Bezlepkové zemiakové šúľance s marhuľami, ktoré chutia ako od babičky

Slovenská klasika, ktorá poteší dospelého a hlavne deti. Toto jedlo mi pripomína prázdniny u babičky. Voňavé šúľance s marhuľami, ktoré sme si natrhali priamo zo stromu. Vráť sa do detstva spolu so mnou vďaka tejto dobrote.

Čas prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 500 g zemiakov
  • 150 g pohánkovej múky (prípadne špaldovej celozrnnej)
  • 50 g pohánkovej krupice
  • 1 vajíčko
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 80 g kvalitného masla
  • 250 g marhúľ
  • 4 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžice citróna
  • 200 g nasekaných mandlí

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky v šupke uvaríme v neosolenej vode. Po uvarení necháme vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame na jemno do misky.

2. K zemiakom pridáme múku, krupicu, vajíčko a štipku soli.

3. Cesto pomocou robota alebo ručne vymiesime tak, aby bolo pružné.

4. Rozdelíme ho na 5 dielov a vytvoríme z nich valčeky, ktoré potom nakrájame na cca 6 cm veľké kúsky.

5. Šúľance uvaríme v jemne osolenej vode. Varíme ich asi 4-5 minút.

6. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme k nemu marhule nakrájané na mesiačiky. Pridáme med, citrón a nasekané mandle a všetko spolu premiešame.

7. K zmesi pridáme šúľance a jemne premiešame.

bezlepkové šúľance

 

zdrave zemiakove sulance

 

zemiakové šúľance

A teraz už len môžeme vychutnávať leto s týmto skvelým jedlom 😊.

 

Ďalšie skvelé recepty, aj tradičné pripravené v zdravšom šate, nájdeš v našich knihách:

fit dezerty

 

Priprav si s marhuľami aj tieto recepty:

Najlepšie francúzske palacinky s marhuľovo-tvarohovou plnkou

Šalát Caprese trochu inak! Nahraď paradajky marhuľami, tá chuť ťa príjemne prekvapí!

Recept na jednoduchý tvarohový cheesecake s marhuľami

Špaldová žemľovka s tvarohom a marhuľami – známa klasika v zdravšom šate

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 24/06/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre