Ak sa pustíš do prípravy tejto tortičky, čoskoro sa bude tvojím domovom niesť vôňa gaštanov a sliviek. Po zahryznutí pocítiš krémovosť gaštanovej plnky v konbinácii so sladkou chuťou sliviek. Mňam! Rozvoňaj si aj ty svoj príbytok a pusti sa do prípravy tohto lahodného koláčika.
Ako na to?
1
Vo veľkej mise zmiešame špaldovú múku, maslo, vajíčko, a semienka z vanilkového lusku. Pridáme vodu a vymiesime hladké kompaktné cesto.
2
Necháme ho asi na 30 minút odležať v chladničke a zatiaľ pripravíme plnku.
3
Tvaroh, gaštanové pyré a vajíčka spolu vymiešame. Pridáme cukor a citrónovú šťavu.
4
Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche a vložíme do tortovej formy o priemere 22 cm. Popicháme dno vidličkou a dáme ho na 10-15 minút do vyhriatej rúry na 180°C.
5
Kým sa cesto pečie, očistíme slivky. 6 - 8 kúskov prekrojíme na polovice a odložíme bokom.
6
Zvyšné slivky vložíme do hrnca a rozvaríme ich na kašu. Po uvarení ich prepasírujeme, tým vznikne omáčka, ktorou budeme polievať koláč.
7
Na upečené cesto nalejeme plnku a poukladáme na vrch slivky. Pečieme spolu ďalších 30-35 minút pri 180°C .
8
Koláčik podávame vychladený a pokvapkaný slivkovou omáčkou. Tá môže byť studená alebo horúca. Obe varianty chutia jednoducho skvelo.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
306 kcal
1286 kJ
T:
9 g
B:
12 g
S:
43 g
V:
6 g
Nech všetkým chutí! :-)
Skvelé recepty aj na zdravé sladké dobroty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Vyskúšať môžeš aj:
Krehká gaštanová torta, ktorá je úplne bez múky
Vynikajúci gaštanovo-čokoládový cheesecake
Gaštanový koláč len z 2 základných surovín
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)