Špaldová žemlovka s tvarohom a marhulami – známa klasika v zdravšom šate
Aj ty miluješ niečo sladké na obed? Občas sú to palacinky, inokedy ryžový nákyp, či také šúľance s makom. Dnes si však ukážeme recept na žemlovku zo špaldovej vianočky. Pamätám si tento recept ešte z detstva, kedy bol robený vždy z nejakého bieleho pečiva a zo zaváraného ovocia. My použijeme ovocie čerstvé, ja som konkrétne zvolila marhule, no pokojne ich vymeň za hocičo iné sezónne. Dbaj na kvalitné zdroje potravín, potom táto žemlovka nebude mať chybu. ;-)
Doba prípravy: 1 hodina
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 3 dl kvalitného mlieka
- 60 g kvalitného masla + na vytretie zapekacej misky
- 4 vajíčka
- 2 ks špaldovej kváskovej vianočky (cca 600 g, kúpiš v bio obchodoch)
- 400 g jemného tvarohu
- 70 g trstinového cukru
- 80 g hrozienok
- 400 g marhúľ (príp. iného čerstvého ovocia)
Ako budeme postupovať?
1. Do misy vylejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo a dve žĺtka. Všetko spolu dobre premiešame.
2. Misu na zapekanie vytrieme maslom.
3. Vianočky nakrájame na cca 1 centimeter hrubé pláty a postupne namáčame v mlieku a ukladáme na dno zapekacej misy.
4. Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami, ktoré sme predtým nechali odmočiť vo vode.
5. Marhule zbavíme kôstok a nakrájame na plátky.
6. Na namočenú vianočku natrieme polovicu tvarohu, poukladáme marhule a opäť potrieme druhou polovicou tvarohu. Vrstvy ukončíme namočenou vianočkou v mlieku.
7. Nakoniec z bielkov, ktoré zostali, vyšľaháme tuhý sneh a potrieme vianočku.
8. Takto pripravenú žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 30 minút, kým sneh nezostane hnedastý.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
519 kcal
2 179 kJ |
20 g | 21 g | 59 g | 4 g |
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Máš rada takéto tradičné recepty v zdravšom šate? Kopec ich nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš už všetky knihy vo svojej zbierke?
Vyskúšaj aj tieto hlavné sladké jedlá:
Ryžový nákyp bez výčitiek
Pohánkové šúľance – s makom alebo tvarohom
Celozrnné pirohy, ktoré si môžeš pripraviť na sladko aj slano
Júlia Rašlová
Najnovšie články od Júlia Rašlová (zobraziť všetky)
- Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce - 29. novembra 2019
- Recept na rýchly domáci syr bez syridla - 22. novembra 2019
- Geniálny marinovaný losos: tip na predjedlo, pohostenie na oslavu či ako silvestrovské jednohubky - 15. novembra 2019
Článok bol pridaný dňa 03/08/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová