EXPO2015 začína. Výstava sa nachádza na ploche 1 štvorcového kilometra, obsahuje 145 vystavujúcich krajín a do konca jej konania je očakávaných 20 miliónov návštevníkov. Prvý ročník EXPA sa datuje do roku 1851, teda pred 164 rokmi. Na tejto výstave bola napr. po prvýkrát predstavená originál Eifellova veža.
Pitná voda - na Slovensku jej máme viac ako dosť. Ale, žiaľ, na väčšine miest sveta bojujú s jej nedostatkom :-(. Téma tohtoročného Expa vyzýva ľudstvo k toľko potrebnej diskusii o tejto problematike.
Najlepšiu expozíciu mali podľa nás Spojené Arabské Emiráty. V dojemnom videu nám vysvetlili, ako je dôležité vážiť si prírodu a zdroje pitnej vody a nemyslieť len na technologický pokrok. V reále možno táto krajina nevyzerá ako dobrý príklad, ale vďaka ich prezentácií sme odchádzali s dobrým pocitom, že sa touto otázkou naozaj zaoberajú.
Každá krajina ukrývala svoju expozíciu vo veľkom pavilóne, ktorý bol náležite vyzdobený. Na obrázku jeden z menších pavilónov - Ekvádor. Tá farebná výzdoba je tvorená tenkými vláknami..niečo ako náhrdelníkmi.
Takto v exteriéri vyzeral pavilón Bieloruska.
Takto zase vyzerali pavilóny krajín Blízkeho východu. Ak by sme mali prikladať fotky každého pavilónu, tak by sme museli urobiť samostatný článok a musel by sa náš web zaoberať architektúrou. Fitshaker je ale o cvičení a zdravej strave a v tom duchu je aj naša minireportáž :-).
Áno, aj my máme na Slovensku svoju expozíciu. Aj napriek nízkemu rozpočtu, je to vraj tento rok jedna z tých lepších...
Za čo vraj vďačíme našej reštaurácii, ktorá sa nachádza v zadnej časti pavilónu. Na obrázku je len drobné pohostenie pred vstupom. Zdravé to síce nie je, ale recepty národnej kuchyne sa predsalen neprepisujú práve najľahšie :-).
Ak sa máme úprimne priznať, naše dojmy boli po jeho návšteve rozpačité. Prečo? Postarali sa o to otrávené a neochotné hostesky. No nič, dúfam, že to bolo kvôli extrémnym teplotám vonku a na iných návštevníkov zanechá Slovensko lepšie dojmy... Na fotke Lucka blúdi slovenskými mestami prostredníctvom virtuálnej reality.
Aaa konečne sme objavili aj nejaké to cvičko :-). Technogym mal po výstavisku rozmiestnené stánky, kde ste cvičením na jednotlivých prístrojoch mohli darovať jedlo chudobnejším krajinám. Musím priznať, že toto je prvý odvážlivec, ktorého sme v tých horúčavách videli cvičiť.
Natrafili sme aj na tzv. supermarket budúcnosti. Tu sa každom výrobku dozviete viac len zdvihnutím z regálu. Na obrazovke sa nám zobrazili všetky potrebné informácie, vrátane výživového obsahu každej potraviny.
A ovocie vám tu odváži a naservíruje aj takýto gigantický robot. Ktovie, či za nás zistí či nie je nejaká tá rajčinka moc mäkká a podobne? :-)
Na výstave bolo zopár tzv štvrtí (cluser v angličtine), kde sa na jednej kope nachádzalo viacero pavilónov tematicky zameraných na jednu plodinu. Takto vyzerala štvrť s témou ryže (Pzn. to je tá vysoká tráva pri Lucke :-) ). Pre mnohé kultúry je základnou surovinou. Až tri štvrtiny obyvateľstva v niektorých krajinách používajú ryžu ako základ pokrmov. Vedeli ste napríklad, že papier, ktorý sa objavil v Číne v roku 200 pred Kristom nebol určený na písanie, ale na balenie ryže a hygienu?
A už sme v štvrti zameranej na Kakao a čokoládu. Nachádzali sa tu krajinu ako Kamerun, Gabon, Ghana, Kuba, Pobrežie Slonoviny, Ostrov Sv. Tomáša a Princa (ani sme netušili, že takáto krajina existuje). Na obrázku môžete vidieť strom kakaovníka, ktorý rastie do 5-8 metrov. Jeho plody sa zberajú po celý rok. Po zbere nasleduje približne 1 týždeň ich kvasenie, čím strácajú svoju kyslosť a horkosť. Po ukončení sa sušia, tam kde sa vyrába kakao najvyššej kvality, sa bôby sušia na slnku.
Po celú dobu svojej tritisícročnej histórie sa čokoláda konzumovala ako drahý nápoj alebo ako liečivá potravina. Obsahuje polyfenoly , prírodné antioxidanty, ktoré zlepšujú imunitu a znižujú cholesterol aj stres. Taktiež niekoľko kociek horkej čokolády denne znižuje zrážanlivosť krvi, rovnako ako acylpyrín a zmierňuje tak riziko upchatia tepien, ktoré vedú k srdcovému infarktu. Radšej čokoládu ako červené víno, že? :)
V bludisku pavilónov zameraných na kávu sme si mohli dať čerstvo napraženú kávičku. Vedeli ste, že prevažná produkcia kávy pochádza zo zemí tretieho sveta a je druhou najobchodovanejšou komoditou na svete po rope? Na predaji kávy niekedy závisí celá ekonomika niektorých rozvojových zemí. Aj preto ste na Expe mohli vidieť krajiny ako Guatemala, Etiópia, Rwanda, Uganda, či Burundi...ktorej kávu si práve vychutnávam :-).
Keďže ústrednou témou EXPO2015 bolo jedlo, mohli ste tu ochutnať jedlá od výmyslu sveta. My sme sa vybrali na obed ochutnať exotickú kuchyňu Africkej Eritrei (Za TIP ďakujeme dobrým kamarátom Miša a Mirke Pastierovým a ich článku). Ich jedlo pozostávalo z injery - placky vyrobenej z fermentovanej ryžovej múky, ktorá je základ väčšiny pokrmov tejto krajiny. Taktiež tam bola Zigni, špeciálne upravená teľacina a Ages - pikantná šošovicová omáčka + zeleninka. MŇAM!
V pavilóne Kazakhstanu sme ochutnali aj kumys - kyslý nápoj z kobylieho mlieka...ďakujem, dupľu si už nedáme :-).
Aj v ruskom pavilóne ste mohli ochutnávať národné nápoje. Ako napríklad Kvas, prírodný osviežujúci nápoj s obsahom fermentu mliečneho kvasenia. No proste niečo ako ruská Coka Cola :-). Oproti nej, ale neobsahuje žiadne prídavné chemické látky – žiadne umelé konzervanty, sladidlá, farbivá ani arómy.
Pri vchode do pavilónu Kolumbie sme neodolali vyskúšať Granadillu - exotické ovocie na prvý pohľad pripomínajúce pomaranč. Štava z neho je v Strednej a Južnej Amerike rovnako populárna ako u nás pomaranč.
Ahaaa! V Ománe testujú výrobu kávy z ďatlí. Škoda, že sme nestihli vyskúšať :-(. Vedeli ste, že existuje približne 100 odrôd ďatlí? Do predaja sa ich dostane len cca 10 druhov (tie na obrázku)
Okrem ochutnávania jedál ste ich mohli aj...ovoniavať a hádať, čo za potravinu máte pod nosom. Táto časť výstavy bola zameraná na Slow Food, čo je niečo ako zoskupenie farmárov a lokálnych producentov plodín, vďaka ktorým prichádzajú na naše taniere dobré, čisté a férové potraviny. Viac takýchto iniciatív na svete!
Toľko varešiek
Najlepšia atmosféra na výstave je večer. Cez víkend sa brány zatvárajú až o polnoci (samozrejme, aj my sme boli do záverečnej), všade vládne atmosféra, ako keď sa prechádzate promenádou rušného veľkomesta. Akurát tu máte pocit, že sa prechádzate viacerými promenádami súčasne :-).
Argentína - cez deň jednoduchý stánok, ktorý sa v noci zmenil na vzrušujúce predstavenie, pre nás jeden z TOP prekvapení Expa. Otvorený pavilón pozostával z veľkej reštaurácie (čo iné by ste v nej čakali ako steaky?) a pódia. Niektoré veci sa prezentujú ťažko a medzi ne patria hlavne EMÓCIE - a presne na tie stavila svoju expozíciu Argentína. Viac slov netreba - viď nasledujúce video
http://www.youtube.com/watch?v=xY0s7hdCmvQ
Každá krajina sa predbiehala svojou prezentáciou, ale aj tak bol pre nás najlepšim bodom programu tzv. Tree of life (strom života) nachádzajúci sa na námestí Expa. Bombastická svetelno-hudobná šou naplnená emóciami.
Proste WOW zážitok. Show sa koná každú celú hodinu a cez víkend asi aj každú polhodinu (keďže sme v tom čase na ňu aj natrafili).
Na záver musíme len skonštatovať, že jeden deň nestačí. My sme EXPO abslovovali v sobotu, kedy sú jeho brány otvorené od 10:00 až do polnoci, napriek tomu sme navšívili necelú polovicu (ale skôr asi len jednu tretinu) expozícií. Avšak stálo to za to - Expo nie je výstava, je to zážitok!
Zdroje informácií: Wikipedia.com, Expo.org, globalblue.com, bonbonik.sk, banua.sk, ricesos.com,
Cvičenie, zdravá strava, pozitívne myslenie...a cestovanie. To sú moje piliere, na ktorých stojí šťastný život. A presne o týchto témach by som rád raz za čas prispel nejakým článkom :-).