Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózny jablčník so šípkami a s ovsenými vločkami

Toto je naozaj tip koláča na TERAZ, čiže rýchlu prípravu. Cesto som kúpila, môžete však použiť aj recept na krehké maslové cesto. Kúpiť hotové však nie je nijaká hanba, dá sa nájsť aj kvalitné bez éčok. Tento koláčik nie je úplne zdravý, predsa len cukor v ňom je skaramelizovaný, no z hľadiska zahriatia organizmu a podpory funkcie pečene v chladnejšom období je práve jeho jablkový vrch lahôdkou. Doplnený o vitamín C zo šípok dáva maškrteniu aj iný rozmer.

Čas prípravy: cca 45 − 60 minút

Čo budeme potrebovať na cca 10 porcií?


  • 6-8 jabĺk

  • 150 g kvalitného masla

  • za hrsť bezlepkových vločiek (upravené ovsené, pšenové, pohánkové, ryžové)

  • za hrsť čerstvých dozretých šípok

  • 1 bezlepkové lístkové cesto, prípadne linecké cesto (dá sa zohnať aj v bio kvalite)

  • 150 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)

  • 1 lyžičku mletej bio škorice/kardamómu


Ako budeme postupovať?

1. Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky, mesiačiky − tvary, ktoré sa vám v koláči páčia. Tretinu jabĺk som vymixovala s trochou vody.
2. Pripravíme si do misky nakrájané maslo. Do druhej vločky (pred použitím som ich nenamáčala).
3. Šípky umyjeme, zbavíme zrniečok a prelejeme horúcou vodou. Scedíme po cca 5 minútach. Záparu môžeme využiť ako čaj.
4. Vyvaľkáme cesto a kokosovým tukom vymastenú formu vyložíme tak, aby sa z cesta ešte vytvoril okraj, cca 2,5-4 cm. (Podľa formy si vyberte aj množstvo ovocia, môžete pridať sušené hrozienka, višne, hrušky, slivky, orechy...)
5. Cesto popicháme vidličkou a dáme na čas do chladničky (prípadne ho odložíme na nie moc teplé miesto, aby nám okraje nespadli zmäknutím do formy).
6. Do panvice s vysokým dnom nasypeme cukor, zahrievame do rozpustenia na svetlý karamel. Pridáme maslo, jablká a šípky, miešame, aby sa nám neprilepili.
7. Pridáme škoricu a rozmixované jablká. Prehrejeme cca 10 minút dokopy, stále miešame, môžeme pridať tekutinu (napríklad čaj zo zápary šípok). Zmäknuté jablká zmiešame s vločkami, premiešame a prelejeme do formy s cestom. Pečieme 15 minút na 220 ˚C.
Tip: Ak nemáte doma alergika na orechy, pár posekajte, osmažte na suchej panvici a posypte nimi ešte horúci koláč.
jablčník
 
výborný jablkový koláč
 
šípkový koláč
Príjemné mlsanie :-)!
 
Skvelé koláče a iné zdravé sladkosti nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 3:
fit koláče
 
Ak máš rada jablkové koláče, vyskúšaj aj:
Recept na fit ovocný koláč s hroznom, jablkom, kakaom a čučoriedkami
Rýchla jablkovo-orechová štrúdľa: skvelý koláč nielen na nedeľu
Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru
Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.