Silne aromatická, mentolom voňajúca bylinka, ktorej chladivé účinky využívame hlavne v horúcom lete aj vďaka nápoju mojito.
Ako spoznáme mätu piepornú?
Trvácna rastlinka, ktorá v dobrých podmienkach môže vyrásť až do výšky 1 m, bohato rozkonárená s ružovými, až fialkovými kvetmi. Kvitne od júla do septembra. Jej osviežujúcu vôňu možno cítiť na niekoľko desiatok centimetrov. Dobre a samostatne sa rozmnožuje vďaka koreňovým výhonkom. Existuje viacero druhov mäty, ktoré vznikli krížením, a od toho sa odvíja ich chuť a vôňa – mäta citrónová, mäta jahodová a i.
Zaujímavé je, že ide o bylinu, ktorá nepochádza priamo z prírody, ale bola umelo vyšľachtená skrížením iných druhov divej mäty. Všetky druhy majú približne rovnaké účinky, mäta pieporná má však najvyšší obsah mentolu, pre ktorý je taká cenená.
Ľudový názov: vetrová bylina
Nájdeme v nej tieto účinné látky: Silice s obsahom mentolu, flavonoidy, triesloviny, horčiny.
Aké účinky má mäta?
V medicíne sa mäta využíva pre obsah mentolu. Má antiseptický, upokojujúci a osviežujúci účinok. Povzbudzuje trávenie a tvorbu žalúdočných štiav. Je to bylinka doslova objavená na problémy súvisiace s nevoľnosťou – či už ide o tehotenskú, cestovateľskú, alebo pri problémoch s trávením po jedle. Uvoľňuje kŕče, koliky a zmierňuje plynatosť, zastavuje hnačky.
Výborné sú mätové obklady na vyrážky a svrbiacu pokožku. Osviežuje dych a dezinfikuje ústnu dutinu. Zlepšuje chuť do jedla u starších ľudí. Vyvoláva pocit chladu, a preto je vhodné užívať ju vnútorne najmä v lete. Vynikajúca je v arómoterapii pri inhalácii.
Zber
Obdobie zberu: Zbierame na jar od prvých listov až do jesene (mimo obdobia kvitnutia). Neskorší zber pred zimou môže spôsobiť, že mäta zimu neprežije, najmä v prípade, že striháme celé vetvičky.
Zbierame: Vňať s listami. Najvhodnejší čas zberu je vtedy, keď rastlina ešte nemá kvety, resp. má vytvorené len puky. Zbierame jednotlivé lístky alebo vrcholky vetvičiek spolu s nasadenými pukmi. Ak si chcete sviežosť mäty uchovať čo najdlhšie, vložte odrezky do pohára s vodou a uskladnite v chladničke. Čerstvú mätu používame pri príprave osviežujúcich nápojov, v kuchyni a na ďalšie spracovanie. Mimoriadne vhodná je aj na sušenie.
Ako bylinku použiť?
V kuchyni: Na dochutenie kokteilov a pri príprave nápojov, na zdobenie dezertov a ako súčasť osviežujúcich smoothies.
Čaj: Z listov mäty sa pije predovšetkým po ťažšie stráviteľnom jedle, pomáha pri žalúdočných, črevných a žlčníkových ťažkostiach.
Inhalácia: Z listov mäty uvoľňuje upchaný nos a lieči zapálenú nosovú sliznicu.
Pleťová voda: Zmierňuje mastnotu pokožky a tvorbu akné.
Cukríky: Prirodzene ochladzujú zapálené hrdlo.
Sirup: Je osviežujúcou ingredienciou do nápojov na horúce letné dni. Výborne sa dopĺňa s medovkou.
Recept na mätovú ústnu vodu
Ak nechceme používať komerčné ústne vody s obsahom alkoholu, ktorý vysušuje sliznicu úst, odporúčam vyrobiť si vlastnú. Použiť ju môžeme pri zápachu z úst alebo na osvieženie ústnej dutiny.
Potrebujeme:
- 3 lyžice mäty
- 3 lyžice šalvie
- 3 klinčeky
Postup:
1
Bylinky a klinčeky zalejeme horúcou vodou (500 ml) a necháme prirodzene vychladnúť.
2
Po vychladnutí scedíme a držíme v chladničke.
3
Vodu by sme mali spotrebovať do 3 dní.
4
Mäta výborne osvieži dych, šalvia je antibakteriálna a klinčeky antiseptické (ničia mikroorganizmy).
Môj bylinkový tip: Na svieži dych stačí požuť čerstvé lístky mäty – pomôžu odstrániť cigaretový dych, chuť kávy aj cesnaku.
Recept na mätový chladivý dezodorant
Ako lepšie využiť chladivú silu mäty, ak nie na prípravu prírodného dezodorantu? Hoci sa môže zdať na prvý pohľad nezmyselné vyrábať si domáci dezodorant, je príjemné používať kozmetiku, ktorá je k pokožke šetrná, zvláčňuje ju a nedráždi.
Potrebujeme:
- 6 lyžíc kokosového oleja
- 4 lyžice sódy bikarbóny
- 4 lyžice kukuričného škrobu
- 10 kvapiek mätového éterického oleja
Postup:
1
Ako prvé zmiešame suché časti, do ktorých zapracujeme kokosový olej a mätový éterický olej.
2
Zmesou naplníme nádobu a dáme stuhnúť na 24 hodín do chladničky.
3
Nanášame do oblasti podpazušia prstom.
Chcela by si poznať viac takýchto receptov, tipov a ďalších užitočných infošiek o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás? Nájdeš ich v knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Okrem toho v knihe nájdeš aj moje osobné rady a tipy na zber či prípravu zdravej medicínky.
Nielen mäta je osviežujúca v letných mesiacoch. Rovnako super sú aj melón, jahody, uhorka a množstvo ďalších skvelých surovín, z ktorých si vieš pripraviť aj skvelé recepty podľa našich kníh:
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)