Fantastická cuketová polievka so špenátom, ktorú budú všetci milovať!

Leto je čas čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj priestor pre kreatívne nápady a odvážne kombinácie. Aj cuketa patrí medzi symboly leta. Je to skvelá pochúťka, ktorú vyprážame, plníme či zapekáme. Ja osobne som nikdy nepoužila cuketu na polievku. Nastal čas to zmeniť. Polievočku degustoval môj štvorročný synovec a ako je známe, tento vek je chuťovo veľmi vyberavý. Bola som milo prekvapená, ako si na nej pochutnal. Nebudem ťa napínať, tu je recept. ;-)
Doba prípravy: 30 min.
Doba prípravy: 30 min.
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
Na polievku:
Na krutóny:
- 1 lyžicu kokosového oleja (príp. ghee masla či iného kvalitného masla)
- 1 pór (príp.cibuľu)
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky karí
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 väčšiu cuketu
- 1,5 litra vody
- morskú/himalájsku soľ
- 200 g čerstvého špenátu
- 400 g kokosového mlieka
Na krutóny:
- olivový olej
- chlieb
- sušený cesnak
- provensálske bylinky
Ako budeme postupovať?
1. Najprv si pripravíme krutóny. Do zohriatej panvice s olivovým olejom pridáme chlieb nakrájaný na malé kocky, okoreníme ich a osmažíme dochrumkava. Oleja daj toľko, aby ním boli všetky krutóny poliate.
2. Krutóny si odložíme nabok a pripravíme si polievku. Do asi 2 litrového hrnca dáme lyžicu ghee masla, na ktorom opražíme pór alebo cibuľu. Po chvíľke pridáme korenie (karí, kurkumu, rascu) a necháme chvíľu pražiť, aby sa prepojili chute.
3. Do korenenej zmesi pridáme olúpanú cuketu nakrájanú na kocky, chvíľku opražíme, zalejeme vodou a osolíme.
4. Varíme 20 až 30 minút, kým cuketa nezmäkne.
5. Nakoniec pridáme špenát, povaríme 5 minút a polievku rozmixujeme na hladkú kašu.
6. Do rozmixovanej polievky pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľku povaríme. Podávame s chrumkavými krutónmi.
TIP: Polievka je hustá, preto sa hodí k ľahkému obedu či na večeru.
Toto by si mala o cukete vedieť!
Jedna z dobrých vlastností cukety je najmä to, že obsahuje veľké množstvo vody. Preto sa označuje ako objemová potravina, ktorá poskytuje mnoho látok, ale len málo kalórií. Práve preto je o úžasná zelenina pri chudnutí. Okrem toho je cuketa bohatá na vlákninu a odporúča sa konzumovať pri tráviacich ťažkostiach.
2. Krutóny si odložíme nabok a pripravíme si polievku. Do asi 2 litrového hrnca dáme lyžicu ghee masla, na ktorom opražíme pór alebo cibuľu. Po chvíľke pridáme korenie (karí, kurkumu, rascu) a necháme chvíľu pražiť, aby sa prepojili chute.
3. Do korenenej zmesi pridáme olúpanú cuketu nakrájanú na kocky, chvíľku opražíme, zalejeme vodou a osolíme.
4. Varíme 20 až 30 minút, kým cuketa nezmäkne.
5. Nakoniec pridáme špenát, povaríme 5 minút a polievku rozmixujeme na hladkú kašu.
6. Do rozmixovanej polievky pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľku povaríme. Podávame s chrumkavými krutónmi.
TIP: Polievka je hustá, preto sa hodí k ľahkému obedu či na večeru.
Toto by si mala o cukete vedieť!
Jedna z dobrých vlastností cukety je najmä to, že obsahuje veľké množstvo vody. Preto sa označuje ako objemová potravina, ktorá poskytuje mnoho látok, ale len málo kalórií. Práve preto je o úžasná zelenina pri chudnutí. Okrem toho je cuketa bohatá na vlákninu a odporúča sa konzumovať pri tráviacich ťažkostiach.




Verím, že aj u teba doma bude všetkým chutiť. ;-)
Skvelé recepty aj na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Skvelé recepty aj na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Ak máš cukety neúrekom, neprehliadni ani:
Pesto z cukety na ryžových rezancoch
Jablkovo-cuketový koláč aj pre bezlepkáčov
5 chutných a rýchlych receptov pre každého