Chrumkavá focaccia alias zdravý, zeleninový posúch

Vytlačiť článok

Hľadáš originálnu prílohu na grilovačku alebo pohostenie na večerné posedenie s priateľmi niekde na teraske? Si tu správne! Focaccia je obľúbená talianska chlebová placka, ktorú si pripravíme trošku inak. Samozrejme, zo špaldovej múky a plnú zeleninky podľa chuti. Upečenú placku môžeš potrieť olivovým olejom s cesnakom, posypať syrom a čerstvými bylinkami. Láska na prvé ochutnanie :-).

Čo budeme potrebovať na focacciu s priemerom cca 20 cm?

  • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g pomletých ovsených vločiek
  • 1 ČL soli
  • 125 ml vody
  • 1 PL oleja
  • 1 PL sušeného droždia

Na ozdobenie:

  • olivy, cibuľu, cherry paradajky… (šampiňóny, papriku, … – presne, čo máš rada :-))
  • syr na posypanie

Ako budeme potrebovať?

1. Postup prípravy je veľmi jednoduchý – ak máme domácu pekáreň, môžeme si pomôcť s vymiesením cesta v nej, ale zvládneme to aj ručne. Zomelieme ovsené vločky na múku a zmiešame ich so špaldovou múkou a sušeným droždím. Pridáme olej, soľ a vodu a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.

2. Potom ho opatrne prstami roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom a ozdobíme podľa chuti, či nálady. Ja som použila klasický obdĺžnikový plech a len som do neho vtlačila cesto v tvare kruhu. Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút.

3. Po upečení môžeme posypať obľúbeným syrom.

fitshaker-blog-focaccia1

fitshaker-blog-focaccia2

fitshaker-blog-focaccia3

Dobrú chuť :-).

 

Ďalšie recepty, ktoré by si mohla pripraviť na posedenie s priateľmi:

Kokosovo-ovsené cookies

Parádne cuketové tyčinky

Tortily s grilovaným mäsom

 

nová-kniha-blog-text2

Lucia Súkeníková

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 26/06/2016 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre