Aj slivkové gule môžu byť zdravé a chutiť ako od babičky!

Slivková sezóna je v plnom prúde, tak ju treba naplno využiť! A kto by nemiloval typické jedlo našich starých mám – slivkové gule? Tento recept je upravený na zdravšiu verziu a chutí absolútne na nerozoznanie (no dobre, dokonca lepšie :-)). A namiesto klasickej strúhanky si vyrobíme kokosovú strúhanku, v ktorej budeme gule obaľovať. Vyskúšaj, určite si pochutná celá tvoja rodinka.

Prečo by si mala konzumovať slivky? Toto tradičné ovocie má nielen fantastickú chuť, ale aj plno pozitívnych vlastností pre naše telo. Sú zdrojom betakaroténu a antioxidantov, a teda pôsobia proti civilizačným chorobám. Tiež regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Vďaka rôznym vitamínom sú dôležité pre zdravé srdce a oči. A čo je pre nás ženy skvelé, oddaľujú proces starnutia, a dokonca odbúravajú stres. Tak čo, obetuješ tú hodinku v kuchyni, aby si si pripravila túto slivkovú maškrtu :-)?

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 200 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 jablko (nemusí byť)
  • 15 sliviek
  • vajce
  • štipku soli
  • 2-3 PL trstinového cukru, brezového cukru alebo kokosového cukru
  • 5 PL kokosu

Ako budeme postupovať?

1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a ak sú veľké, prekrojíme na polovice. Dáme ich do misky a zasypeme trochou cukru. V druhej miske zmiešame tvaroh, múku, vločky, vajíčko, štipku soli a nastrúhame ošúpané jablko. Zo surovín ručne vypracujeme cesto.

2. Slivky obaľujeme cestom a hádžeme do vriacej vody, do ktorej sme pridali štipku soli. Slivkové gule povaríme cca 10 minút a povyberáme. Na panvici nasucho opražíme kokos, kým pekne zhnedne. Presypeme ho do mištičky a zmiešame s 2-3 PL trstinového cukru. Slivkové gule obalíme v kokosovej  strúhanke a podávame. Odporúčame zaliať troškou rozpusteného masla. Mňaaam :-).

TIP: Ak nemáš chuť na kokos, na gule sa skvele hodí pomletý mak, či mleté oriešky alebo kakao. Odporúčame gule zasypať niektorou z týchto dobrôt, poliať roztopeným maslom a troškou javorového sirupu. Budeš sa zalizovať až sa ušami :-).

fitshaker_blog_slivkove_gule_1

fitshaker_blog_slivkove_gule_2

fitshaker_blog_slivkove_gule_3

fitshaker_blog_slivkove_gule_5

Prajem dobrú chuť k sladkému obedu :-).

 

Ďalšie tipy ako zúžitkovať slivky:

Netradičný slivkový koláč

Slivková RAW roláda

Pšenový koláč so slivkami a jabĺčkami

Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 12/08/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre