8 vecí, ktoré sa stanú s tvojim telom, keď budeš jesť jahody

Jahoda –  červený, voňavý, vábivý plod v tvare srdca, ktorému málokto z nás odolá. Nie nadarmo sa pýši titulom najobľúbenejšieho bobuľového ovocia na svete. V ázijských krajinách má tiež titul „kráľovná ovocia“. Aj keď je k dispozícii prakticky celoročne, vrchol sezóny trvá od mája do júla. Práve vtedy sú jahody najchutnejšie, najsladšie a doslova plné zdravia – pretože ich máme priamo zo záhradky. Prečo si tieto šťavnaté plody dopriať :-)?

Odkiaľ pochádza alebo trochu málo z histórie…

Po celé tisícročia boli jahody „na divoko“ pestované v teplých krajinách po celom svete. Prvé dôkazy o ich prítomnosti smerujú do Talianska už do roku 234 p.n.l. Približne v roku 1 300 sa ako liečivé byliny začali pestovať vo Francúzsku. Od toho momentu však rýchlo rástol záujem a obľúbenosť jahôd po celej Európe, ako aj inde po svete. V súčasnosti existuje viac ako 600 odrôd jahôd, ktoré sa líšia chuťou, veľkosťou a zložením.

fitshaker-blog-jahody1

Aké poklady v sebe ukrývajú jahody?

Optimálna zrelosť jahôd býva posudzovaná priamoúmerne podľa farby a lesku. Čím viac sú červené a lesklé, tým viac sú zrelšie. 1 hrnček čerstvých jahôd (cca 144 g alebo 8 väčších jahôd) obsahuje 46 kalórií, 90 % tvorí voda.

Jahody sú výnimočné vysokými hodnotami antioxidantov, dokonca najvyššími spomedzi všetkých iných ovocí. Okrem toho v nich nájdeme kopec vitamínov a minerálov (B6, B7, C, mangán, jód, meď, draslík, sodík, fosfor a horčík). Obsahuje tiež fytonutrienty, červené farbivo antokyán, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú a vlákninu. Konzumáciu jahôd by mali zredukovať osoby, ktorých trápia črevné ochorenia. Jahodové zrniečka by totiž mohli narobiť nepekné problémy.

strawberries-800521_1280

A čo zdravotné benefity jahôd?

Svojím obsahom a kombináciou výnimočných látok sa jahody zaraďujú medzi „super ovocie“, a preto majú aj neskutočne veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie.

1. Pomáhajú cievnemu systému a zdravému srdcu

Srdce a cievy potrebujú každodennú ochranu pred poškodením a rôznymi zápalmi. Práve vysoký obsah flavonoidov im túto ochranu poskytne. Flavonoidy majú protivírusový, protizápalový, antioxidačný účinok a ochraňujú bunky pred negatívnym pôsobením toxických látok. Sú tiež zodpovedné za výraznú farbu a chuť jahôd.

2. Zvyšujú krátkodobú pamäť

Množstvo antokyánov obsiahnutých v jahodách dokáže zvýšiť krátkodobú pamäť až o 100 % už za 8 týždňov.

3. Spaľujú uložený tuk

Za túto vlastnosť je tiež zodpovedné množstvo antokyánov, ktoré stimuluje spaľovanie uloženého tuku. Majú aj ochranný účinok proti poškodeniu ciev, ktorý spôsobuje vysokú hladinu cholesterolu.

4. Podporujú zdravie kostí a celkovú regeneráciu

Na zdravie kostí vplýva draslík, vitamín K a horčík, ktoré sa v jahodách nachádzajú v dostatočnom množstve. Antokyány v kombinácii s vitamínom C urýchľujú hojenie rán a znižujú podiel poškodeného tkaniva.

5. Zabezpečujú zdravie vlasov, sviežosť pleti a pevnosť nechtov

Vitamín B7, známy aj ako vitamín H alebo biotín, obsiahnutý v jahodách, sa výrazne podieľa na kvalite vlasov, nechtov a pleti. Nie je dôležitý len pre krásu, ale aj celkové fungovanie organizmu.

strawberries-1330459_1280

6. Upravujú hladinu cukru v krvi

Polyfenoly z jahôd majú úžasnú schopnosť znižovať a upravovať zvýšenú hladinu cukru v krvi. Najnovšie výskumy dokonca preukázali, že pravidelná konzumácia jahôd (minimálne 2-3 porcie týždenne) je spojená so zníženým rizikom vzniku cukrovky.

7. Chránia pred chorobami aj rakovinou

Pravidelná konzumácia jahôd poskytuje prevenciu proti niektorým typom rakoviny: prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a pažeráka. Je preukázaný účinok proti vredovej chorobe žalúdka a vzniku makulárnej degenerácie, ktorá vedie k strate zraku.

8. Detoxikujú organizmus

Najvyššie hodnoty obsiahnutých antioxidantov predurčujú jahody k čistiacim vlastnostiam. Naštartujú očistné procesy, zbavia telo od toxických látok, prečistia črevá, zlepšia látkovú výmenu a trávenie.

food-1284398_1280

Ako ich skladovať a konzumovať?

Jahody sú citlivejšie na skladovanie a teploty a vcelku rýchlo podliehajú skaze, preto pri kúpe dbaj na pevnosť, farbu a celkový vzhľad. Čerstvé ovocie by sa malo čím skôr zjesť, v ideálnom prípade vydržia cca 2 dni (bez straty cenných látok).

Neumyté jahody by mali byť uložené voľne (nie natlačené na seba), prikryté len fóliou a skladované v chladničke na najchladnejšom mieste. Vysoké teploty spôsobujú ich sfarbenie do hneda. Jahody umývaj studenou vodou až pred ich konzumáciou. Dlhším namáčaním vo vode rýchlo strácajú farbu a chuť.

V prípade, ak ovocie nestíhaš spotrebovať, môžeš ho uskladniť v mrazničke. Dobre uskladnené ovocie takto počká až 6 mesiacov. Pre zachovanie výraznej farby ich môžeš pred zamrazením pokvapkať citrónovou šťavou.

berry-197077_1280

Kde ich môžeme využiť?

Svojou výraznou farbou krásne spestria každú kuchyňu. Ideálne sú do zmrzlinovo-ovocných pohárov, pudingov, rôznych drinkov, mliečnych koktejlov, koláčov, bublanín, letných zákuskov, do bieleho jogurtu, raňajkovej kaše, zeleninového a ovocného šalátu, smoothie, k výrobe zmrzliny a ovocnej drene, peny a omáčky. Alebo jednoducho len tak samotné – vtedy chutia najlepšie :-). Pri pečení a inej tepelnej úprave sa cenné látky strácajú.

Využitie nachádzajú aj v kúpeľni, konkrétne pri bielení zubov. Postačí si umyť zuby s pastou, ktorú vyrobíš roztlačením pár jahôd. Na záver je treba ústa poriadne prepláchnuť. Jahodová pasta môže priniesť úľavu aj koži spálenej od slniečka. Postačí pár krát denne aplikovať na podráždené miesta. Úľava sa dostaví čoskoro.

fitshaker-blog-jahody4

Jahodové zaujímavosti:

  • povery hovoria, že ak polovicu jahody daruješ opačnému pohlaviu, čoskoro sa do teba zamiluje,
  • jahoda bola symbolom Venuše – bohyne lásky kvôli svojej sýtej červenej farbe a tvaru srdca,
  • v 13. storočí boli vo Francúzsku podávané novomanželom v polievke ako afrodiziakum,
  • Starí Rimania používali jahody na zmiernenie príznakov mdloby, horúčky, infekcie hrdla, obličkových kameňov, zápachu z úst, pri záchvatoch dny a ochoreniach krvi, pečene či sleziny,
  • na Wimbledone sa každoročne tradične podávajú jahody so šľahačkou medzi tenisovými zápasmi.

Tak čo, urobili sme ti chúťky :-)?

 

Zdroje:

http://www.whfoods.com/ genpage.php?tname=foodspice& dbid=32
http://www.care2.com/ greenliving/10-super-health- benefits-of-strawberries.html

 

Recepty, kde si ich môžeš vychutnať:

Domáca jahodová zmrzlina

Svieža ovocná bublanina

Tvarohovo-maková torta

Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 03/06/2016 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre