Doba prípravy: 1 hod. 40 min.
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 150 ml kvalitného mlieka
- 120 g + 1 lyžičku trstinového cukru
- ½ kocky bio kvasníc
- 200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 60 g kvalitného masla
- 150 g ricotty
- 120 g trstinového cukru
- 1 vajíčko na potretie
- mascarpone (na zdobenie, voliteľné)
- domáci džem podľa vl. výberu (ja som použila jahodový)
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme doňho 1 lyžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme odstáť 20 minút.
3. V mise zmiešame múky, pridáme rozpustené maslo, riccotu a 120 g cukru.
4. K múke pridáme pripravený kvások z kvasníc a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme cca 60 minút kysnúť.
5. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm.
6. Pohárom (ja som použila priemer 7 cm) vykrajujeme šišky, ktoré ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.
7. Do každej šišky urobíme palcom v strede jamku.
8. Každú šišku potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 15 minút.
9. Keď sú šišky upečené, dozdobíme lyžičkou mascarpone a džemom.
Tip: Mascarpone môžeme nahradiť tvarohom, prípadne bielym jogurtom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
732 kJ 174 kcal | 6 g | 24 g | 5 g | 2 g |
Čo takto pripraviť si zdravšie aj pizzu, hranolky, perkelt a množstvo ďalších receptov? Zdravé fit recepty od raňajok až po večere nájdeš v našich knihách:
Ak ťa tieto šišky neoslovili, pozri si ďalšie recepty:
Geniálne špaldové šišky bez vyprážania!
Fantastické RAW šišky s lesným ovocím a kokosom
MEGA dobré mrkvovo-špaldové šišky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.