MEGA dobré zapekané jablkové palacinky: zdravá maškrta nielen na jeseň!

Klasické palacinky pozná každý z nás. Ale čo tak urobiť si z nich chutný dezert? Použitím kvalitných surovín vytvoríš pochúťku vhodnú aj na slávnostný stôl. Ja som na palacinkové cesto použila jablká, ktoré dozreli u nás. Inak, vieš ako jednoducho zistíš, či nie je jablko chemicky ošetrené? Býva v ňom červík. :-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na cesto:

  • 3 jablká
  • 300 ml vody
  • 1 vajíčko
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • olej na potretie panvice
  • domáci lekvár podľa chuti (cca 150 g)

Na posypanie:

  • 3 lyžice trstinového cukru
  • mletú škoricu
  • 30 g rozpusteného kvalitného masla 

Ako budeme postupovať?

1. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do mixéra. Pridáme 100 ml vody a rozmixujeme do hladka.

2. Rozmixované jablká vylejeme do misy. Pridáme vajíčko, múku, a zvyšných 200 ml vody.

3. Všetko spolu dobre premiešame.

4. Na panvici rozohrejeme kvapku oleja a z pripraveného cesta robíme palacinky. (Pozor, palacinky sú hrubšie a jemnejšie, ako sme zvyknutí. Treba byť pri pečení trpezlivý.)

5. Každú palacinku opečieme z oboch strán a hneď natrieme s domácim lekvárom a stočíme.

6. Takto pripravíme všetky palacinky.

7. Z daného množstva cesta by malo vyjsť 8 ks palaciniek.

8. Ďalej pripravíme oválnu zapekaciu misu o rozmere 17 x 24 cm, ktorú vytrieme maslom.

9. Každú palacinku rozkrojíme na kusy tak vysoké, ako vysoká je zapekacia misa.

10. Palacinky ukladáme postupne vertikálne do zapekacej misy, kým nie je plná.

11. Takto pripravené palacinky posypeme trstinovým cukrom, škoricou a polejeme roztopeným maslom.

12. Zapekaciu misu s palacinkami vložíme do rozohriatej rúry na 200°C a zapekáme cca 15 minút.

13. Zapečené palacinky vyberieme z rúry a môžeme podávať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1427 kJ

339 kcal

8 g 55 g 6 g

palacinky s jablkami

 

zapekané palacinky

 

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Aj tento recept nájdeš v tlačenej podobe v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

 

Na jeseň sa hodia aj tieto recepty:

12 fantastických receptov s jablkami

14 inšpirácií na recepty z tekvice

Krehký hruškovo-orechový koláč

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 11/10/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyPalacinky, lievance a vafleReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre