Fantastická nakladaná cvikla: priprav si zásoby na celú zimu

Cvikla je zelenina plná benefitov. Jej krásna sýta červená farba napovedá o tom, že obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov. Cviklu som už robila na mnoho spôsobov. Teraz som ju vyskúšala naložiť. Čím dlhšie v pohári bude, tým viac chutí nasaje. Tým, že je sterilizovaná, vieme si ju pripraviť na celú zimu.

Čas prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 2 x 3 dl pohár?

  • 700 g menšej cvikly

Do každého pohára

  • 2-3 kolieska cibule
  • 1,5 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 1,5 lyžičky trstinového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ks feferónok
  • 1 lyžicu jablčného octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 ks celého čierneho korenia

Ako budeme postupovať?

1. Cviklu umyjeme, položíme na plech, podlejeme vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C.

2. Pečieme cca hodinu a pol, kým nie je cvikla mäkká. Odporúčam radšej menšie kusy, aby sa rýchlejšie upiekli.

3. Keď je cvikla upečená, necháme ju vychladnúť a ošúpeme.

4. Cviklu spolu s cibuľou nakrájame na krúžky.

5. Pripravíme si 3 dl poháre.

6. Na spodok každého pohára dáme soľ a trstinový cukor.

7. Potom začneme pomaly ukladať kolieska cvikly, cibule, strúčikov cesnaku a feferónok.

8. Takto naložíme cviklu po okraj pohárov.

9. Nakoniec prilejeme ocot, olivový olej a vodu po okraj a pridáme navrch guľôčky čierneho korenia.

10. Zatvoríme viečkom a dáme sterilizovať do hrnca s vodou na cca 10 minút.

11. Potom poháre vyberieme, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

 

Tip: Ak chceme viac pohárov, množstvo cvikly násobíme. Do pohárov dáme rovnaké množstvo, ako je napísané.

 

Výživové hodnoty na 1 pohár (3 dl):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 309 kJ

311 kcal

14 g 38 g 6 g 9 g

nakladaná cvikla

 

sterilizovaná cvikla recepty

Verím, že si pochutíte rovnako ako u nás doma :-)!

 

Ďalšie zaujímavé recepty na zdravé dobroty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Aj tieto recepty by ťa mohli zaujať:

10x cviklové recepty TU nielen pre deti

Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom

Paprikovo-paradajková nátierka vhodná k pečivu aj ako omáčka do varenia

Univerzálna paprikovo-cuketová nátierka: vhodná na desiatu, na cestoviny či ako omáčka k mäsu

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 13/09/2020 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre