S Andy som sa prvýkrát stretla v Teleráne. Ja som tam precvičovala, ona varila zdravé jedlá a popri tom pila akýsi zelený nápoj. Pravdu povediac, podobal sa trošku na "žaburinu". Z jej rozprávania však bolo jasné, že je to doslova zázračný nápoj, ktorý musím mať! Stretli sme sa teda aj mimo Telerána a okrem toho, že som z nášho stretnutia odchádzala s tým zázračným nápojom, alias chlorelou a zeleným jačmeňom, odchádzala som aj nabitá informáciami o zdravom stravovaní a s rôznymi bio potravinami. Práve jej vďačím za veľa...za to, že ma priviedla na cestičku plnú zdravej stravy, plnú jedál, z ktorých človeku nie je ťažko a na cestičku pomáhania ľuďom aj v tejto oblasti :-). Keďže Andy svoje moderátorské remeslo už zavesila na klinec, trošku sme ju vyspovedali. Zaujímalo nás, čomu sa venuje, ako sa stravuje, atď. Nech sa páči, prajeme príjemné čítanie :-).
Tvoje meno si pravdepodobne každý spojí so slovom moderátorka. Už však možno menej ľudí vie, čomu sa venuješ momentálne. Prezradíš nám to?
Moderujem málo. To je už za mnou. Momentálne sa snažím ľuďom dobre poradiť ohľadne zdravia ako takého. Nielen so stravou, čo je len jedna časť zdravia, ale aj za kým majú ísť riešiť svoje psychické problémy, zdravotné a pod... mám dobré kamarátky doktorky, ktoré pracujú trochu inak, ako súčasná medicína. Kontakty na ne aj kapitoly o nich sú v mojej druhej knihe "Navarme si zdravie."
Každý, kto ťa vidí na obrazovke, alebo aj naživo, si na 100 % musí povedať: „tá Andy vyzerá ale skvelo!“ (mimochodom, myslím si to aj ja). Vieš nám dať tajný recept na to, ako starnúť a pri tom vyzerať stále mladšie :-)?
Tajné recepty nie sú. :-) A najväčší mýtus je diéta! Tá nefunguje vôbec. Po kvalitnej diagnostike tým správnym odborníkom, treba jesť to, čo vám je nastavené. Ale všeobecne jem všetko - v malých dávkach aj 6 x denne. Ja vlastne stále jem! :-) Čo nejem, je bravčové a hovädzie mäso. Sladím len s brezovým cukrom, či topinamburovým sirupom, či stéviou. Jem veľa ovocia a zeleniny.
Čo sa zmenilo odkedy si začala používať zelené potraviny, a to chlorellu a jačmeň?
Všetko! K lepšiemu. Zmizli mi všetky alergie. Krajšie spím, lepšie sa vyprázdňujem, som menej nervózna a vládzem viac.
Komu by si tieto superpotraviny odporučila?
Každému. Bez srandy! Tráva je základ potravinového reťazca. Takže jačmeň nemôže nikomu uškodiť. Dodáva nášmu telu potrebné živiny a čistí ho od toxínov a odkysľuje. Chlorellka je zasa Ariel na tenké a hrubé črevo. Famózne vecičky. Ale odporúčam len firmu, s ktorou spolupracujem, lebo kvalita je zaručená. Green ways.
Aký typ ľudí používa tieto zázraky prírody najčastejšie? Sú to ľudia s vážnymi zdravotnými problémami alebo aj bežní ľudia, ktorým záleží na svojom zdraví?
Dnes už mnoho ľudí používa jačmeň a chlorellu preventívne. Uvedomujú si tempo, ktoré žijú a nutnosť doplnenia živín. Ale väčšinou to skúsi prvý niekto, kto má vážne zdravotné problémy. Výsledky sa dostavia a zrazu to chce celá rodina.
Aké sú najväčšie benefity týchto zelených potravín?
Nástup energie a posilnenie imunity. Lebo ľudia na to zabúdajú - ale položiť a vyliečiť nás môže len náš imunitný systém. Takže všemožne podporovať imunitu sa oplatí. A páči sa mi, že zelenáče sú len dva. Sú jednoduché a účinné.
Čo všetko sa s nimi dá vyliečiť?
Nie sú to lieky a predsa liečia. V postate pôsobia na všetkých frontoch, lebo pôsobia ako komplex - nielen na chorý orgán. Človeka vždy treba liečiť ako celok.
Ako je možné, že v niečom neživom, ako je chlorella či jačmeň, ktoré museli prejsť nejakým tým procesom pracovania je toľko hodnotných látok pre telo?
Ale veď to je živé! Jačmenná šťava z lístkov mladej rastlinky sa suší pri 31 stupňoch, takže zmiešaním s vodou sa aktivujú enzýmy a nápoj je naozaj živý! GW dáva veľký dôraz na spracovanie. V tom sa líši od iných firiem.
Sú rozdiely v jednotlivých značkách, alebo si chlorellu môžeme kúpiť kdekoľvek v bio obchode?
Obrovské. Lacné produkty sú pre niečo lacné. Ten proces spracovania sa nedá oklamať. Je dôležité, aké „palivo“ lejeme do „svojho motora“ Či? Aj kvalitná voňavá šunka je oveľa drahšia, ako ten hrozný lacný polepenec... je to tak vo všetkom. A potom - nie sme takí bohatí, aby sme mohli lacno kupovať. To je stará pravda.
Poďme sa ešte trošku pozrieť na stravovanie. Čo si myslíš, aké jedlá by nikdy nemali chýbať ľuďom v kuchyni?
Obilniny, strukoviny, kvalitné domáce maslo, jogurty s krátkou trvanlivosťou, domáca zelenina, ovocie a domáce mäsko. Z korenín: zázvor, rozmarín, tymián, čili papričky, škorica, bazalka.
Kde robia ľudia pri stravovaní najväčšie chyby?
Jedia veľké porcie, málokrát denne, mnoho sacharidov, nežujú kvalitne, sedia, nešportujú a užívajú veľa liekov. Klamú tým samých seba. Tabletka nikdy nie je to, čo naše telo naozaj potrebuje. Chorobou nás chce telo upozorniť na to, že niečo robíme zle! Bylinky sú na všetky neduhy... ale aj na to sme leniví, aby sme si ich kúpili v lekárni a vydržali, kým začnú pôsobiť: Alchemilka nie je Ataralgín! Ženy by mali piť napríklad ako prevenciu tinktúru z alchemilky - je to naša super bylinka pre zdravé ženstvo a chlapi - vŕbovku malokvetú. Po nej nie sú problémy s prostatou.
Zhrešíš aj ty občas nejakým nezdravým jedlom, alebo už nemáš vôbec chuť na takéto jedlá?
Jasné, že áno. Minule som po 8 rokoch zjedla bravčové koleno - pečené. Ale pila som po ňom Kangen vodu s Ph 9,5 a nič mi nebolo... bolo to úžasné zistenie! V tej vode sa aj tuky rozpúšťajú.
Navštevuješ aj reštaurácie, alebo sa stravuješ čisto „home-made“ stravou?
Vstávam skoro ráno, cvičím, a pritom pripravujem raňajky a varím obed... Takže reštaurácia mi nehrozí. Navyše je to veľká strata peňazí. Paradox je, že tam ľudia nechajú najviac peňazí za nápoje, ktoré by sa k jedlu vôbec nemali piť! Až po pol hodine... ale to je už iná pesnička.
Veľmi pekne ďakujem za rozhovor!
Foto: martinus.sk - archív besied