Ako sa zbaviť vrások?

Existuje spôsob, ako bojovať proti vráskam? Nooo, otázka hlavne znie, či vôbec chceme? Napríklad takých tých mimických vrások je radosť mať čo najviac :). Ich tvorbu radšej podporujme častým úsmevom a smiechom, aby sme mali každý deň krásny. A keďže s ubiehajúcimi dňami nestarneme (iba zbierame skúsenosti), budeme sa snažiť, aby tie skúsenosti na nás nebolo vidieť :). Môže nám pritom pomôcť strava, ktorá podporuje produkciu kolagénu, a pomáha tak v prevencii vzniku vrások. Čím teda obohatiť náš jedálny lístok?

1. Vitamíny C a E

Vitamín C je bezpochyby jedným z najdôležitejších vitamínov v boji proti vráskam. Existujú dokonca výskumy, ktoré dokazujú priamu súvislosť medzi nízkym príjmom vitamínu C a suchou vráskavou pokožkou. Vitamín C pomáha v tvorbe kolagénu a chráni proti škodlivým účinkom UV žiarenia. Na zvýšenie protivráskového efektu vitamínu C je fajn kombinovať ho s vitamínom E, ďalším vitamínom, ktorý dokáže chrániť pokožku pred slniečkom.

vitamin C proti vraskam

 

2. Bielkoviny

Aminokyseliny obsiahnuté v chudej bielkovine sú kľúčovými prvkami pre tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré vytvárajú v pokožke štruktúru a posilňujú jej schopnosť rozpínania. S pribúdajúcim vekom klesá produkcia elastínu a kolagénu výrazne. Najdôležitejšími aminokyselinami pre ich tvorbu sú glycín, prolín a lycín. Sú obsiahnuté napr. v rybacom mäse, vajíčkach, hrachu, orechoch a semienkach, najviac v morskej riase chaluhe bublinatej (obrázok pod textom). Pre tvorbu kolagénu potrebujú aminokyseliny ďalších pomocníkov – vitamín C, železo, mangán.

bielkoviny proti vraskam

 

3. Koenzým Q 10 a kyselina hyaluronová

Koenzým Q10 je substancia podobná vitamínom a nachádza sa vo všetkých bunkách nášho tela. Telo je schopné si určité množstvo Q10 syntetizovať samé, avšak s pribúdajúcim vekom úroveň jeho produkcie klesá. Najbohatšími dodávateľmi Q10 sú červené mäso, vnútornosti ako pečeň a srdce, sardinky a makrely, taktiež niektoré druhy zeleniny – hlavne špenát, brokolica, ako aj pšeničné klíčky, arašidy. Varením a pečením sa však významné množstvo koenzýmu Q10 ničí, tak ako je tomu u väčšiny antioxidantov.

Kyselina Hyaluronová preukázateľne redukuje vrásky a mimické ryhy, predchádza aj ich vzniku. Zlepšuje pružnosť a pevnosť pleti. Medzi najlepšie vlastnosti KH patrí to, že hydratuje aj druhú vrstvu kože.

koenzym q 10 proti vraskam

 

4. Správny výber tukov

Strava bohatá na tuky môže prispievať k vráskam. Avšak esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v mnohých potravinách ako orechy, semienka, mastnejšie ryby, sú nevyhnutné pre správne funkcie nášho organizmu. A navyše pomáhajú zvyšovať vlhkosť pokožky, udržiavať ju jemnou a hebkou, a tým podporujú protivráskový proces.

Omega 3 mastné kyseliny, typ esenciálnych mastných kyselín, pomáhajú pri ochrane pokožky pred UV žiarením, a tým pred predčasným starnutím. Výbornými zdrojmi týchto kyselín sú sója, ľanové semienka, vlašské orechy a niektoré druhy rýb, napr. losos, treska.

 

5. Vitamín Á

Vitamín A je dôležitou súčasťou stravovania, ktorá pomáha udržiavať, chrániť a obnovovať pokožku. Jeho nedostatok môže spôsobovať vznik vyrážok a suchosť pokožky. Betakarotén, ktorý je obsiahnutý predovšetkým v žltej, oranžovej a zelenej zelenine a ovocí, ako špenát, mrkva, melón, mango, marhule a broskyne, tiež zohráva dôležitú úlohu v boji proti vráskam, a to vďaka svojej pozícii prekurzora vitamínu A.

vitamin A proti vraskam

 

6. Zinok

Zinok je priateľom mladistvo vyzerajúcej pokožky, keďže podporuje tvorbu tkaniva a jeho obnovu a reguluje tvorbu mazu. Okrem toho pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre zachovanie zdravo vyzerajúcej pokožky. Zinok je potrebný pre premenu betakaroténu na vitamín A a je podstatným prvkom pre tvorbu antioxidatívneho enzýmu nazvaného superoxid dismutáza (SOD), ktorý je telu vlastná látka chrániaca bunky pred voľnými radikálmi.

Zinok nájdeme v mnohých potravinách – hlavnými dodávateľmi sú červené druhy mäsa, hydina, ustrice, z rastlinnej ríše orechy, cesnak, strukoviny, celozrnné pečivo. Hoci sú rastlinné zdroje ťažšie využiteľné, ovos a výrobky z neho dokáže náš organizmus spracovať a zužitkovať najlepšie.

 

7. Kvercetín

Flavonoidy (alebo tiež nazývané bioflavonoidy) sú prírodnými zložkami, ktoré dodávajú rastlinám, vrátane ovocia a zeleniny, ich zafarbenie a chránia ich pred mikróbmi a hmyzom. Niektoré z nich obsahujú vo svojej štruktúre prvky, ktoré pôsobia ako antioxidanty a vychytávajú voľné radikály. Kvercetín ako jeden z najvýraznejších bioflavonoidov v prírode je obzvlášť silný v tomto boji.

Dobrými zdrojmi kvercetínu sú červená a žltá cibuľa, brokolica, jablká, červené hrozno, červené víno, citrusy, čerešne a takmer všetko bobuľovité ovocie, obzvlášť maliny, ríbezle, brusnice.

Kvercetín proti vraskam

 

8. Selén

Stopový minerál selén prijímaný cez svoje najbohatšie zdroje: dary mora – slede, kraby, langusty, ďalej bravčové, hovädzie, teľacie obličky, pečeň, srdce, vaječný žĺtok, para orechy, obilniny, kukuricu, celozrnné výrobky, ovsené vločky, cibuľa, cesnak, brokolicu. Chráni povrchové vrstvy pokožky a pôsobí ako silný antioxidant – je dôležitou súčasťou niektorých enzýmov a zvyšuje efektivitu vitamínu E, hlavne v minimalizácii účinkov olova a kadmia, spolupracuje s vitamínom E pri ochrane buniek, podporuje imunitu.

Bez selénu by si náš organizmus nevedel tvoriť ani niektoré hormóny, napríklad hormóny štítnej žľazy. Dokonca sa dokázal jeho protirakovinový účinok. Takže hor sa na selén pre zdravie a krásu.

selen proti vraskam

 

9. Obmedzme príjem jednoduchých cukrov

Uhľohydráty, či už jednoduché  alebo komplexné, sú primárnym zdrojom energie pre naše telo. Okrem energie nám konzumácia komplexných uhľohydrátov a obmedzenie príjmu jednoduchých cukrov môže pomôcť v protivráskovej diéte.

Nedávno bol realizovaný výskum, v rámci ktorého pili účastníci počas 2 týždňov nápoj obsahujúci 75 g glukózy, teda najjednoduchšieho cukru. Množstvo si môžeme predstaviť ako 2 plechovky Coly. Následne bola zmeraná úroveň voľných radikálov v odobratej vzorke krvi. Tvorba voľných radikálov stúpla už počas 14 dní takmer dvojnásobne oproti pôvodnej úrovni. Voľné radikály svojím zničujúcim účinkom na kolagén a elastín prispievajú k vzniku vrások. Navyše jednoduché a rafinované cukry vedú k nárastu hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje vznik zápalových procesov na bunkovej úrovni. Cukor môže ničiť zásobu a stav dôležitých látok ako vitamín E a C, čo sa prejaví na povädnutej pleti.

 

10. Tvárová gymnastika

Cvičením sa nespevňuje len naše telo, cvičením si môžeme spevniť aj našu tvár. Počula si už o tvárovej gymnastike? Internet je plný videí ako si túto gymnastiku zacvičiť aj doma. Zaberie ti to zopár minút a ty ušetríš na drahých krémoch proti vráskam. V čom ale tkvie úspech tohto zázraku? V pravidelnosti, presne tá navráti tvojej pleti elasticitu a ty po pár týždňoch či mesiacoch uvidíš prvé zmeny. Na tvárovej gymnastike je najlepšie to, že sa nemusíš prezliekať do športového oblečenia, vyberať zo skrine karimatku a ani sa nezapotíš. Môžeš ju precvičovať v práci, doma pred telkou, pri prechádzke alebo ráno pred zrkadlom. Tak čo skúsiš to?

Najedzme sa teda do zdravia a krásy ! :-)

Zdravym stravovanim proti vraskam

Zdroje fotiek: flickr.com(Creative Commons only), www.beautytipps.ch

Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 21/11/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre