Čo budeme potrebovať?
- 200 g tekvicového pyré (približne ¼ uvarenej a rozmixovanej tekvice, ja som použila Hokkaido)
- 220 g mletých orechov alebo mandľovej múky (ja som použila mix mandlí, kešu, pistácií a vlašských orechov)
- 2 stredne veľké vajíčka
- 60 g medu (možno nahradiť aj iným sladidlom - med mi, ale v tomto koláčiku chutí najviac)
- 2 PL mletých ľanových semienok
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- ½ vanilkového struku (vyškrabanej dužiny)
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 20 g pravého kakaa
- štipka soli
Ako budeme postupovať?
1. Uvaríme si tekvicu, vodu scedíme a tyčovým mixérom spravíme pyré. Necháme chladnúť. Počas toho si namelieme "múku" z orechov alebo jedného druhu orecha. Kto má k dispozícií mandľovú múku si oddýchne, kým pyré vychladne :-).
2. Suché suroviny - orechy, ľanové semienka, vanilku, škoricu a prášok do pečiva, zmiešame lyžicou alebo vareškou v jednej miske. V druhej mixérom do penista vyšľaháme pyré, vajíčka, med a kokosový olej. Sypkú zmes pomaly pridávame do mokrej a miešame vareškou aby sa pekne spojila. ½ zmesi vylejeme do "chlebíkovej" formy (použila som rozmer 20 cm x 10 cm).
3. K druhej polovici zmesi pripojíme kakao a zmiešame. Vlejeme po dĺžke do svetlej zmesi tak, aby bola čokoládová zmes v strede. Pečieme 40 - 45 minút pri 180´C.
Ďalšie tipy na pečené dobroty:
Sviatočný srnčí chrbát bez múky
Domáca bábovka bez výčitiek
Čokoládovo-hruškový fitness koláč
Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych. Milujem hory, jógu, bike, bežky, dlhé prechádzky, beh, turistiku, komiksy, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov. Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)