Kváskové pizza štangle, ktoré chutia ako z talianskej pizzerie

Z kvásku sa dá upiecť čokoľvek. Ja milujem piecť hlavne slané veci, pečivo alebo chlebík. Teraz sú to pizza štangle. Ak im dáš čas, budú krásne nadýchané a chrumkavé. U nás sa po nich len zaprášilo. Chutia výborne nielen s jogurtovým dipom, ale aj s nátierkou alebo so zeleninou.

Čas prípravy: rozkvas 10-12 hodín

Kysnutie: 4 hodiny + 1 hodina

Čas pečenia: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

Na rozkvas:

  • 150 g hladkej múky na kváskovanie
  • 150 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice ražného kvásku

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky na kváskovanie
  • 200 hladkej špaldovej múky
  • 15 g olivového oleja
  • 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
  • 200 ml vody
  • rozkvas

Na potretie:

  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku

Na dip:

  • 1 biely jogurt
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 ks mladej cibuľky

Ako budeme postupovať?

1. Z múky, vody a kvásku si pripravíme rozkvas, ktorý necháme kvasiť pri izbovej teplote 10-12 hodín.

2. Do misy po dvanástich hodinách vysypeme múky, pridáme olivový olej, soľ, vodu a rozkvas.

3. Vypracujeme cesto a necháme pri izbovej teplote kysnúť cca 4 hodiny.

4. Po vykysnutí cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku.

5. Premiesime a vytvarujeme valec, z ktorého nakrájame 16 dielov.

6. Z každého dielu vytvarujeme štangľu, ktorú uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

7. Plech prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.

8. Zatiaľ si v miske pripravíme olivový olej s pretlačeným cesnakom a trochou soli.

9. Po vykysnutí potrieme štangle pripravenou zmesou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C.

10. Pečieme cca 30 minút.

11. Po upečení vyberieme z rúry a môžeme podávať s jogurtovým dipom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
631 kJ

150 kcal

3 g 25 g 4 g 1 g

kvaskove pizza stangle

 

pizza štangle ako z pizzerie

 

pizza štangle recept

Dobrú chuť ;-)!

 

Recepty na domáce pečivo aj z kvásku nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

 

K týmto štangliam sa hodí servírovať napr. aj tieto nátierky:

MEGA dobrá fazuľovo-cícerová nátierka, ktorá chutí ako škvarková, pritom je bez mäsa

Jemná chrenová nátierka s Lučinou a kyslou smotanou: tip nielen na Veľkú noc

Jednoduchá tvarohová nátierka so zeleninou

Syrová nátierka s mrkvou a kalerábom

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 02/07/2020 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre