Bezlepková kakaová bábovka plná ovocia

Máme tu leto a to je pre mňa čas, kedy menej stojím pri sporáku alebo rúre a viac jem ovocie. Moje recepty sú v tomto čase ľahké, plné sviežosti a čerstvých surovín. A čo je na raňajky lepšie ako voňavá káva a čerstvá vláčna banánová bábovka? :-) A k tomu všetkému bez lepku. Pusťme sa spolu do veľmi jednoduchého receptu, ku ktorému budeme, okrem ingrediencií, potrebovať iba mixér a bábovkovú formu. Z čoho teda budeme kúzliť? :-)
Čo budeme potrebovať?
- 4 zrelé banány
- 1 jablko aj so šupkou
- 3 lyžice slnečnicových semienok
- 3 lyžice jablkové pyré (najlepšie je domáce :))
- 3 lyžice nepraženého kakaa
- 3 lyžice konopného semienko (Konopné semienko obsahuje dôležité minerály a vitamíny ako vápnik, železo, horčík a vitamín E. Je skvelým doplnkom vyváženej zdravej stravy, či už ako prísada do šalátov, polievok, pečiva, müsli, či ako základ rôznych kaší alebo iných jedál. Chuťovo pripomína oriešky a v receptoch ním môžeš nahradiť vlašské alebo píniové orechy.)
- škorica na dochutenie (prípadne môžeš pridať aj nejaké z nasledujúcich - muškátový oriešok, citrónová kôra, vanilková aróma)
- 1 hrnček (250ml) bezlepkovej múky (v BIO predajniach nájdeš množstvo druhov, napríklad sójovú, ryžovú alebo kukuričnú, ktorú som použila aj v tomto recepte :))
Ako budeme postupovať?
1. Banán, jablko zbavené jadrovníka, semiačka a jablkové pyré hodíme spolu do mixéra.
2. Mixujeme dohladka a po lyžičkách pridávame múku. (Aj napriek presnému receptu sa mi občas stáva, že cesto je buď veľmi tekuté (vtedy pomaly pridávam do cesta múku) alebo sypké, a vtedy si pomôžeš obyčajnou vlažnou vodou.
3. Bábovka by mala mať teraz jemnú, vláčnu konzistenciu. Ak chceš cesto tmavšie, pridaj kakao. Bábovkovú formu si vytrieme kokosovým olejom a vysypeme múkou. Do formy vylejeme našu banánovú zmes a šup s ňou do rúry na 180 stupňov a 45 minút. Dopredu upozorňujem, že test s pichaním špáradla do cesta veľmi nefunguje, nakoľko je cesto mokré kvôli ovociu a pyré. Tento čas by však mal byť postačujúci a bábovka je hotová. :)
2. Mixujeme dohladka a po lyžičkách pridávame múku. (Aj napriek presnému receptu sa mi občas stáva, že cesto je buď veľmi tekuté (vtedy pomaly pridávam do cesta múku) alebo sypké, a vtedy si pomôžeš obyčajnou vlažnou vodou.
3. Bábovka by mala mať teraz jemnú, vláčnu konzistenciu. Ak chceš cesto tmavšie, pridaj kakao. Bábovkovú formu si vytrieme kokosovým olejom a vysypeme múkou. Do formy vylejeme našu banánovú zmes a šup s ňou do rúry na 180 stupňov a 45 minút. Dopredu upozorňujem, že test s pichaním špáradla do cesta veľmi nefunguje, nakoľko je cesto mokré kvôli ovociu a pyré. Tento čas by však mal byť postačujúci a bábovka je hotová. :)



Najlepšie je bábovku nechať úplne vychladnúť a tešiť sa na ňu ráno s kávičkou alebo voňavým bylinkovým čajíkom. Nech ti chutí! :-)
Ďalšie receptíky na sladké pochúťky:
Hriešne dobré lievance bez cukru
Zdravá domáca bábovka bez výčitiek
Ovocný RAW koláčik
Ďalšie receptíky na sladké pochúťky:
Hriešne dobré lievance bez cukru
Zdravá domáca bábovka bez výčitiek
Ovocný RAW koláčik