Doba prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 vajíčko
- 5 lyžíc octu
- vodu
Na opekanú zeleninu:
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 malú cuketu
- 3 ks hlivy ustricovej
- 2 jarné cibuľky
- 1 mrkvu
- mleté čierne korenie
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. Do druhej nádoby (tiež menšej) vlejeme asi 3 dcl vody a 5 lyžíc octu. Do vody a octu rozbijeme vajíčko (netreba sa báť, ocot nakoniec vôbec nebude cítiť).
3. Keď začne vrieť voda v hrnci, urobíme v nej vidličkou vodný vír a do jeho stredu vlejeme vodu s octom, do ktorej sme rozklepli vajíčko. Opatrne miešame, aby sa vajíčko neusadilo na dne hrnca, ale aby sa rovnomerne uvarilo. Budú mu stačiť 3 minútky.
4. Potom lyžicou opatrne vajíčko vyberieme na tanier, na ktorý sme dali vreckovku a vajíčko jemne osušíme. A to je všetko. Jednoduché, rýchle a veľmi chutné.
5. Ako prílohu môžeme urobiť teplý šalát. Na panvičke rozohrejeme olivový olej a jemne na ňom opražíme najemno nakrájanú jarnú cibuľku.
6. Pridáme nakrájanú cuketu, mrkvu a hlivu. Keď zelenina zmäkne, pridáme čierne korenie a trošku soli.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Glykemická nálož na 100 g | Vláknina |
1190kJ 283 kcal | 15 g | 23 g | 14 g | 0 | 5 g |
Ďalšie fantastické recepty nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Pre milovníkov vajíčok na raňajky tu máme ďalšie super recepty:
Praženice na 5 rôznych spôsobov
Volské oko pripravené v rúre
Vajíčková nátierka s lučinou
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!