Tento chutný koláč má maslový základ, pokračuje vrstvou čerstvých šťavnatých jahôd a ochutený je lahodnou škoricovou strúhankou. Ideálny spôsob, ako vychutnať čerstvé sezónne ovocie. Jar a leto sú preto najlepším obdobím na pečenie ovocných koláčov.
Ako na to?
1
Predhrejeme si rúru na 150 ˚C.
2
Plech/pekáč (ja som použila menší s rozmermi 20 x 20) vystelieme papierom na pečenie. Neodporúčam tortovú formu, vyteká maslo.
Maslový základ
1
Vo veľkej miske si vyšľaháme rozpustené maslo a cukor.
2
Primiešame múku, kukuričný škrob a soľ, kým sa nespoja. Zmes bude drobivá.
3
Následne ju pevne natlačíme na dno pripraveného pekáča. Pečieme 20 minút.
4
Vyberieme z rúry a zvýšime teplotu v rúre na 175 ˚C.
Jahodová vrstva
1
V strednej miske zmiešame nakrájané jahody, cukor, kukuričný škrob a kôru z citróna, kým jahody nebudú rovnomerne obalené.
Škoricová strúhanka
1
V strednej miske zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ, kým sa rovnomerne nespoja.
2
Vmiešame rozpustené maslo. Zmes by mala vyzerať ako mokrý/vlhký piesok.
Ďalší postup
1
Jahodovú zmes opatrne rozložíme na krehký základ, kým nebude rovnomerne pokrytý. Prípadnú šťavu na dne misky nie je potrebné naliať lyžičkou na základňu pečiva.
2
Na jahodovú vrstvu potom rozdrobíme strúhanku.
3
Pečieme 30 – 35 minút, kým sa zálievka nezačne sfarbovať do zlatista a kým pod ňou neuvidíme bublajúcu jahodovú vrstvu.
4
Po upečení necháme koláč vychladnúť (teplý sa bude drviť) alebo dáme do chladničky. Pred krájaním vyberieme z pekáča pomocou papiera.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
265 kcal
1109 kJ
T:
14 g
B:
3.9 g
S:
28.8 g
V:
2.9 g
Nech ti chutí 😊.
Objav ďalšie inšpirácie na chutné recepty. Motivuj sa do varenia a pečenia s našimi kuchárskymi knihami. Stačí prekliknúť na náš e-shop a vybrať si.
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz