Výborný makovo-tvarohový koláč so slivkovým lekvárom a mandľami

U nás doma milujeme mak. Všetci. A tento koláč je, ako sa povie „nebíčko v ústach“. Chuťové kanáliky sú uspokojené – tvaroh, mak, citrónová kôra, chrumkavé mandle a ten kyselkavý lekvár do toho, no mňam. Ak máš tiež rada mak, určite vyskúšaj.

Doba prípravy: 75 min. + 4 hodiny chladenie

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na cesto: 

  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 20 g kokosového cukru
  • 85 g kvalitného masla (príp. kokosového oleja) + na vytretie formy
  • 2 lyžice vody
  • 2 lyžice celého maku
  • kôru z ½ bio citróna

Na tvarohovú plnku:

  • 450 g jemného tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g kokosového cukru
  • kôru z 1/2 bio citróna + šťava
  • 1 vanilkový lusk/1 lyžička vanilkovej esencie
  • 2 žĺtka (bielka použijeme na makovú plnku)

Na makovú plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 65 g kokosového cukru
  • sneh z 2 bielok

 

  • + 5 lyžíc domáceho slivkového lekváru (príp. iný, ideálne kyselkavý)
  • posekané mandle navrch

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme cesto. Do misky postupne pridáme múku, cukor, maslo, vodu a začneme miesiť cesto.

2. Ak je zmes už tuhšia, pridáme celý mak a kôru z citróna. Poriadne ich zapracujeme do cesta tak, aby sa vytvorilo hladké cesto.

3. Formu o priemere 25 cm vymastíme maslom a prstami popritláčame cesto na dno formy. Okraje urobíme trošku vyššie.

4. Cesto poprepichujeme vidličkou, zakryjeme korpus a odložíme ho do chladničky minimálne na 1 hodinu.

5. Medzitým pripravíme plnky. Začneme tou tvarohovou. Do misky dáme tvaroh a smotanu, dobre ich premiešame metličkovým mixérom a postupne pridávame cukor, kôru z citróna a vanilku.

6. Nakoniec pridáme žĺtka a dobre pomixujeme.

7. Makovú plnku pripravíme v ďalšej miske. Do misky nasypeme mletý mak, cukor a dobre ich spolu premiešame.

8. Vyšľaháme bielky a opatrne vzniknutý sneh primiešame k makovej zmesi.

9. Ak máme celé mandle, tak ich posekáme na menšie časti v mixéri. Ak nemáme mandle, alebo ich nemáme radi, môžeme použiť aj iné orechy.

10. Aby bol korpus dobre prepečený, dáme ho na 10 minút predpiecť na 200°C. (Ja zvyknem korpus zaťažiť tak, že navrch položím papier na pečenie a naň šošovicu alebo inú strukovinu.)

11. Ak má korpus opečené okraje dozlatista, vyberieme ho z rúry a ponatierame naň slivkový lekvár. Potom naň nalejeme tvarohovú plnku a nakoniec navrch pridáme makovú zmes, ktorá sa môže trošku drobiť, ale tak to má byť.

12. Na záver pridáme ešte nasekané oriešky a šup do rúry na 45 minút na 180°C.

13. Koláč dáme po upečení do chladničky, najlepšie cez noc, prípadne aspoň na pár hodín, aby sa dal dobre krájať.

recepty

 

makový koláč

 

tvarohový koláč

 

tvarohovy kolac

 

makovy kolac

Uži si tú lahodnú chuť! :-)

 

Zo zdravého stravovania nemusíš vylúčiť úplne sladké. Dôležité je, aby si nejedla jednak sladké príliš často, vyhraď si naň cca 1 deň v týždni. Ideálne, ak nám nahradíš desiatu alebo olovrant. A dávaj si pozor na zloženie, nech neobsahuje hlavne umelé sladidlá, E-čka či rôzne iné prísady, ktoré do zdravého stravovania nepatria. No a samozrejme, nezabúdaj ani na to, že ak už si dopraješ koláčik, ktorý má napr. aj viac kalórií, treba to vykompezovať výdajom, ideálne v podobe tréningu, túry či inej športovej aktivity. Od pondelka to môže by aktivita vo Výzve do plaviek 2019. Ideš na to?

vyzva

 

Máš rada mak? Skús ho nabudúce aj tu:

Bezlepkové makovo-mrkvové sušienky, skvelý snack aj pre deti od 2 rokov

Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč, hotový do 40 minút

Obrátený makovo-hruškový koláč, ktorý je navyše bez lepku!

Maková torta s citrónovou polevou, torta aj pre deti od 2 rokov

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 05/05/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre