Všetky

Fit šošovicový prívarok so šampiňónmi

Recepty
45 min
4 porcie
sosovicovy privarok
Potrebujeme:
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 500 g šampiňónov
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 2 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 1 šálku varenej hnedej šošovice
  • 3 lyžice domáceho medu
  • ľubovoľnú prílohu – zeleninovú kašu, pečivo, ryžu

Šošovica a dusené huby v krémovej omáčke je výdatné vegetariánske jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Tento lahodný recept uspokojí aj mäsožravce. Kombinuje v sebe bohaté a výdatné ingrediencie, ktoré si zamilujú deti i dospelí. Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín na rastlinnej báze, tiež železa, horčíka a kyseliny listovej. Navyše je mimoriadne lacná a vydrží dlho v suchom prostredí.

Ako na to?
1
Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu. Pridáme cibuľu a šampiňóny, restujeme, kým cibuľa nezmäkne a šampiňóny nebudú zlatisté, asi 8 minút.
2
Pridáme paradajkový pretlak, varíme, kým sa omáčka nesfarbí na tehlovočerveno, asi 4 až 5 minút. Pridáme korenie, bylinky a soľ. Chvíľku povaríme.
3
V miske si rozšľaháme vývar, sójovú omáčku a nalejeme do panvice.
4
Dusíme, kým zmes nezhustne. Vmiešame šošovicu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Ak chceme hustejšiu omáčku, môžeme ju zahustiť špaldovou alebo celozrnnou múkou.
5
Podávame so zeleninovou kašou, s ryžou, pečivom, pohánkou...

Poznámka: Okoreniť si to môžete aj podľa seba, pokojne môžete niektoré vynechať, ak náhodou nemáte alebo vám nerobia dobre, prípadne ak pripravujete recept aj pre deti.

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):

244 kcal

1028 kJ

T:

4 g

B:

10 g

S:

41 g

V:

7 g

najlepší šošovicový prívarok

Dobrú chuť :-)!

Ďalšie inšpirácie na chutné (nielen) vegetariánske zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty na večeru
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategórie

ReceptyVegetariánske