Bezlepkové šúľance s makom, na ktoré ti stačí len pár ingrediencií

I tradičné slovenské jedlo sa dá urobiť zdravo a chutne. Šúľance s makom sú klasika, ktorú by mala vedieť každá dobrá gazdiná a tá najlepšia ich vyčaruje aj v zdravšom šate. Rada sa s tebou podelím o môj overený recept na pohánkové šúľance bez lepku s makom. Pevne verím, že si na nich pochutí celá rodinka, tak ako u nás doma. :-)

Dobra prípravy: cca 40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?

  • 350 g uvarených zemiakov
  • 300 g pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 hrnček mletého maku (cca 150 – 200 g – podľa chuti)
  • kvalitné maslo

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky uvarené v šupke očistíme, prelisujeme alebo postrúhame na jemno.

2. Pridáme pohánkovú múku, vajíčko, soľ a zmes zľahka krátko premiešame, aby sa ingrediencie spojili.

3. Z masy vytvoríme dlhé pásy, ktoré nakrájame na malé kúsky (a tie uvaríme) – to je jeden variant prípravy.

4. Druhý variant – z pásu vytvarujeme už rovno šúľance podľa požadovanej veľkosti a uvaríme ich v osolenej vode.

5. Po uvarení vyberieme šúľance z vody. Na panvici necháme rozpustiť maslo (cca 1 lyžicu na 1 porciu), pridáme uvarené šúľance a podľa chuti mak a sladidlo (napr. kokosový cukor).

 

TIP: Namiesto maku môžeme použiť tvaroh (pokojne aj hrudkovitý). A šúľance ozdobiť napríklad vlašskými orechami.

sulance

 

sulance s makom

 

makove sulance

 

zdravé recepty

 

fit recepty

Prajem ti dobrú chuť!

 

Zaujímavé recepty na zdravý spôsob nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Máš ich doma už všetky?

bezlepkove recepty

 

Aj tieto recepty vieš pripraviť zdravo:

Pirohy – naša slovenská klasika. Priprav ich až 3 rôznymi spôsobmi

Ľanové šúľance s datľami – netradične a predsa chutne a zdravo

Makový závin zo špaldovej múky – ako od babičky ;-)

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 16/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéOstatnéRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre