Doba prípravy: 30 min.
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 lyžicu kokosového oleja (príp. ghee masla či iného kvalitného masla)
- 1 pór (príp.cibuľu)
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky karí
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 väčšiu cuketu
- 1,5 litra vody
- morskú/himalájsku soľ
- 200 g čerstvého špenátu
- 400 g kokosového mlieka
Na krutóny:
- olivový olej
- chlieb
- sušený cesnak
- provensálske bylinky
Ako budeme postupovať?
2. Krutóny si odložíme nabok a pripravíme si polievku. Do asi 2 litrového hrnca dáme lyžicu ghee masla, na ktorom opražíme pór alebo cibuľu. Po chvíľke pridáme korenie (karí, kurkumu, rascu) a necháme chvíľu pražiť, aby sa prepojili chute.
3. Do korenenej zmesi pridáme olúpanú cuketu nakrájanú na kocky, chvíľku opražíme, zalejeme vodou a osolíme.
4. Varíme 20 až 30 minút, kým cuketa nezmäkne.
5. Nakoniec pridáme špenát, povaríme 5 minút a polievku rozmixujeme na hladkú kašu.
6. Do rozmixovanej polievky pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľku povaríme. Podávame s chrumkavými krutónmi.
TIP: Polievka je hustá, preto sa hodí k ľahkému obedu či na večeru.
Toto by si mala o cukete vedieť!
Jedna z dobrých vlastností cukety je najmä to, že obsahuje veľké množstvo vody. Preto sa označuje ako objemová potravina, ktorá poskytuje mnoho látok, ale len málo kalórií. Práve preto je o úžasná zelenina pri chudnutí. Okrem toho je cuketa bohatá na vlákninu a odporúča sa konzumovať pri tráviacich ťažkostiach.
Skvelé recepty aj na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Ak máš cukety neúrekom, neprehliadni ani:
Pesto z cukety na ryžových rezancoch
Jablkovo-cuketový koláč aj pre bezlepkáčov
5 chutných a rýchlych receptov pre každého
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz