Perfektné pizza rožky z kvásku: tip na zdravú desiatu nielen pre deti

Nepoznám dieťa, ktoré by nemalo rado pizzu. Lenže ako desiata to nie je nič moc. Môžeme však deťom pripraviť niečo podobné, napriek tomu zdravšie. Recept je o čosi náročnejší, no ver, že stojí za tú námahu. A ak si rozložíš čas tak, aby ťa to pri príprave nezaťažilo, tak je vlastne recept veľmi jednoduchý. Pizza rožky môžeš naplniť tým, čo máš rada.

Doba prípravy: 10-12 hodín na rozkvas, 4 hodiny kysnutie cesta, 1,5 hodiny kysnutie na plechu, 50 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na 24 ks?

Na rozkvas:

  • 2 lyžice kvásku
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 150 ml vlažnej vody

Na cesto:

  • 300 g rozkvaseného kvásku
  • 300 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie dosky
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 80 ml olivového oleja
  • 1 lyžičku trstinového cukru

Na náplň:

  • 150 g bio kečupu  (príp. paradajkového pretlaku)
  • morskú/himalájsku soľ
  • sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)
  • 200 g strúhaného kvalitného tvrdého syra

Na potretie:

  • 1 vajíčko

Na posypanie:

  • slnečnicové semienka

Ako budeme postupovať?

1. Najprv v miske zmiešame kvások, múku, a vlažnú vodu. Dobre spolu premiešame a necháme pri izbovej teplote kvasiť 10-12 hodín. Ja som si rozkvas pripravila večer, aby som ráno mohla zarobiť cesto.

2. Po 12-tich pridáme k rozkvasu múku, jogurt, olej a cukor. Všetko spolu dobre vymiesime.

3. Miesime dovtedy, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od misky. Vtedy vieme, že je cesto dobre vymiesené a necháme pri izbovej teplote kvasiť 4 hodiny.

4. Po vykysnutí cesta pomúčime dosku múkou tak, aby sa nelepilo. Cesto vyberieme na dosku, premiesime a rozdelíme na tri časti.

5. Každú časť rozvaľkáme do kruhu tak, aby malo cesto hrúbku cca 5 mm.

6. Cesto potrieme kečupom, osolíme, posypeme sušenými bylinkami a strúhaným syrom. Trochu syru odložíme bokom, použijeme ho na posypanie vrch rožkov.

7. Kruh rozkrájame na osem dielov ako keď krájate tortu. Každý diel stočíme od najširšej časti do stredu a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

8. Rovnako postupujeme aj u zvyšných dvoch častí cesta.

9. Takto pripravené rožteky necháme na plechu kysnúť ešte 1,5 hodiny.

10. Pred pečením ich natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme slnečnicovými semienkami.

11. Vložíme do vyhriatej rúry na 250°C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a dopekáme ešte 40 minút.

12. Nakoniec pred dopečením posypeme rožky syrom a dopekáme 5 minút.

 

TIP: Rožky môžeme pripraviť aj v sladkej verzii. Stačí z cesta vynechať soľ a na náplň použiť napríklad domáci džem.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
657 kJ

156 kcal

7 g 15 g 6 g 2 g

rohlik

 

pizza rožky

 

domáce rožky

Hoci recept n a prvý pohľad vyzerá komplikovane, nakoniec isto sama zistíš, že vlastne je oveľa jednoduchší, ako si si myslela. Veríme, že výsledok tvojho úsilia sa vydarí. Nezabudni sa nám potom pochváliť v komentári. Maj krásny deň! :-)

 

Zaujímavé recepty na desiatu nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Ďalšie tipy na desiatu:

Plnená špenátová tortila – naplň si ich tým, čo máš najradšej

Zdravý koláč s brokolicou a hráškom – príprava ti zaberie len 30 minút

Cícerové bosniaky z jednozrnky – natri ich domácou nátierkou a je o super desiata

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 25/09/2018 a zaradený do kategórie: DesiataKváskovaniePečivoRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre