Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Maslovo-jahodový koláč so škoricovou posýpkou zo strúhanky

12 porcií
jahodovy kolac s posypkou

Potrebujeme: 

  • Na maslový základ:
  • 150 g masla
  • 50 g trstinového/bieleho cukru
  • 1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžicu kukuričného škrobu
  • ¼ lyžičky soli
  • --
  • Na jahodovú vrstvu:
  • 2 šálky čerstvých jahôd
  • 1 lyžicu trstinového/bieleho cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • --
  • Na škoricovú strúhanku
  • ¾ šálky viacúčelovej múky
  • 50 g trstinového/bieleho cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 50 g masla
jahodovy kolac s posypkou

Tento chutný koláč má maslový základ, pokračuje vrstvou čerstvých šťavnatých jahôd a ochutený je lahodnou škoricovou strúhankou. Ideálny spôsob, ako vychutnať čerstvé sezónne ovocie. Jar a leto sú preto najlepším obdobím na pečenie ovocných koláčov.

Ako na to?

1

Predhrejeme si rúru na 150 ˚C.

2

Plech/pekáč (ja som použila menší s rozmermi 20 x 20) vystelieme papierom na pečenie. Neodporúčam tortovú formu, vyteká maslo.

Maslový základ

1

Vo veľkej miske si vyšľaháme rozpustené maslo a cukor.

2

Primiešame múku, kukuričný škrob a soľ, kým sa nespoja. Zmes bude drobivá.

3

Následne ju pevne natlačíme na dno pripraveného pekáča. Pečieme 20 minút.

4

Vyberieme z rúry a zvýšime teplotu v rúre na 175 ˚C.

Jahodová vrstva

1

V strednej miske zmiešame nakrájané jahody, cukor, kukuričný škrob a kôru z citróna, kým jahody nebudú rovnomerne obalené.

Škoricová strúhanka

1

V strednej miske zmiešame múku, hnedý cukor, škoricu a soľ, kým sa rovnomerne nespoja.

2

Vmiešame rozpustené maslo. Zmes by mala vyzerať ako mokrý/vlhký piesok.

Ďalší postup

1

Jahodovú zmes opatrne rozložíme na krehký základ, kým nebude rovnomerne pokrytý. Prípadnú šťavu na dne misky nie je potrebné naliať lyžičkou na základňu pečiva.

2

Na jahodovú vrstvu potom rozdrobíme strúhanku.

3

Pečieme 30 – 35 minút, kým sa zálievka nezačne sfarbovať do zlatista a kým pod ňou neuvidíme bublajúcu jahodovú vrstvu.

4

Po upečení necháme koláč vychladnúť (teplý sa bude drviť) alebo dáme do chladničky. Pred krájaním vyberieme z pekáča pomocou papiera.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

265 kcal

1109 kJ

T:

14 g

B:

3.9 g

S:

28.8 g

V:

2.9 g

božský jahodový koláč

Nech ti chutí 😊.

Objav ďalšie inšpirácie na chutné recepty. Motivuj sa do varenia a pečenia s našimi kuchárskymi knihami. Stačí prekliknúť na náš e-shop a vybrať si.

kuchárske knihy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.