
Turecké vajcia, známe ako Çılbır, sú jedným z najchutnejších a zároveň najjednoduchších jedál, ktoré si môžeš pripraviť na raňajky alebo ľahkú večeru. Jemné pošírované vajcia sa podávajú na cesnakovom jogurte s voňavým bylinkovým nádychom a sú preliate aromatickým maslom s paprikou, kajenským korením a chilli vločkami. Výborne chutia s chrumkavým opečeným pečivom, ktoré perfektne nasiakne všetky chute.
Ako na to?
1
Jogurt vložíme do misky. Strúčik cesnaku rozotrieme so soľou alebo pretlačíme a zamiešame do jogurtu. Ak sme použili lis, jogurt ešte dochutíme soľou.
2
Tradične sa bylinky pridávajú až na hotové jedlo, no môžeme ich primiešať už teraz – po 1 lyžici nakrájaného kôpru a pažítky.
3
V stredne veľkom hrnci zohrejeme vodu tesne pod bod varu. Pridáme 1 lyžicu octu a vytvoríme vo vode vír. Opatrne do stredu rozklepneme vajce (môžeme si ho najprv pripraviť do misky a potom ho pomaly vlievať do vody).
4
Pošírujeme vajcia jedno po druhom 4 minúty. Po uvarení ich presunieme do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia a žĺtok ostal tekutý. Po dvoch vajciach odporúčame vymeniť vodu s octom.
5
V malom hrnci alebo panvici na strednom ohni roztopíme maslo. Keď začne bublať, pridáme mletú papriku, kajenské korenie a chilli vločky. Krátko premiešame a odstavíme z ohňa.
6
Ochutený jogurt rozdelíme do tanierov alebo misiek a uhladíme povrch. Na vrch položíme po dve pošírované vajcia, prelejeme horúcim paprikovým maslom a posypeme čerstvými bylinkami.
7
Na záver ešte ľahko osolíme a podávame s opečeným chlebom.

🍽 Užime si túto lahodnú tureckú špecialitu! 😍
NOVÝ PROGRAM už od 3.3.!
Zdravý chrbát a správne držanie tela
Trápi ťa bolesť chrbta, stuhnuté svaly alebo nesprávne držanie tela?
Pridaj sa k nám a osvoj si cviky, ktoré ti pomôžu cítiť sa lepšie každý deň!
👉 Začíname 3.3. – buď pri tom!
Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz