Celozrnné špagety s paradajkovo-bazalkovou omáčkou: fit obed za 25 minút!

Už si niekedy jedla polotovar a potom to isté jedlo poctivo pripravené doma zo základných surovín? A poznala si rozdiel? Ten je totiž výrazne poznať v dnešnom recepte. Omáčka z čerstvých paradajok chutí neporovnateľne lepšie, ako tá z konzervy. Zmiešaj ju napríklad so špagetami a razom dostaneš chutné talianske jedlo.

Doba prípravy: 25 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 4 paradajky
  • 150 g celozrnných špagiet (ak pre detičky, radšej nahraď inými necelozrnnými špagetami)
  • morskú/himalájsku soľ
  • cca 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvých lístkov bazalky
  • 125 g mozarelly
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak je jedlo pre detičky)

Ako budeme postupovať?

1. Paradajky vložíme do hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené a varíme asi 10 minút.

2. Uvarené paradajky vyberieme a dáme schladiť.

3. Zároveň môžeme dať variť cestoviny. Môžeme použiť tú istú vodu, v ktorej sme varili paradajky, len ju osolíme a pridáme viac vody, ak je potrebné.

4. Paradajky ošúpeme a nakrájame na kúsky.

5. Na panvici zohrejeme olivový olej s nasekaným strúčikom cesnaku.

6. Pridáme paradajky, nasekanú bazalku a na miernom ohni varíme. Paradajky sa krásne rozvaria a omáčka zhustne.

7. Keď sú cestoviny uvarené (asi po 10-15 minútach), zlejeme ich a pridáme na panvicu k omáčke, ktorú sme tiež odstavili.

8. Dobre premiešame, aby omáčka pekne obalila cestoviny.

9. Cestoviny naservírujeme na tanier. Pridáme na kolieska nakrájanú mozarellu, ktorú okoreníme, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

10. Na záver môžeme ozdobiť lístkom bazalky.

 

Tip: Toto jedlo môžeš pripraviť aj deťom od 1 roka, ale určite vynechaj korenie. A špagety zvoľ radšej necelozrnné, prípadne, ak už trváš na celozrnných, daj si pozor, aby to bolo jediné celozrnné jedlo dňa, nakoľko detičkám to nerobí dobre na črevá a ani veľké množstvo vlákniny pre nich nie je vhodné.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
540 kcal

2 270 kJ

25 g 23 g 50 g 7 g

varené paradajky

 

špagety

 

mozzarella

Dobrú chuť!

 

Mnoho chutných receptov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Z paradajok môžeš pripraviť aj tieto jedlá:

Paradajková omáčka ako príloha k rybe

Paradajky plnené tvarohom – fit večera hotová za 10 minút!

Paradajky plnené bulgurom a feta syrom

Lívia Šuľová

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)
Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 20/09/2017 a zaradený do kategórie: CestovinyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre