Šošovica a dusené huby v krémovej omáčke je výdatné vegetariánske jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Tento lahodný recept uspokojí aj mäsožravce. Kombinuje v sebe bohaté a výdatné ingrediencie, ktoré si zamilujú deti i dospelí. Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín na rastlinnej báze, tiež železa, horčíka a kyseliny listovej. Navyše je mimoriadne lacná a vydrží dlho v suchom prostredí.
Ako na to?
1
Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu. Pridáme cibuľu a šampiňóny, restujeme, kým cibuľa nezmäkne a šampiňóny nebudú zlatisté, asi 8 minút.
2
Pridáme paradajkový pretlak, varíme, kým sa omáčka nesfarbí na tehlovočerveno, asi 4 až 5 minút. Pridáme korenie, bylinky a soľ. Chvíľku povaríme.
3
V miske si rozšľaháme vývar, sójovú omáčku a nalejeme do panvice.
4
Dusíme, kým zmes nezhustne. Vmiešame šošovicu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Ak chceme hustejšiu omáčku, môžeme ju zahustiť špaldovou alebo celozrnnou múkou.
5
Podávame so zeleninovou kašou, s ryžou, pečivom, pohánkou...
Poznámka: Okoreniť si to môžete aj podľa seba, pokojne môžete niektoré vynechať, ak náhodou nemáte alebo vám nerobia dobre, prípadne ak pripravujete recept aj pre deti.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):
244 kcal
1028 kJ
T:
4 g
B:
10 g
S:
41 g
V:
7 g
Dobrú chuť :-)!
Ďalšie inšpirácie na chutné (nielen) vegetariánske zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz