Blesková zeleninová polievka s haluškami, stačí ti len 20 minút

Túto polievku varím už veľmi dlho. Je jednoduchá a rýchlo uvarená hlavne preto, že zeleninu nastrúham na strúhadle. Základom je dobré a kvalitné maslo, na ktorom zeleninu orestujeme a polievka dostane tak krásnu sviežu farbu a uvoľní sa hlavne vitamín A rozpustný v tukoch. V tomto zimnom období sú polievky veľmi vhodnou alternatívou teplých a odľahčených večerí.

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?

  • 4 ks väčšej mrkvy
  • 2 ks zemiakov
  • 1 ks petržlenu
  • 1 lyžicu kvalitného masla (môže byť aj ghee)
  • 1 lyžičku špaldovej múky
  •  1 l vody
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • rascu

Na krupicové halušky potrebujeme:

  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice sezamového oleja (príp. iný obľúbený)
  • špaldovú krupicu (podľa potreby)

 

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu, zemiaky a petržlen ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

2. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nastrúhanú zeleninu a chvíľu restujeme.

3. Zasypeme lyžičkou špaldovej múky a premiešame.

4. Pridáme vodu a necháme prísť k varu.

5. Keď sa polievka varí, vložíme do hrnca ošúpanú cibuľu, cesnak a dochutíme soľou a rascou.

6. Nakoniec pred dovarením pridáme halušky.

7. Vajíčko rozšľaháme spolu s olejom a pridáme špaldovú krupicu tak, aby cesto bolo polotuhé.

8. Potom lyžicou robíme do polievky halušky a varíme do mäkka.

 

Tip: Ak chceme jesť polievku na večeru, halušky môžeme vynechať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
268 kcal

1 128 kJ

10 g 7 g 37 g 6 g

 polievka

 

zeleninova polievka

Prajem Ti dobrú chuť!

 

Ďalšie polievky nájdeš aj v našich receptových knihách zo série Z fitka do kuchyne:

zdravé polievky

 

Aj tieto polievky v zime dobre zahrejú:

Zeleninová polievka s cviklou

Bezmäsitá fazuľová polievka

Batatovo-kurkumová polievka

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 17/01/2018 a zaradený do kategórie: PolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre