MEGA dobré vianočné medvedie labky úplne bez lepku!

Priznám sa, že medvedie labky som naposledy piekla pred dvadsiatimi rokmi. Vtedy sa mi veľmi nepodarili. Celé sa mi prilepili k formičkám. Takže som ich musela vyškrabávať. Formičky som umyla a odložila na dvadsať rokov na bezpečné miesto. Až do minulého týždňa, keď ich objavila moja dcéra. Do pečenia som išla s veľkou nechuťou, ale čuduj sa svete, podarili sa. My sme ich robili klasické zo špaldovej múky, ale úspešné pečenie ma motivovalo urobiť ich aj v bezlepkovej forme. Sú fakt fantastické a pokiaľ ich neobalíš vo vanilkovom cukre, budú nielen bezlepkové, ale aj bez cukru.

Čas prípravy: 40 minút+ 1 hodina chladenie cesta

Čo budeme potrebovať na cca 35 kusov?

  • 150 g mletých vlašských orechov (orechy môžete pomlieť aj v mixéri)
  • 75 g mandľovej múky
  • 75 g pohánkovej múky + na obaľovanie guľôčok z cesta
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 lyžičku mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 100 g domáceho medu
  • 1 vajíčko
  • 150 g kvalitného masla
  • kokosový olej na vytretie formičiek
  • 2 BIO vanilkové cukry na obaľovanie – voliteľné (ak robíme recept pre deti, vynecháme)

Ako budeme postupovať?

1. Pomleté vlašské orechy zmiešame spolu s mandľovou múkou, pohánkovou múkou, kypriacim práškom a škoricou.

2. Pridáme med, vajíčko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo.

3. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 1 hodinu do chladničky.

4. Zatiaľ vytrieme formičky olejom a poukladáme na plech.

5. Po 1 hodine vyberieme cesto z chladničky. Robíme malé guľôčky, ktoré ešte obalíme v pohánkovej múke a vtláčame do formičiek.

6. Formičky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 10 minút.

7. Po upečení labky vyklopíme z formičiek a ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

 

TIP: Ak ti nevadí lepková verzia, použi namiesto 75 g mandľovej a 75 g pohánkovej múky, 150 g hladkej špaldovej múky.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
364 kJ

86 kcal

6 g 5 g 2 g

 

medvedie labky

 

vianočné pečivo

 

 

vianocne kolace

 

bezlepkové vianočné pečivo

Krásne sviatky! :-)

 

Mnoho receptov, dokonca aj bezlepkových, nájdeš v našich knihách:

zdrave kucharske knihy

 

Urob si na Vianoce aj tieto recepty:

Medovníčky s vlašskými orechami, ktoré sú hneď mäkké

Slávnostný jablkový koláč s kokosovou plnkou

2 druhy vianočných crinkles

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 19/12/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre