Špaldová žemlovka s tvarohom a marhulami – známa klasika v zdravšom šate

Aj ty miluješ niečo sladké na obed? Občas sú to palacinky, inokedy ryžový nákyp, či také šúľance s makom. Dnes si však ukážeme recept na žemlovku zo špaldovej vianočky. Pamätám si tento recept ešte z detstva, kedy bol robený vždy z nejakého bieleho pečiva a zo zaváraného ovocia. My použijeme ovocie čerstvé, ja som konkrétne zvolila marhule, no pokojne ich vymeň za hocičo iné sezónne. Dbaj na kvalitné zdroje potravín, potom táto žemlovka nebude mať chybu. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 3 dl kvalitného mlieka
  • 60 g kvalitného masla + na vytretie zapekacej misky
  • 4 vajíčka
  • 2 ks špaldovej kváskovej vianočky (cca 600 g, kúpiš v bio obchodoch)
  • 400 g jemného tvarohu
  • 70 g trstinového cukru
  • 80 g hrozienok
  • 400 g marhúľ (príp. iného čerstvého ovocia)

Ako budeme postupovať?

1. Do misy vylejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo a dve žĺtka. Všetko spolu dobre premiešame.

2. Misu na zapekanie vytrieme maslom.

3. Vianočky nakrájame na cca 1 centimeter hrubé pláty a postupne namáčame v mlieku a ukladáme na dno zapekacej misy.

4. Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami, ktoré sme predtým nechali odmočiť vo vode.

5. Marhule zbavíme kôstok a nakrájame na plátky.

6. Na namočenú vianočku natrieme polovicu tvarohu, poukladáme marhule a opäť potrieme druhou polovicou tvarohu. Vrstvy ukončíme namočenou vianočkou v mlieku.

7. Nakoniec z bielkov, ktoré zostali, vyšľaháme tuhý sneh a potrieme vianočku.

8. Takto pripravenú žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 30 minút, kým sneh nezostane hnedastý.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):

Kalorická hodnota Tuky Bielkoviny Sacharidy
2179 kJ

519 kcal

20 g 21 g 59 g

žemlovka

zemlovka

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Máš rada takéto tradičné recepty v zdravšom šate? Kopec ich nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš už všetky knihy vo svojej zbierke?

 

Vyskúšaj aj tieto hlavné sladké jedlá:

Ryžový nákyp bez výčitiek

Pohánkové šúľance – s makom alebo tvarohom

Celozrnné pirohy, ktoré si môžeš pripraviť na sladko aj slano

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 03/08/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre