Krémové cviklové rizoto s kuracím mäsom: tip na pestrý, chutný a výživný obed

Rizoto patrí medzi moje obľúbené jedlá, pretože poskytuje tvorivý priestor pre pestré kombinácie. Cviklu som ešte do rizota nepoužila, preto je čas to zmeniť. Zbožňujem cviklu. Jej chuť, vôňu a hlavne farbu. Myslí si, že takmer každého pri farbe červená hneď napadnú 2 veci. Krv a cvikla. Červená – je farbou silných, pozitívnych i negatívnych emócií, energie a života. Prebúdza životnú energiu a priťahuje blaho a úspech. Podnecuje vášnivosť, vôľu a pôsobí proti únave. Povzbudzuje krvný obeh, dodáva chuť k jedlu, ma priaznivé účinky pri liečbe reumatických problémov, depresií a chudokrvnosti. Podobne je to aj u cvikli, ona tiež pozitívne vplýva na náš organizmus.  Reguluje a prečisťuje srdce a krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Obsahuje významné množstvo látok s protirakovinovými účinkami. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Má málo kalórií, urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 2 ks stredne veľkých cviklí (pre výraznejšiu chuť môžeme použiť aj 3 ks)
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • sušený cesnak
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 125 g kvalitného masla (rozdelíme na polovicu)
  • 2 ks červenej cibule
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 ks kuracích pŕs (cca 500 g)
  • 3 lyžičky sušeného oregana (alebo podľa vlastnej chuti)
  • 300 g ryže arborio
  • 1 šálku mrazenej zeleniny (napr. mrkvu a hrášok)
  • 1,5 l vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice kvalitnej kyslej smotany
  • balkánsky syr na ozdobenie

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 200°C.

2. Cviklu nakrájame na malé kocky, dáme do misky, kde ju osolíme, okoreníme (čierne korenie, sušený cesnak), pridáme olivový olej a premiešame.

3. Vysypeme na plech, ktorý sme pred tým vystlali papierom na pečenie.

4. Pečieme približne 20-30 minút, alebo kým nie je cvikla mäkká.

5. Hotovú cviklu rozmixujeme na kašu (aby sa vytvorila krémová kaša, môžeme pridať trošku vývaru).

6. Na prvej polovici masla opražíme do zlata cibuľku nakrájanú nadrobno, prilejeme víno a 5 minút restujeme.

7. Pridáme kuracie mäso nakrájané na malé kocky a na prudkom ohni opekáme 5 minút.

8. Jemne osolíme a okoreníme oreganom. K mäsu prisypeme ryžu, ktorú tiež 5 minút za stáleho miešania pražíme.

9. K ryži pridáme mrazenú zeleninu a prilejeme časť zohriateho vývaru, tak aby ním bola ryža prikrytá. Priebežne miešame.

10. Keď sa vývar odparí, prilievame ho vždy po naberačkách. Opakujeme, kým nie je ryža mäkká (cca 20—30 minút). Priebežne miešame.

11. Keď je ryža hotová, pridáme cviklovú kašu, nastrúhaný parmezán, kyslú smotanu, premiešame a chvíľku ešte povaríme.

12. Potom pridáme zvyšné maslo a opäť premiešame. Ak je treba, tak osolíme a okoreníme čiernym korením.

13. Hotové rizoto podávame s balkánskym syrom, ktorý si nadrobíme na vrch.

 

TIP:  Namiesto balkánskeho syra môžeme použiť kozí alebo ovčí syr. Čisté cviklové rizoto bez mäsa a zeleniny môžeme použiť ako prílohu k iným druhom mäsa.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
696 kcal

2 925 kJ

31 g 41 g 58 g 3 g

 rizoto

 

rizoto recept

 

kuracie maso recepty

 

kremove rizoto

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Kopec zaujímavých receptov (aj od autorky Tonky) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

recepty sk

 

Milovníkom cvikle ponúkame do pozornosti aj tieto recepty:

Čistiace rizoto podľa Mirky Luberdovej

Cviklový šalát s feta syrom – vychutnaj si ho na večeru

Cviklové placky s kyslou kapustou – tip na originálnu večeru

Jablkovo-cviklové smoothie – perfektný životabudič

Čokoládovo-cviklový koláčik

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 18/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre