Chceš si pripraviť chrumkavé raňajky? Recept na domácu kváskovú granolu TU

Čo je doma, to sa ráta! Obzvlášť, ak sa ti rátajú chrumkavé a poctivé domáce raňajky, ktoré si pripravíš na dlhú dobu vopred. Nenechaj sa odradiť dobou prípravy. Skutočne sa to oplatí. Navyše, je v nej kopec priestoru na experimentovanie. Z jedného základného receptu tak pripravíš aj niekoľko príchutí – dokonca aj pre náročných stravníkov. :-)

Počet porcií: 40 (áno, nachystáš si 40 raňajok vopred! :-) )

Doba prípravy: 10 hod „fermentácia“ + 70 min. príprava + pečenie

Čo budeme potrebovať?

Na základnú časť granoly:

  • 1 hrnček kvásku (použiť môžeš aj kvások, ktorý odoberieš pri ozdravovaní kvásku)
  • ½ hrnčeka domáceho medu
  • ½ hrnčeka orechového masla (napr. arašidové, ak to robíš deťom tak mandľové)
  • 1 hrnček špaldových vločiek
  • 1 hrnček pohánkových vločiek
  • 1 hrnček žitných vločiek
  • 1 hrnček semienkovej zmesi (napr. tekvicové a slnečnicové)
  • 1 hrnček zmesi sušeného ovocia (napr. jablká a hrozienka)

Na experimentálnu časť granoly:

  • 1 hrnček orechovej zmesi (napr. mandle, lieskovce, vlašské a píniové oriešky)
  • ½ hrnčeka orechového masla (napr. arašidové, pre deti radšej mandľové)
  • ½ hrnčeka domáceho medu
  • 2 lyžičky mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 2 vanilkové lusky
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 3 lyžice datľového sirupu

Ako budeme postupovať?

1. V uzatvárateľnej miske zmiešame kvások s medom a orechovým maslom.

2. Do zmesi vmiešame všetky druhy vločiek.

3. Prikryjeme a pri izbovej teplote necháme stáť 8 – 10 hodín. Pre istotu použijeme väčšiu misku, zmes svoj objem zväčší.

4. Do inej misky vložíme semienkovú aj ovocnú zmes. Zalejeme vlažnou vodou a necháme 8 hodín nabobnať.

5. Po 8 hodinách scedíme vodu zo semienkovo-ovocnej zmesi.

6. Po 8-10 hodinách zapneme rúru a vyhrejeme ju na 150°C s ventilátorom.

7. Na suchej panvičke opražíme orechovú zmes (naša experimentálna časť) do chrumkava.

8. Kým bude teplá, vmiešame do nej orechové maslo a med.

9. Do misky s kváskom vmiešame semienka, ovocie, orechy a poriadne premiešame. Následne vmiešame škoricu, vanilku, soľ a datľový sirup.

8. Na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme a uťapkáme tenkú vrstvu zmesi. Pečieme 45-50 min pri 150°C.

9. Každých 10 min granolu premiešame vareškou alebo vidličkou, aby sa vysušila a upiekla rovnomerne.

 

TIP: Túto granolu môžu už aj detičky od 2 rokov, avšak nepoužívaj arašidové maslo, ale radšej mandľové. Arašidy sú silným alergénom.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 45 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
195 kcal

821 kJ

9 g 5 g 22 g 2 g

ranajky

 

zdrave ranajky

 

co na ranajky

 

kváskové recepty

Táto granola prevonia domov pri jej príprave a potom každučké ráno, kedy ju vyberieš a pripravíš s mliekom, jogurtom, rastlinným mliekom, či len poliate javorovým sirupom a posypané čerstvým ovocím. Nielen ja, ale aj moje deti, krstniatka, rodina a susedia ti potvrdia, že každá minútka strávená pri práci s kváskom za to stojí! Dobrú chuť. :-)

 

Ďalšie skvelé raňajkové inšpirácie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Keď už budeš mať doma kvások, skús ho použiť aj v týchto receptoch:

Základný kváskový chlieb, ktorý si zamiluješ

Kváskové špaldové šišky nielen na Veľkú noc

Kvásková bublanina s ovocím ako od babičky

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 21/09/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéKváskovanieNízkokalorickéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre