechu (príp. bezlepková strúhanka)
  • 4 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 200 g pohánkovej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 4 stredne veľké mrkvy
  • 500 g čerstvých ringlôt

Ako budeme postupovať?

1. Horkú čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a odstavíme nabok.

2. Rúru dáme vyhriať na 180°C.

3. Plech s rozmerom 20×30 cm vymastíme maslom a vysypeme strúhaným kokosom alebo bezlepkovou strúhankou.

4. Celé vajíčka vyšľaháme s trstinovým a vanilkovým cukrom do peny, prilejeme rozpustenú a vychladnutú čokoládovú zmes.

5. Za stáleho miešania po lyžiciach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Napokon do cesta primiešame nastrúhanú mrkvu.

6. Malo by vzniknúť celkom husté cesto, ktoré vylejeme do vopred pripraveného plechu.

7. Navrch poukladáme umyté a na polovičky nakrájané ringloty. Pečieme cca 30 minút.

kolac

 

mrkvový koláč

 

cokoladovy kolac

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Zaujímavé fit koláče nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

bezlepkové koláče

 

S ringlotami, alebo aj slivkami, môžeš vykúzliť aj takéto dobrôtky:

Fazuľový koláč s ringlotami, do ktorého sa zamiluješ

Tekvicový koláč so slivkovo-tvarohovou plnkou a slivkovou omáčkou

Makovo-slivkový koláč bez cukru

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 11/08/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre